4o Street Festival: Day 1

Είναι μεγάλη η χαρά που γα τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ δρόμου είναι εδώ ,στην ΔΕΘ, με δυνατότερη διοργάνωση, μεγάλα -τεράστια θα λέγαμε- ονόματα, τέχνες και νέο κόσμο, ο οποίος, με τον γρήγορο παλμό του , κάνει την ΔΕΘ για λίγες μέρες, την καρδιά της Θεσσαλονίκης.

κείμενο | εύη μίνου */* φωτογραφίες | εύη μίνου + λευτέρης τσότσος */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος
Street Art Festival

Γκραφιτάδες από νωρίς το απόγευμα κρεμασμένοι σε σκαλωσιές και κάτω από τον καυτό ήλιο, επιχειρούν να δημιουργήσουν σε τοίχους, παλιά φορτηγάκια και βαν, ή και τεράστια κάδρα, εικόνες παρμένες και φτιαγμένες για τον δρόμο. Είναι υπέροχο, μυρίζοντας τα σπρέι και ακούγοντας τα beats τριών DJs, να βλέπεις την εξέλιξη ενός έργου, το οποίο στην αρχή μοιάζει σαν άμορφη αφηρημένη τέχνη και στο τέλος της βραδιάς το απολαμβάνεις με ανοιχτό στόμα!

Street Art Festival
Street Art Festival
Street Art Festival

Φέτος, στο εκθεσιακό part συμπεριλαμβάνεται μια τεράστια συλλογή από ποδήλατα. Αντίκες, καινούργια, καινοτόμα, οικολογικά, αεροδυναμικά, φουτουριστικά... Ακόμα, θα δείτε πρωτότυπες ‘’πατέντες’’ και γκάτζετ για το ποδήλατο σας, με την ευκαιρία να κάνετε δικά σας, όπως και μια μεγάλη έκθεση με pop art poster, σχετικά με το ποδήλατο.

Street Art Festival
Street Art Festival
Street Art Festival

Ο κόσμος μαζεύεται σιγά-σιγά στην σκηνή. Για ζέσταμα ακούμε τους Έλληνες rapers ‘’Mass-ID’’ και το πρόγραμμα συνεχίζει το μεγάλο όνομα της βραδιάς, ‘’The Four owls’’. Oι φίλοι μου-μεγάλοι τους φάνς σε όρια παράνοιας- με πληροφορούν ότι είναι τέσσερις Βρετανοί που κάνουν hip hop, ότι στο είδος τους είναι masters, είναι σχετικά φρέσκοι και ότι κατά καιρούς τους συγκρίνουν με μεγάλα ιστορικά ονόματα της rap.

Πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, και ο χαμός που γίνεται ξαφνικά είναι απερίγραπτος. Πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω τόσο κέφι και ‘πανικό’ σε rap/hiphop concert. Φωνές, σπρώξιμο, χέρια στον αέρα να κουνιούνται στον ρυθμό και φυσικά οι 4Owls να ξεσηκώνουν με την βαριά βρετανική τους προφορά -κάτι που επίσης βλέπω πρώτη φορά σε τέτοιου είδους συναυλία-όλους τους φαν που ξέρουν απ’ έξω τους γρήγορους και ‘’άπιαστους’’ στίχους τους. Ε ναι...κατάφεραν να ξεσηκώσουν ακόμα και εμένα, που πάλευα να βγάλω φωτογραφίες ενώ οι πίσω μου έσπρωχναν από την χαρά τους.

Street Art Festival
Street Art Festival
Street Art Festival

Ο χαμός συνεχίζεται με χορό on stage, με τους Έλληνες ‘’Μικρός Κλέφτης’’, ‘’ΖΗΝΩΝ’’ , ‘’dj Mondi’’. Oι εξαντλημένοι φαν παραμένουν ακάθεκτοι στον χορό τους και στις ρίμες που απ’ ότι φαίνεται δεν τους εξαντλούν, όσες ώρες και καλλιτέχνες περάσουν από το stage. Στην σκηνή είναι πια οι ‘’ΟΝΥΧ’’, ιστορικό αμερικάνικο συγκρότημα της hip hop. Μας θυμίζουν, λοιπόν, το παλιό καλό 90s hip hop , και κάνουν την μεγάλη τιμή στην Θεσσαλονίκη να τραγουδήσουν στο stage του SAF. Όπως είπαν και οι 4owls, η Θεσσαλονίκη διαθέτει παγκοσμίως το πιο θορυβώδες κοινό ! Μπράβο μας ρε παιδιά!

Street Art Festival
Street Art Festival
Street Art Festival

Μπίρα, φίλοι που ήρθαν μόνοι τους με την εύστοχη ελπίδα να βρουν και άλλους, νέοι, τζιβάτοι με σκέιτ και BMX, μικροί και μεγάλοι που τους ενώνει η αγάπη για τον ‘’δρόμο’’ και γενικά ...ωραίος κόσμος! Καθόλου δήθεν και ‘’αλλιώς’’, όπως συνήθιζα να πιστεύω για τους ανθρώπους αυτής της κουλτούρας. Για κάποιο λόγο επικρατεί ο αέρας ότι ‘’είναι ΟΚ να είσαι διαφορετικός’’. Εξάλλου η τέχνη του δρόμου από μόνη της είναι διαφορετική. Όλοι εμείς που ''περπατάμε'' στον δρόμο φοράμε και διαφορετικές μάσκες...γιατί αληθινός είσαι μόνο όταν ο δρόμος ‘’γίνει σπίτι σου’’ και όχι απλά ένα καταφύγιο.
Πάμε για day 2 . Τα λέμε αύριο πάλι !

Street Art Festival
Street Art Festival
Street Art Festival

κείμενο | εύη μίνου
φωτογραφίες | εύη μίνου + λευτέρης τσότσος
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος