R

e

j

e

c

t

e

d

e

v

e

n

t

s

image

STAMP Festival: Η γιορτή της τέχνης στη Στοά Αγ.Μηνά

Ξεχωριστοί καλλιτέχνες... ξεχωριστές ιδέες

Για κάποιες ημέρες ακόμα στο Stamp Festival μπορείτε να βρείτε και να μάθετε κυριολεκτικά τα πάντα σχετικά με εναλλακτικές μορφές τέχνης που δύσκολα μπορεί κανείς να προσεγγίσει και να γνωρίσει υπό άλλες συνθήκες.

H βασική ιδέα του φεστιβάλ είναι η συνεργατική οικονομία και μάλιστα μεταξύ καλλιτεχνών που δύσκολα θα βρείτε στην ευρύτερη αγορά.

Παλιές και καινούργιες ομάδες της Θεσσαλονίκης μαζεύονται στην αναβαθμισμένη –πλέον, ιστορική Στοά του Αγ. Μηνά. Εκεί έχουν την ευκαιρία να εργαστούν ομαδικά σε έναν κοινό χώρο, ο καθένας στο μαγαζάκι του, να διεξάγουν workshops, να παρουσιάσουν τις εναλλακτικές ιδέες τους και να αποκτήσουν την εμπειρία της δουλειάς πάνω στο αντικείμενό τους.

Εντύπωση μου κάνει το «Χρωματοσκόπειο». Τα κορίτσια που το διαχειρίζονται έχουν απίστευτη όρεξη για δημιουργία και με ενημερώνουν για τον υπερ-εναλλακτικό τομέα τους. Μεσαιωνικά κοσμήματα, καπελάκια και φορέματα 70’s, χειροποίητες δερμάτινες τσάντες ποδηλάτων, σαπούνια και καλλυντικά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που θα βρείτε στο πόστο τους.

Πιο δίπλα ένα δωμάτιο με animation και καρτούν, ένα μαγαζί με ιαπωνικές κούκλες, ένα άλλο με χειροποίητα σκουφάκια, άλλο με ποδήλατα, ένα δωμάτιο με ρομπότ και άλλα πολλά πρωτότυπα επιτεύγματα νέων ανθρώπων, θα σας εντυπωσιάσουν και θα σας ιντριγκάρουν να παρακολουθήσετε το workshops τους που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Workshops θα διεξάγουν και άνθρωποι της γραφιστικής που στόχο έχουν την επιχειρηματική δικτύωση των καλλιτεχνών σε τομείς, όπως ο αγροτικός, αλλά και άνθρωποι της τεχνολογίας που θα σας κάνουν ειδικούς ακόμα και στο σχεδιασμό application. Ακόμα, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε παραστάσεις και συναυλίες από νέους καλλιτέχνες.

Το γεγονός ότι ο χώρος στη Στοά θα λειτουργεί ως κατάστημα, αποκτώντας συνεργατική λειτουργία, είναι κάτι που λείπει από την πόλη και τη χώρα μας γενικότερα. Όπως μου είπε και ο υπεύθυνος του Stamp Festival: «Χρόνια παλεύουμε και κάνουμε διάφορες δράσεις στη Θεσσαλονίκη. Η δράση μας αυτή θα αναγεννήσει την ιστορική στοά του Αγ. Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα της δώσει το χαρακτήρα ενός Open Market. Εκθέσεις, installations, workshops και παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις θα ζωντανέψουν τον όμορφο χώρο και θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα για συζητήσεις και πραγματοποιήσιμες σκέψεις μέσα από το κοινό σημείο συνάντησης των ανθρώπων.»

Είναι αξιοσημείωτο που στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται τόσο μαχητικά καλλιτέχνες με όραμα και όρεξη για δουλειά. Η συμμετοχή μέχρι στιγμής είναι πολύ μεγάλη και ο κόσμος φαίνεται να απόλαυσε την πρώτη εβδομάδα του φεστιβάλ . Οι εγγραφές για τα εργαστήρια της 2ης εβδομάδας άρχισαν… τρέξτε να προλάβετε!
Το πρόγραμμα είναι γεμάτο και μπορείτε να ενημερωθείτε για τη δήλωση συμμετοχής στα workshops μέσω facebook αλλά και στο site.

κείμενο | εύη μίνου
φωτογραφίες | χαρά κίκα
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου