image_alt_text image_alt_text

"Μπορείς να φτιάξεις οτιδήποτε ονειρεύεσαι"

Στα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης Home? "Το Μικρό- Μικρό Σπίτι"

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την παράσταση "Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να Ντύσετε έναν Ελέφαντα" γνωρίζουν πως αυτό που κάνει την ομάδα τέχνης και δημιουργίας "Εν δυνάμει" ξεχωριστή __είναι το γεγονός ότι αποτελείται από μία ποικιλόχρωμη συντροφιά. Όλοι είναι Εν δυνάμει μέλη της, μικροί και μεγάλοι, άτομα με και χωρίς αναπηρία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιθυμούν να προσφέρουν το χρόνο και το ταλέντο τους. Αυτή τη φορά επιστρέφουν στη δημιουργική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης με την έκθεση "Home? Το Μικρό- Μικρό Σπίτι".


image01

Το θέμα που θέλησε να διερευνήσει η ομάδα είναι το σπίτι με την έννοια του προσωπικού χώρου και κατ' επέκταση ο εαυτός, τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αρχικά τέθηκαν στα μέλη με δυνητικές ικανότητες τα ερωτήματα "Πού θα ήθελες να ζεις;", "Πώς είναι ο χώρος των ονείρων σου;", "Πού αισθάνεσαι ευτυχία, χαρά, αυτοπεποίθηση;", "Μπορείς να φτιάξεις οτιδήποτε ονειρεύεσαι!". Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία των συνεντεύξεων, σχεδιάστηκαν οι μακέτες που αναπαριστούσαν το σπίτι-δωμάτιο, όπως το φαντάστηκε ο καθένας. Σειρά είχε η κατασκευή των δωματίων σε φυσικό μέγεθος. Το αποτέλεσμα; Εννιά μικρά-μικρά σπίτια φιλοξενούνται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Εννιά όνειρα βρήκαν στέγη και μας προσκαλούν να περιηγηθούμε ελεύθερα στο χώρο τους.


image01

Οι εγκαταστάσεις πλαισιώνονται από βίντεο στα οποία μπορεί κανείς ν' ακούσει και να δει τους ενοίκους των δωματίων εν δράσει. Παράλληλα μπορεί μέσα από την έκθεση φωτογραφιών και αντικειμένων παρμένων από διάφορα σπίτια να στοχαστεί πάνω στις διαφορές και τις ομοιότητές τους. (Εσάς η βιβλιοθήκη σας έχει Dan Brown;)

Τα εγκαίνια των σπιτιών συνέπεσαν με το άνοιγμα της έκθεσης στο κοινό σ’ ένα ασφυκτικά γεμάτο μουσείο. "Σπίτι μου είναι οι δρόμοι/ σπίτι μου είναι τα πουλιά/ σπίτι μου μία βαλίτσα/ ένα κρεβάτι ζεστό/ σπίτι μου μία ιδέα/ ένα τραγούδι ρυθμικό" τραγούδησε η ομάδα υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτριάς της, Ελένης Ευθυμίου. Κι αμέσως μετά ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των σπιτιών. "Καλορίζικο!" ευχήθηκαν όλοι. Καλότυχη να είναι η πορεία της ομάδας, ευχόμαστε κι εμείς.


image01

Η δράση της ομάδας "Εν δυνάμει" αποτελεί την πιο αξιόλογη και σοβαρή προσπάθεια κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με δυνητικές ικανότητες στην πόλη (χώρα;) μας αυτή τη στιγμή. Δεν θέλω να υποτιμήσω άλλα προγράμματα, τα οποία επιδιώκουν να εφαρμόσουν τη θεωρία περί ενσωμάτωσης. Για να γίνει όμως η θεωρία πράξη, χρειάζεται να βγει και να δοκιμαστεί στην αληθινή ζωή. Και η τέχνη σίγουρα μπορεί — πάντοτε μπορούσε — να κάνει τη μετάβαση πιο ομαλή. Εδώ εκτίθεσαι εκ του ασφαλούς, δοκιμάζεις τις δυνάμεις σου, εξερευνάς τα όρια και την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων με ιδανικό στόχο να τη συρρικνώσεις μέχρις εκεί όπου διατηρείς την ταυτότητα και τη διαφορετικότητά σας. Το στόχο αυτό φαίνεται να προσεγγίζουν οι «Εν δυνάμει» όλο και περισσότερο κάθε φορά. Προχωρώντας με γνώση, καλή αισθητική και αξιοπρέπεια, δίνουν φωνή σε άτομα τα οποία συνήθως αποσιωπώνται μες την κοινωνία. Φωνή για να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να προβάλλουν όχι τις ειδικές ανάγκες, αλλά τις ειδικές τους ικανότητες.

Η έκθεση "Home? Το Μικρό- Μικρό Σπίτι" θα λειτουργεί μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα πλαισιωθεί από διάφορες εκδηλώσεις."Καλορίζικο!" ευχήθηκαν όλοι. Καλότυχη να είναι η πορεία της ομάδας, ευχόμαστε κι εμείς.