R

e

j

e

c

t

e

d

e

v

e

n

t

s

image

Street Art Festival : H άστεγη τέχνη που ψάχνει καταφύγιο.

Μουσική, χορός, εικαστικά και workshops σε ένα γεμάτο διήμερο στην ΔΕΘ.

Ένα γεμάτο, δημιουργικό διήμερο, με επίκεντρο την τέχνη του δρόμου, έλαβε χώρα στη ΔΕΘ και οι Θεσσαλονικείς έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές μορφές τέχνης που «ζουν» και επιβιώνουν κάτω από τη σκιά της πόλης και την αμεσότητα της καθημερινότητας.

Και τις δύο μέρες τα decks ήταν στημένα από νωρίς και μπορούσες να απολαύσεις με την παρέα σου να τη βαρελίσια μπύρα που έβρισκες στα περιπτεράκια του φεστιβάλ. Στις σκιές των δέντρων υπήρχαν νέοι άνθρωποι που συζητούσαν κάτω από τον ήχο της μουσικής και περίμεναν το επόμενο event ή workshop να ξεκινήσει. Η κοπέλα στην είσοδο με καλωσορίζει με ένα παγωμένο σοκολατούχο γάλα και μου εύχεται «καλή διασκέδαση!».

Το πρώτο πράγμα που είδα μπαίνοντας ήταν το Graffiti live action. Νέοι που με πάθος κρατούσαν το σπρέι και δημιουργούσαν πάνω σε τοίχους αυτό που σήμερα αποκαλούμε «μοντέρνα τέχνη». Είχα την τύχη να δω έργο και του αγαπημένου μου Skitsofreni, που ξέρει να εκφράζεται με λιτότητα και δεξιοτεχνία. Κάπου στην άκρη, κάτω από τον καυτό ήλιο, είδα skateboarders που πειραματίζονταν με νέες κινήσεις και tricks της σανίδας... χωρίς βέβαια να λείπουν και οι επίπονες πτώσεις.

Όσοι παρακολούθησαν τα σεμινάρια και τα workshops χορού, hip-hop, animation, 3d printing , comic κ.ά., έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις και είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν μορφές τεχνών που δύσκολα μπορείς να προσεγγίσεις και να μάθεις καλύτερα. Απρόσμενα, την τελευταία μέρα υπήρξε ένα contest με τον τυχερό να φεύγει με μια Go Pro camera στο χέρι!

Την παράσταση κλέβει η εικαστική έκθεση γλυπτικής, ζωγραφικής, ready made&installations στο Περίπτερο 2. Ακομπλεξάριστα μοντέρνα έργα με δυναμική και αδάμαστη εκφραστικότητα. Την προσοχή μου τράβηξε ένα πελώριο ψάρι στο κέντρο του χώρου να αργοπεθαίνει έξω από μία μικροσκοπική γυάλα. Χάρηκα που είδα έργα νέων καλλιτεχνών που έχουν τόσα πολλά να πούν μα δυστυχώς λίγοι τους ακούν στη μη-αξιοκρατική Ελλάδα που τους διώχνει στο εξωτερικό.

Βέβαια, το πρόγραμμα συναυλιών είναι αυτό που έκλεψε την παράσταση. Dubstep, hip-hop, reggae και διάφορες μουσικές αναμίξεις, αντηχούσαν κάθε απόγευμα στο stage του SAF. Έλληνες καλλιτέχνες, γνωστοί για τη μουσική του «υπογείου» και για την ωμή αντιμετώπιση που έχουν απέναντι στα θέματα της ζωής , συμμετείχαν και μας χάρισαν αξιομνημόνευτες στιγμές διασκέδασης και καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς. Μπορεί να ακούσατε τον 12ο Πίθηκο, τις Ρόδες, τους Active Member κι άλλους μουσικούς που έδωσαν ψυχή και σώμα πάνω στη σκηνή. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν μια από τις τελευταίες συναυλίες των Active Member. Όπως είπαν και οι ίδιοι «καλύτερα να τελειώνεις κάτι, παρά να σε τελειώνει αυτό...»

Το διήμερο τελείωσε και όλοι μας φύγαμε με τα πράσινα βραχιολάκια να μας θυμίζουν πόσο καλά περάσαμε στο SAF, πόσο γεμάτοι μουσικές, εικόνες και διασκέδαση νιώσαμε. Είναι εποχές που ζούμε στο δρόμο, τρέχουμε στο δρόμο, καταλήγουμε στο δρόμο, επιζητούμε το δρόμο. Η τέχνη του δρόμου είναι η καθημερινότητά μας και πρέπει να την αποδεχτούμε σαν το νόθο παιδί των κοινωνικών συμβάσεων με την ανάγκη για ελεύθερη έκφραση.

κείμενο | εύη μίνου
φωτογραφίες | χαρά κίκα + λευτέρης τσότσος
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου