_εκθέσεις

Στους "δρόμους" της φωτογραφίας

Στην έκθεση φωτογραφίας της ομάδας Photo Babylon

H έκθεση φωτογραφίας από την ομάδα Photo Babylon άνοιξε τις πόρτες της στις 20 Μαρτίου στο πολιτιστικό κέντρο Βαβυλωνία.

Μια ομάδα 15 φωτογράφων ηλικίας 20-30 ετών με πάθος και μεράκι για τη φωτογραφία, παρακολούθησαν σεμινάρια με θέμα τη φωτογραφία που διοργανώθηκαν από τον εν λόγω πολιτιστικό κέντρο και μας παρουσίασαν τα έργα τους. Η έκθεση αποτελεί μια μείξη από φωτογραφικές ασκήσεις στις οποίες οι φωτογράφοι καλούνταν να εφαρμόσουν διάφορες φωτογραφικές τεχνικές καθώς και φωτογραφίες δρόμου που αποτελούσε και το κύριο συστατικό της έκθεσης.

Η φωτογραφία δρόμου έχει μια μακριά παράδοση και διαφέρει από τα υπόλοιπα είδη φωτογραφίας. Η ελευθερία και η ευθύτητα που την χαρακτηρίζουν καθώς και η ανομοιόμορφη φύση και ο μεταβλητός χαρακτήρας της, παρουσιάζονται με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο μέσα από τα έργα των φωτογράφων της έκθεσης. Μέσα από τις φωτογραφίες αποτυπώνονται και "συλλαμβάνονται" μικρά επεισόδια που εκτυλίσσονται σε δημόσιο χώρο, από τα σοκάκια μιας γειτονιάς μέχρι και τα πεζοδρόμια μιας πολύβουης πόλης. Τα στιγμιότυπα προβάλλουν τη γοητεία του απρόσμενου που γεννιέται στο δρόμο και καταδεικνύουν τις ανθρώπινες σχέσεις, τα βλέμματα, τις αντιδράσεις, τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου βίου

Η ειλικρίνεια και η αμεσότητα αποτυπώνονται μέσα από το φακό και τη διεισδυτική και ευαίσθητη ματιά των φωτογράφων της έκθεσης. Άλλωστε ο δρόμος είναι ο χώρος όπου αναπτύσσονται με ελευθερία και χωρίς κανένα "στήσιμο" , γεγονότα και καταστάσεις, πρόσωπα και αντιδράσεις και ο φωτογράφος μένει απλά ως εξωτερικός παρατηρητής που καταγράφει με ρεαλισμό την πραγματικότητα ή διεισδύει και βαθύτερα τόσο ψυχικά όσο και διανοητικά μέσα στην εικόνα, ερμηνεύοντάς την με όποιο τρόπο επιτάσσει η προσωπικά του ματιά και ευαισθησία. Στις φωτογραφίες δρόμου άλλωστε δεν έχει σημασία το θέμα, ο τόπος ή η ιδιαίτερη τεχνική. Πρωτεύουσα σημασία έχει η στάση που οι φωτογράφοι της έκθεσης κατέδειξαν απέναντι στο φωτογραφικό τους υλικό. Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά και λαμβάνει χώρα στην οδό Λόρδου Βύρωνος 3 στον πολυπολιτσμικό χώρο Βαβυλωνία.