green 2day μονή Λαζαριστών green 2day μονή Λαζαριστών

Στιγμές από το Green 2Day Festival στη Μονή Λαζαριστών

Γιορτάζοντας το περιβάλλον

Την Κυριακή, με μεγάλη μου χαρά παραβρέθηκα στη Μονή Λαζαριστών με αφορμή... την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.Το απόγευμα με τα δυσοίωνα σύννεφα ήταν τελικά πολλά υποσχόμενο. Μία μεγάλη αφίσα στην είσοδο μου υπενθυμίζει ότι σε λίγο καιρό πλησιάζει το πολυαναμενόμενο Φεστιβάλ, που θα είναι γεμάτο μουσική, θέατρο, αφιερώματα και, γενικά, πολιτισμό.


image01

Μπαίνοντας στον ανοιχτό χώρο της Μονής, μας καλωσορίζει μια κοπέλα του Φεστιβάλ και μας χαρίζει ένα ζεστό χαμόγελο. Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι ένα χαρούμενο κύμα από παιδιά να παίζει με σαπουνόφουσκες που αιωρούνταν παντού στο χώρο. Οι Bubble Theatre από τη Ρωσία ξέρουν καλύτερα από τον καθένα να πλάθουν με νερό και σαπούνι φούσκες που ταξιδεύουν τριγύρω... μέχρι βέβαια να τις σπάσει κάποιο υπερενθουσιασμένο πιτσιρίκι.


image01

Κάνοντας μια βόλτα στο χώρο, επισκεφτήκαμε τα κιόσκια που είχαν στηθεί υπό την απειλή της βροχής. Στο περίπτερο της Greenpeace ο εθελοντής με ενημέρωσε για την παρουσία τους στον εθελοντικό κόσμο της Ελλάδας και με χαρά προσφέρθηκα να συμπληρώσω ένα ερωτηματολόγιο για τη νέα τους εκστρατεία που αφορά τα ψάρια, την προέλευσή τους, αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης που έχουμε όλοι μας σήμερα για τον τρόπο αλίευσής τους. Πιο κάτω ένα κιόσκι με ζεστά φαλάφελ και κεμπάπ, μια έκθεση με χειροποίητα αντικείμενα από ξύλο, μία συλλογή κρασιών, ενημερωτικό κιόσκι για το AIDS, παραδοσιακά προϊόντα και άλλα πολλά, ξεδιπλώνονταν μπροστά μας.


image01

Γρήγορα καθίσαμε στις θέσεις μας και φυσικά περιμέναμε να ανέβουν στο stage οι Motherfunkerz. Οι ταλαντούχοι χορευτές, που όλοι λατρεύουμε, για άλλη μια φορά δεν μας απογοήτευσαν. Παρουσίασαν χορογραφίες που δεν είχα ξαναδεί και το κοινό τους καταχειροκρότησε. Όλοι μας κουνούσαμε διακριτικά τα πόδια μας στο ρυθμό του «Uptown Funk» που μας ξεσήκωσε και μας έκανε να ξεχάσουμε την καθυστέρηση λόγο τεχνικών προβλημάτων και, φυσικά, της βροχής. Οι Motherfunkerz έχουν ένα σταθερό και συνεχώς αυξανόμενο κοινό κι αυτό φάνηκε στο ρυθμό με τον οποίο άρχισαν να γεμίζουν οι θέσεις όταν ανέβηκαν στη σκηνή.


image01

Θέση στο πρόγραμμα έχει και η «Ελληνική Σχολή Κουνγκ Φου Κοσμικών Αποστόλων Σαολίν Θεσσαλονίκης». Όλοι περιμένουν να δουν με περιέργεια τι θα μας παρουσιάσει η Σχολή. Νωρίτερα είχα δει μια ομάδα ατόμων διαφόρων ηλικιών ντυμένη με στολές που θύμιζαν νίντζα και η αλήθεια είναι ότι είχα προβληματιστεί. Τώρα λοιπόν, τους βλέπω πάνω στη σκηνή και καταλαβαίνω ότι είναι παραδοσιακές στολές Σαολίν. Την επίδειξη ανοίγει η παιδική ομάδα της σχολής, η οποία κέρδισε το κοινό με τα απίστευτα προσηλωμένα πιτσιρίκια που... η απειλή υπάρχει στο βλέμμα τους! Η επίδειξη συνεχίζεται με τους πιο έμπειρους, οι οποίοι πραγματικά μας εντυπωσίασαν με τον τρόπο διαχείρισης του σώματος και της ενέργειάς τους, τη συγκέντρωση αλλά και την ηρεμία που έδειχναν ακόμα κι όταν έκαναν κωλοτούμπες στον αέρα. Μάθαμε, λοιπόν, και για την τέχνη των Σαολίν και τον παραλληλισμό της με τη φύση και τα ζώα.

Περάσαμε καλά, μα τώρα πρέπει να φύγουμε. Πέρα όμως από τη διασκέδαση αισθάνομαι ότι το Green 2Day Festival μου υπενθύμισε κάποια βασικά πράγματα που όλοι μας ξεχνάμε άθελά μας μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της τοξικής καθημερινότητας. Δεν είναι πολυτέλεια να σεβόμαστε ευλαβικά το περιβάλλον, ούτε το να επιλέγουμε πάντα τον οικολογικό δρόμο.

Συντελεστές άρθρου
κείμενο | εύη μίνου
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλουΔεν είναι πολυτέλεια να σεβόμαστε ευλαβικά το περιβάλλον, ούτε το να επιλέγουμε πάντα τον οικολογικό δρόμο.