R

e

j

e

c

t

e

d

e

v

e

n

t

s

image

Το Futureβαλ ξεκίνησε και τρέχει!

Ένα μικρό Photostory από την τελετή έναρξης των 50ών Δημητρίων

Τα 50α Δημήτρια, ο μακροβιότερος και ίσως ο κορυφαίος θεσμός της πόλης μας, άνοιξε τις πύλες του την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου μ' ένα πάρτι στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας λοιπόν μισό αιώνα ζωής και με σύνθημα τη λέξη "Futureβαλ" οι ιθύνοντες θέλησαν να δείξουν ότι τα Δημήτρια αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς, απόλυτα συνυφασμένο με την ιστορία, το παρόν αλλά και το μέλλον μας.

50 Δημήτρια

Εμπνευσμένη από το Παγκόσμιο Έτος Φωτός, η θεματολογία της φετινής διοργάνωσης έδωσε την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς που έσπευσαν να δώσουν το παρόν, να παρακολουθήσουν μια σπουδαία τελετή που ενοποίησε με βίντεο mappings, εναλλαγές σχημάτων, φωτογραφήσεις μνημείων και διαδραστικές εγκαταστάσεις φωτός, τον Λευκό Πύργο και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης που αποτέλεσαν και το σημείο αναφοράς της τελετής. Το παλιό συναντήθηκε με το καινούριο με τη βοήθεια των μέσων τεχνολογίας σε μια πρωτότυπη σύζευξη που μεταμόρφωσε για εκείνες τις στιγμές κομμάτια της πόλης.

Παράλληλα δύο πλοιάρια, ο «Κωνσταντής» και η "Arabella", μετέφεραν τους πολίτες από το παραλιακό μέτωπο (συγκεκριμένα η επιβίβαση ξεκινούσε μπροστά από τον Λευκό Πύργο) προς τον Επιβατικό Σταθμό του Οργανισμού Λιμένος, με τους επιβάτες να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια φαντασμαγορική προβολή που ανέδειξε αρχιτεκτονικά το κτίριο.

Εκεί, στην πίσω πλευρά του σταθμού και συγκεκριμένα στο χώρο του πάρκινγκ, ακολούθησε και το μεγάλο πάρτι για τα εγκαίνια των φετινών Δημητρίων με ένα πρωτότυπο θέαμα που συνδύαζε τον ήχο, το φως και την εικόνα. Την ίδια ώρα, από τον Λευκό Πύργο ξεκίνησε η μουσική πορεία της Agios Lavrentios Bass Band, ενός μουσικού σχήματος αποτελούμενου από 9 μουσικούς χάλκινων και πνευστών κρουστών από διάφορα μέρη του κόσμου, που έδωσαν το δικό τους χρώμα στην εντυπωσιακή τελετή.

50 Δημήτρια

Με κύριο στόχο τους, λοιπόν, την αξιοποίηση και την ανάδειξη της Νέας Παραλίας και πέρα από το λιμάνι που αποτελεί όπως και να 'χει το σημείο αναφοράς για την πόλη, έκαναν το ντεμπούτο τους τα φετινά Δημήτρια. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης επεκτείνει τις δράσεις του πολιτισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο ως και το Μέγαρο Μουσικής, ενώ παράλληλα θέλει να καταδείξει την ανάγκη να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι οφείλουμε να συνυπάρξουμε και να συνεργαστούμε για το καλό της Θεσσαλονίκης και την προοπτική της ως μεγαλούπολη. Στοίχημα των αρμόδιων είναι, ενώ τα Δημήτρια συμπληρώνουν μισό αιώνα ζωής, να μεταμορφώσουν την πόλη μας σ’ ένα μεγάλο εργαστήρι πολιτισμού.

50 Δημήτρια
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 50ών Δημητρίων συνεχίζεται με εκδηλώσεις θεάτρου, χορού, μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές κ.ά. ως και τις 18 Οκτωβρίου, οπότε και θα πέσει η αυλαία με τη συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα.

κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
φωτογραφίες | χαρά κίκα
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου