Μια νέα 'Αγορά' καλλιτεχνών

Το “Reworks festival” 2016 ξεκίνησε και φέτος ποιο δυναμικό από ποτέ. Το Διεθνές φεστιβάλ μουσικής της Θεσσαλονίκης για έναν ακόμη χρόνο θα γεμίσει νέες ιδέες και μουσική την πόλη.

Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ένα νέο project, το “Reworks Agora” “Αγορά” στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο χώρος συνάθροισης, το μέρος όπου οι ελεύθεροι πολίτες συγκεντρώνονταν και έβρισκαν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα.

κείμενο | νίκη ζερβού + γιάννης κατάκης */* φωτογραφίες | silenced eyes */* photo editing | λευτέρης τσότσος */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
Reworks
Reworks

Ήμασταν παρόντες, λοιπόν, σε μια νέα “αγορά”, στα πλαίσια του δημιουργικού Ευρωπαϊκού προγράμματος “We are Europe”, όπου, ειδικοί του καλλιτεχνικού χώρου μοιράστηκαν μαζί μας γνώσεις και συμβουλές για τον χώρο στις μέρες μας.

Στο πρώτο πάνελ, με τίτλο “Λύσεις στα δεσμά της Τέχνης”, οι Carly Sheridan, Peter Harris και Joachim Lohkamp με συντονιστή τον Daniel Erlacher, μίλησαν για τον βιοπορισμό των καλλιτεχνών μέσω του ίντερνετ και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένας καλλιτέχνης να κατοχυρώσει το έργο του μέσα στον χώρο του διαδικτύου.

Έπειτα στο δεύτερο πάνελ με τίτλο Δημόσιες Χρηματοδοτήσεις, Δημόσια Τέχνη, Δημόσιος Διάλογος: Νέες Στρατηγικές Στην Ανάθεση Καλλιτεχνικού Έργου οι Donna Holford-Lovell, Βασίλης Χαραλαμπίδης και Ruth McCullough, με συντονίστρια την Nora O' Murchu' έκαναν λόγο για την διαχείριση νέων ιδεών και την εύρεση χρηματοδοτήσεων σε μια Ευρώπη η οποία μαστίζεται από την κρίση αποδεικνύοντας πως η ευρηματικότητα και η επινοητικότητα είναι οι βασικοί παράγοντες για την επιτυχία των καλλιτεχνών.


Reworks
Reworks

Στο τρίτο και τελευταίο πάνελ με τίτλο H Διαστρωμάτωση Του Πολιτιστικού Κεφαλαίου Στη Σύγχρονη Μουσική Παραγωγή Και Διανομή, οι Federico Albanese, Monika,Αναστάσιος Διόλατζης, Κοσμάς Εφραιμίδης και η Μαρία Παρούση με συντονιστή τον Στέφανο Τσιτσόπουλο, προσέγγισαν το θέμα της πολυδιεργασίας των νέων καλλιτεχνών από την σκοπιά των ίδιων των καλλιτεχνών και των δισκογραφικών. Πόσο δύσκολο είναι στα αλήθεια για έναν μουσικό να πρέπει να είναι μάνατζερ, παραγωγός και προωθητής του έργου του όταν δεν υπάρχει χρηματοδότηση; Σε αυτό και άλλα ερωτηματικά έδωσαν απαντήσεις οι καλλιτέχνες καταλήγοντας σε ένα συμπέρασμα: “Η μουσική βιομηχανία πλέον αποτελεί απλώς μια βιομηχανία και ο καλλιτέχνης είναι προϊόν”.

Reworks
Reworks

Βγήκαμε από την αίθουσα των ομιλιών γεμάτοι νέες πληροφορίες και αρκετά προβληματισμένοι σχετικά με την πορεία και το μέλλον του διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου και οι διοργανωτές του “Reworks Festival” φρόντισαν να κλείσουν αυτήν την μεγάλη μέρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ώρα ήταν ήδη οχτώ, πήραμε τα ποτά μας ανά χείρας και κατευθυνθήκαμε στο φουαγιέ του Μεγάρου. Ήταν ώρα για το κονσέρτο του, πάντα μυστηριώδη, “Lambert”. Ο συνθέτης και πιανίστας φορώντας μάσκα ταύρου με μεγάλα κέρατα, αιφνιδίασε με την εμφάνισή του και εξέπληξε με το ταλέντο του. “Θεσσαλονίκη με ακούς;” είπε “μην ανησυχείτε δεν κάνατε τίποτα κακό. Θα παίξω μερικά κομμάτια από τον δεύτερο δίσκο μου, ο οποίος είναι πολύ πολύ πολύ καλός”.

Μας επέτρεψε να έχουμε συναισθήματα και να κάνουμε ήχους επιδοκιμασίας, μας ταξίδεψε με την μουσική του σε παράνομα ραντεβού μέσα σε σπιτάκια πουλιών και μοιράστηκε μαζί μας ακόμη και άσχημα βιώματα όπως την εκδίκηση που πήρε από τον αδελφό του όταν ο δεύτερος έκανε συλλογή μωλώπων στο μπράτσο του. Αφού ο “Lambert” μας πλημμύρισε συναισθήματα και εικόνες, ήρθε η ώρα για τον Federico Albanese να “μιλήσει” μέσω του πιάνο. Ο Federico κρατώντας τα μάτια του κλειστά καθ’ όλη την διάρκεια του κονσέρτου, και ανοίγοντάς τα κάπου-κάπου μόνο για να ευχαριστήσει το κοινό που χειροκροτούσε, έπαιξε πιάνο και συναισθήματα ξεπηδούσαν απ’ τα πλήκτρα.

Reworks
Reworks

Απόλυτα εκφραστικός και πραγματικά προσγειωμένος ο Federico, με την κινηματογραφική νουάρ μουσική του, έμοιαζε σαν να παίζει τα κομμάτια του για πρώτη φορά. Η μουσική τον οδηγούσε και αυτός παραδινόταν στην υπέρτατη απόλαυση της δημιουργίας.

Αυτό ήταν το “Reworks Agora”. Ένα Project πραγματικά χρήσιμο και ουσιαστικό, μια δυναμική αρχή για το “Reworks Festival”. Η συνέχεια έπεται στο “Block 33” με “TBC” και “Monika”!

Reworks

κείμενο | νίκη ζερβού + γιάννης κατάκης
φωτογραφίες | silenced eyes
photo editing | λευτέρης τσότσος
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου