_εκθέσεις

Η λύτρωση του σώματος και της ψυχής

Στην έκθεση ζωγραφικής ‘Ανάταση στο φως’ της Αγάπης Μαυρουδή και της Κατερίνας Τσίτσελα

Μέσα σε περιόδους κρίσης ανθρωπιστικής, αξιακής και οικονομικής, μοιάζει καθοριστικότερη από ποτέ η ανάγκη για ψυχική ανάταση, ολοκλήρωση και εν τέλει τελείωση. Με αφορμή την ανάγκη αυτή, η Αγάπη Μαυρουδή και η Κατερίνα Τσίτσελα μας παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο "Ανάταση στο φως", στο κυρίως μέρος του Αλατζά Ιμαρέτ, έναν χώρο πλήρως εναρμονισμένο με την θεματική των έργων τους.

Ανασύροντας μνήμες, προσωπικά βιώματα και συναισθήματα, οδηγείται κανείς ένα βαθμό πιο κοντά στην αλήθεια του. Τα χρώματα, οι συναισθηματικά φορτισμένες μορφές και οι γραμμές που δημιουργούνται από την τεχνική "λάδι σε καμβά" δείχνουν την ανοδική πορεία της ανθρώπινης ψυχής. Η διαδικασία αυτής της συνεχούς πάλης της ψυχής μας ν' αναδυθεί στο φως και η περιπλάνηση στο χώρο της σκέψης και της ανάμνησης έχουν ως διαρκές ζητούμενο την ίδια τη λύτρωση.

Στις σκοτεινές και μυστηριώδεις φιγούρες που παρουσιάζονται στα έργα, η κλίση των προσώπων δείχνει την εσωτερική κραυγή και αναζήτηση. Κι όμως παρά το μαύρο και το σκοτεινό ένα έντονο χρώμα ξεπροβάλλει μέσα από κάθε δημιουργό, με τις αντιθέσεις των χρωμάτων να καταδεικνύουν πάντα το φως. Γιατί όπως οι πληγές του ανθρώπινου σώματος επιδιώκουν την επούλωση, έτσι και η ψυχή συνεχώς αναζητά την ίαση και την αναγέννηση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιανουαρίου και ο κόσμος έδειξε το ενδιαφέρον του, ερχόμενος σ' αυτή τη μικρή πλατεῒτσα "χαμένη" κάπου στην Κασσάνδρου. Την έκθεση συντονίζει η Αντιδημαρχεία Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Στέλλα Μανικάτη.