_εκθέσεις

Η χρονομηχανή των ηλεκτρονικών υπολογιστών

στην έκθεση του ΝΟΗΣΙΣ "Computerevolution"

Το κέντρο Διάδοσης και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ φιλοξενεί από τις 20 Δεκεμβρίου 2014 ως και τις 31 Μαρτίου 2015 την σπάνια και ιδιαίτερα ξεχωριστή έκθεση Computerevolution.

Ένα μαγευτικό ταξίδι που ξεκινάει από το παρελθόν και ακολουθεί την εξέλιξη της πορείας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των διάσημων παιχνιδομηχανών, από τις απαρχές τους ως και σήμερα. Μια έκθεση επίκαιρη, καθώς κατορθώνει επιτυχώς να σκιαγραφήσει την ραγδαία εξέλιξη στον τομέα των υπολογιστών, από τον άβακα και το μηχανισμό των Αντικυθήρων μέχρι και τις ταμπλέτες και τα σημερινά "έξυπνα" τηλέφωνα.

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης, απαραίτητη υπήρξε η συνεργασία με την Retroclub.info, μια εντεκαμελή ομάδα από χομπίστες-συλλέκτες παλιών υπολογιστών και παιχνιδομηχανών, στην οποία ανήκει και η συντριπτική πλειοψηφία των εκθεμάτων που παρουσιάζονται. Μέσα από τα εκθέματα αυτά, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πιο εντυπωσιακή και γρήγορη ανάπτυξη στην ιστορία της τεχνολογίας, που δεν είναι άλλη από αυτή των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μια χρονογραμμή που παρακολουθεί βήμα-βήμα την εξέλιξή τους από τα παλιά μηχανήματα και τους αναλογικούς υπολογιστές με γρανάζια ως τους υπολογιστές με λυχνίες και τρανζίστορ για να φτάσουμε μέσα από αυτή τη χρονομηχανή στη σημερινή μορφή τους και τις απεριόριστες ευκολίες και δυνατότητες που αυτοί παρέχουν.

Το κεντρικό και ίσως το εντυπωσιακότερο όλων των εκθεμάτων είναι ένας από τους δεινόσαυρους-υπολογιστές της δεκαετίας του '50, ο IBM 1620 της γενιάς του Eniac, ένα τεράστιο αντικείμενο που ανήκει στη συλλογή του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η χωρητικότητα του οποίου υπολογίζεται ότι είναι περίπου 4000 φορές μικρότερη από ό,τι σε ένα σημερινό απλό στικάκι!

Ο επισκέπτης έχει ακόμη τη δυνατότητα να θυμηθεί στιγμιότυπα από διάσημες παιχνιδομηχανές. Ποιος από εμάς τους κάπως παλιότερους μπορεί να ξεχάσει το Αtari ή το Gameboy; Ποιος δεν έπαιξε με τις ώρες Μortal Kombat ή Super Mario; Η έκθεση ανασύρει μνήμες σε άτομα που μεγάλωσαν με αυτές τις παιχνιδομηχανές με σκοπό να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι. Υπάρχουν μάλιστα και πραγματικά arcades με κλασικά παιχνίδια, όπως το pacman και το tetris, όπου μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να παίξουν χρησιμοποιώντας αυθεντικές δραχμές. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται διαφημίσεις από παλιότερες εποχές καθώς και τεύχη από συλλεκτικά περιοδικά, όπως το Pixel, το PCMaster και το User.

Η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στο Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που είναι και ο βασικός γεννήτορας του ΝΟΗΣΙΣ. Όπως μας ενημέρωσαν και οι υπεύθυνοι, στόχος τους πέρα από το να παρουσιάζουν θέματα που μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με την επιστήμη και την τεχνολογία, είναι να στηρίζουν κάθε δραστηριότητα που δεν έχει ως αυτοσκοπό της την εμπορική επιτυχία. Πρόκειται λοιπόν για μια επιτυχημένη προσπάθεια που σκοπό έχει να μας δώσει μια συνολική εικόνα του πώς ξεκίνησε, πώς κατέληξε και τι προοπτικές εξέλιξης μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον στο κομμάτι των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μια αναδρομή στο παρελθόν, με ένα κλείσιμο ματιού στο μέλλον! Την έκθεση μπορούν να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι, ενώ πραγματοποιούνται και σχολικές επισκέψεις και ξεναγήσεις.