_εκθέσεις

Νέα ελληνική χαρακτική στην Γκαλερί Μυρό

Μια «άγνωστη» τέχνη με ανεξάντλητες δυνατότητες

Η δημιουργία ενός έργου μέσω της χάραξης πάνω σε σκληρό υλικό ξεκινά από τα σπήλαια της παλαιολιθικής εποχής και συνεχίζεται σε αγγεία, σφραγιδόλιθους και επιγραφές αρχαίων πολιτισμών.

Αυτό όμως που ονομάζουμε χαρακτική εμφανίζεται με τη μορφή της ξυλογραφίας στην Κίνα πριν τον 6ο μ.Χ. αιώνα με σκοπό τη μεταφορά σχεδίων σε ύφασμα και στη συνέχεια σε χαρτί. Στην Ευρώπη, η διάδοση της ξυλογραφίας από τον 14ο αιώνα και μετά υπηρετεί την εκκλησία ως μέσο αναπαραγωγής θρησκευτικών εικόνων. Η χαλκογραφία, τον 15ο αιώνα, δίνει τη δυνατότητα πιο λεπτομερούς σχεδιασμού και χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή έργων τέχνης. Με την εξέλιξη της χαρακτικής αναπτύσσονται πολυάριθμες τεχνικές, οι οποίες μπορούν να προσεγγίσουν σχεδόν τέλεια κάθε ζωγραφικό είδος.

Από τον 19ο αιώνα, μετά την εμφάνιση και της λιθογραφίας, η χαρακτική ξεφεύγει από τον καθαρά βοηθητικό της ρόλο και αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη τέχνη που δημιουργεί πρωτότυπα έργα. Στην Ελλάδα κατοχυρώνεται ως τέχνη το 1930. Η πολυπλοκότητα και ο πλούτος των δυνατοτήτων της τράβηξε την προσοχή πολλών καλλιτεχνών, που δημιούργησαν μια σημαντική παράδοση, και σήμερα φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον των νέων εικαστικών. Ταυτόχρονα όμως, είναι μία τέχνη σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό και που δεν έχει αναδειχθεί στην Ελλάδα όσο της αξίζει.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, η Γκαλερί Μυρό μαζί με τον οίκο δημοπρασιών Myrό Antiques House κάλεσαν τους νέους Έλληνες χαράκτες να συμμετάσχουν σε ένα project με στόχο να γνωρίσει τη χαρακτική ως τέχνη στο ευρύτερο κοινό, να φέρει σε επαφή τους συλλέκτες με τους δημιουργούς αλλά και να προβάλλει τη δραστηριότητα αυτή, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό μέσω του διαδικτύου. Στην έκθεση, που φιλοξενείται στη γκαλερί από τις 19 Φεβρουαρίου ως τις 21 Μαρτίου, συμμετέχουν 15 καλλιτέχνες με 4 έργα ο καθένας, ενώ επιλεγμένα έργα αποκτήθηκαν από φιλότεχνους μέσω διαδικασίας δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε τη βραδιά των εγκαινίων.

Μέσα από τους 60 πίνακες της έκθεσης έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα δείγμα του πλούτου των εκφραστικών δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διαφορετικές τεχνικές της χαρακτικής. Τις λεπτές γραμμές της χαλκογραφίας, την ακρίβεια και τη λεπτομέρειά της αλλά και την απόδοση των τόνων της οξυγραφίας, τη σχέση κενού – πλήρους στις αδρές μορφές της ξυλογραφίας, την πλαστικότηα ή τη ρευστότητα των μορφών της κολλαγραφίας και την απόδοση της λιθογραφίας που προσεγγίζει ένα ελεύθερο σχέδιο φτιαγμένο με μολύβι. Αυτές είναι άλλωστε οι ιδιότητες που προσδίδουν αξία σε ένα χαρακτικό, και που οδηγούν τον χαράκτη στην επιλογή της τεχνικής που τον υπηρετεί καλύτερα στην έκφραση της καλλιτεχνικής του πρόθεσης.

Σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συνύπαρξη, θα δούμε τοπία και πορτρέτα, δέντρα και πουλιά, έργα παραστατικά και έργα συμβολικά, ασπρόμαυρα ή με χρήση χρωμάτων. Και κάτω από κάθε έργο, αυτή τη χαρακτηριστική σημείωση με το μολύβι που συνοδεύει κάθε χαρακτικό: τον αριθμό σειράς του τυπώματος και του συνόλου, την τεχνική, το όνομα του καλλιτέχνη και την ημερομηνία. Αυτό είναι που αποδεικνύει τη γνησιότητα ενός χαρακτικού, που σημαίνει ότι όλη η διαδικασία, από το σχεδιασμό ως την εκτύπωση, έχει πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος ορίζει από την αρχή των αριθμό των τυπωμάτων που θα δημιουργηθούν και τα οποία θα θεωρούνται πρωτότυπα. Έτσι το χαρακτικό έργο είναι πιο προσιτό από το ζωγραφικό, χωρίς ταυτόχρονα να μειώνεται σε απλή αντιγραφή.

Η χαρακτική είναι μία τέχνη απαιτητική, που όμως ταυτόχρονα ανταμείβει τον δημιουργό και τον κρατά συνεχώς σε εγρήγορση για την αναζήτηση νέων μέσων και δυνατοτήτων. Το ίδιο ανταποδοτική όμως μπορεί να είναι και για τον αποδέκτη που θα θελήσει να γνωρίσει τον κόσμο της και να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες ποιότητές της.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι χαράκτες: Εύη Αθανασίου, Μαρία Γαλαζούλα, Γεωργία Γρηγοριάδου, Χαρά Δημακάκου, Κριστιάνα Ηλιοπούλου – Χοπιρτεάν, Κατερίνα Κατμάδα, Έλλη Κατσάρα, Θεοδότα Κόμπου, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Γιάννης Μονογυιός, Γιώργος Πάλλης, Ισμήνη Σακελλαριάδη, Βενετία Υφαντίδου, Παναγιώτης Φερεντίνος, Φωτεινή Χαμιδιελή.