_εκθέσεις

Το οικείο που συμβαδίζει με το απόμακρο

Στην έκθεση «Τα Κάτοπτρα και Άλλα»

Είναι δυνατόν αντικείμενα της καθημερινότητάς μας που δεν τα δίνουμε ίσως και καθόλου σημασία να αποτελούν καλλιτεχνήματα;

Μπορούν το παλιό και το νέο, το είδωλο και ο εαυτός μας, το εσωτερικό και το εξωτερικό να συνυπάρξουν αρμονικά; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα γεννηθούν στο μυαλό του επισκέπτη της έκθεσης «Κάτοπτρα και Άλλα», που παρουσιάζεται στην γκαλερί της Λόλας Νικολάου.

Ο Γιώργος Τσακίρης σε συνεργασία με τον Φώτη Μανδατζή εκθέτουν τις ιδιαίτερες δημιουργίες τους λύνοντάς μας πολλές απορίες. Υλικά ακατέργαστα αλλά και επαναχρησιμοποιημένα επιστρατεύονται από τους ίδιους για να φιλοτεχνηθούν, μεταξύ άλλων, καθρέφτες, λάμπες, φωτιστικά, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα δηλαδή που βρίσκουμε σε κάθε σπίτι.

Ξύλο ή πέτρες, υλικά σε πρωτόγονη μορφή συνυπάρχουν με γρανάζια, αλυσίδες και λουκέτα. Εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των αντικειμένων γίνονται μέρος τους. Μικρά ζώα καθισμένα πάνω στα έργα κάνουν αναφορές στην παιδική μνήμη. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν μια ατμόσφαιρα οικεία αλλά και απόμακρη, όπως και η έννοια του καθρέφτη. Το κάτοπτρο μ’ αυτόν τον τρόπο παύει να συμβολίζει απλά την ματαιοδοξία του ανθρώπου και αποτελεί -όπως πολλοί πολιτισμοί πιστεύουν- ένα μέσο επικοινωνίας με την ψυχή του.

Ο αντικατοπτρισμός του ειδώλου μας διευκολύνει στην επικοινωνία με το υπερβατικό στοιχείο και την ανακάλυψη του αληθινού εαυτού μας. Με τον τρόπο αυτό κατορθώνεται η οριοθέτηση του εσώτερου «εγώ» μας. Στα κάτοπτρα που έχουν δημιουργήσει οι Γιώργος Τσακίρης και Φώτης Μανδατζής δίνεται ίσως αυτή η δυνατότητα, να δούμε και να αναγνωρίσουμε κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό, τον ίδιο μας τον εαυτό, τις αναμνήσεις και τον σύγχρονο πολιτισμό μας.

Ο Γιώργος Τσακίρης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1955.Μετά τις πρώτες του σπουδές στα ηλεκτρονικά , φεύγει στη Φλωρεντία όπου σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και χαρακτική. Διδάσκει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Ο Φώτης Μανδατζής γεννήθηκε το 1970 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης. Διδάσκει εικαστικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Οι δύο καλλιτέχνες συνοδοιπόροι από τις αρχές της δεκαετίας του ‘ 90 σε δρόμους και μονοπάτια του όρους Πάικου δημιουργούν.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως τις 14 Μαρτίου 2015 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00