Λάργκο: ένδειξη του τρόπου παιξίματος ενός μουσικού κομματιού αργά και με μεγαλείο

Φέροντας αυτό το όνομα και με σκοπό να το κάνουν πράξη, οι “Λάργκο”, μια παρέα έξι μουσικών, ξεκίνησαν την πορεία τους δύο χρόνια πριν. Έχοντας ήδη μια αρκετά επιτυχημένη πορεία, παρουσίασαν την πρώτη τους προσωπική δουλειά, στην “Μαύρη τρύπα”.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας
ΛΑΡΓΚΟ

Το όνομα του δίσκου τους, ίδιο με το δικό τους και η μουσική τους κάτι το ξεχωριστό. Τα περισσότερα κομμάτια είναι ορχηστρικά, ενώ την μουσική, τους στίχους κάποιων κομματιών και την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του δίσκου υπογράφει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Το αποτέλεσμα: Μια “συμφωνία” ροκ, παραδοσιακών, ρεμπέτικων και βαλκανικών, “γεμάτων”, αρμονικών και άκρως ανατριχιαστικών ήχων. Οι στίχοι τους είναι κοινωνικού περιεχομένου, στοχευμένοι και πολύ προσεγμένοι. Κυρίως απαγγέλονται παρά τραγουδιούνται και δίνουν την εντύπωση κάποιων σύγχρονων “στέρεο νόβα” αποφασισμένων να περάσουν το μήνυμά τους στους ακροατές. Δύο κιθάρες, μια τρομπέτα, ακορντεόν, πλήκτρα, ντράμς, τύμπανα, μπάσο, ακόμη και γκάιντα χρησιμοποιήθηκαν για την ολοκλήρωση ενός δίσκου με πολύ καθαρό ήχο, έντονη ενέργεια και ρυθμό, σίγουρα όχι προχειροδουλεμένο και ευκόλως προσπεράσιμο.

ΛΑΡΓΚΟ

Σ’ αυτό το μουσικό κάλεσμα, οι “Λάργκο” έφεραν μαζί και την παρέα τους, να “ανοίξει” την βραδιά. Ο Βασίλης Πετρίδης και οι “Γκαϊλέ” λίγο πριν την ολοκλήρωση του δεύτερου δίσκου τους, θύμισαν στο κοινό την πρώτη τους δουλειά, στην οποία γίνεται ένα πάντρεμα λαϊκών και σύγχρονων ήχων με στίχους άκρως ποιητικούς και λυρικούς.

ΛΑΡΓΚΟ

Κάπως έτσι, πέρασε η βραδιά μας στην “Μαύρη τρύπα”: Γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις. Η Θεσσαλονίκη, η μεγάλη φτωχομάνα, η πόλη της μουσικής και της τέχνης, έδειξε για μια ακόμη φορά το πολιτισμικό μεγαλείο της. Το μόνο σίγουρο είναι πως το λειτούργημα του καλλιτέχνη είναι απίστευτα δύσκολο και επίπονο και απαιτεί πολλά περισσότερα από ταλέντο για να αναδειχθεί. Η πόλη αυτή, όμως, δίνει ευκαιρίες σε όσους τις αξίζουν και δεν καθησυχάζονται στιγμή. Όταν πραγματώνονται στην πράξη αυτές οι ευκαιρίες, το αποτέλεσμα ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς. Όπως έγινε και εκείνο το βράδυ.

ΛΑΡΓΚΟ

Καλοτάξιδος ο δίσκος σας, “Λάργκο”! Αναμένουμε με αγωνία τους επόμενους.

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας