Μια γιορτή της Μούσας του χορού, Τερψιχόρης…

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ο χορός αποτελεί έκφραση των συναισθημάτων του ανθρώπου. Αφήνουμε το σώμα μας ελεύθερο, κλείνουμε τα μάτια μας και κινούμαστε ρυθμικά, παρασυρόμενοι από τη μουσική που ακούμε….

κείμενο | ερωδίτη παπαποστόλου */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + οδυσσέας κοσμάτος
Street Art Festival

Ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τη γλώσσα και την εθνικότητα, ο χορός είναι μια διαδικασία που χρησιμεύει σαν δίοδος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Street Art Festival
Street Art Festival

Στις 12 Ιουνίου λοιπόν, πραγματοποιήθηκε από τους «Φίλους της Νέα Παραλίας» μια διαφορετική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Κήπου των Εποχών. Μια εκδήλωση που είχε σκοπό να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, μέσα από μια διαφορετική γλώσσα, τη γλώσσα του σώματος. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Μόλις οι κερκίδες γέμισαν, η μουσική ξεκίνησε και οι χορευτές εμφανίστηκαν μπροστά στο κοινό φορώντας τις στολές και το καλύτερό τους χαμόγελο. Οι χοροί που παρουσιάστηκαν απευθύνονταν σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα γούστα. Παραδοσιακοί, μικρασιάτικοι, ζεϊμπέκικο, χασάπικο, flamenco, jazz, zumba, tango argentine, capoeira, tarantella pizzica, oriental, hip hop, swing, salsa rueda, εκτελέστηκαν με άψογο τρόπο. Ένα χορευτικό ταξίδι στη χώρα προέλευσης κάθε χορού, πήρε σάρκα και οστά και παρέσυρε τους θεατές στο ρυθμό του. Δεν ήταν λίγοι οι περαστικοί που κοντοστέκονταν για να «ρίξουν μια ματιά» στην εκδήλωση και τελικά ενσωματώνονταν με τους υπόλοιπους θεατές στις κερκίδες.

Street Art Festival
Street Art Festival
Street Art Festival

Η χαρούμενη διάθεση των χορευτών, μετέφερε θετική ενέργεια στον κόσμο που παρακολουθούσε, απομακρύνοντας έστω προσωρινά όλα όσα τους απασχολούσαν. Αν και αυτοί που συμμετείχαν δεν ήταν μόνο επαγγελματίες, αλλά κι ερασιτέχνες, κανείς δεν μπορούσε να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσά τους, καθώς οι κινήσεις τους ήταν απόλυτα συντονισμένες, και προσαρμοσμένες στο ρυθμό της μουσικής. Χαριτωμένες, μικρές δεσποινιδούλες, νεαρά κορίτσια, καθώς και μεγαλύτερες ηλικίες, που χόρευαν μόνοι, σε ζευγάρια ή σε ομάδες, εκτέλεσαν άψογα τα βήματά τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιλέχθηκε το αμφιθέατρο του Κήπου των Εποχών για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης. Έτσι όπως εναλλάσσονται μεταξύ τους οι εποχές, έτσι ομαλά εναλλάσσονταν μεταξύ τους οι χοροί και διαδέχονταν ο ένας τον άλλον με απόλυτη αρμονία.

Street Art Festival
Street Art Festival
Street Art Festival

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, η αρχαία μούσα του χορού Τερψιχόρη, χόρευε αόρατη ανάμεσα στο πλήθος, αέρινη πρωταγωνίστρια στη γιορτή της, ενώ μόλις σώπασε και η τελευταία νότα μουσικής χάθηκε στριφογυρίζοντας στον ορίζοντα.

Σκοπός της συγκεκριμένης διοργάνωσης ήταν να αναδειχθεί η ομορφιά και η διαφορετικότητα της Νέας Παραλίας, μέσα από πρωτότυπες δράσεις σαν αυτή καθώς και η συγκέντρωση ειδών που σίγουρα θα φανούν χρήσιμα στα παιδιά των προσφύγων για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της δημιουργικότητας τους, όπως μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόροι, και άλλα είδη δημιουργικής απασχόλησης.

Μέχρι την επόμενη φορά, λοιπόν, μην ξεχνάτε να χορεύετε και να προσφέρετε. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δώσετε στην ζωή περισσότερη αξία και χαρά!

Street Art Festival
Street Art Festival
Street Art Festival

κείμενο | ερωδίτη παπαποστόλου
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος