_εκθέσεις

Φωτο ... τόπος η Θεσσαλονίκη

Στην έκθεση της φωτογραφικής ομάδας phototopos του Α.Π.Θ.

Όταν οι καθηγητές πανεπιστημίου γίνονται «μαθητές» με σκοπό να εκφράσουν την ανάγκη τους για επικοινωνία και δημιουργία, τότε η φωτογραφία μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο μέσο.

Η δημιουργία της ομάδας phototopos ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα του Α.Π.Θ. πριν από ένα χρόνο, απευθυνόμενη σε όλα τα μέλη της, φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Το κάλεσμα ήταν ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες, τις επιστημονικές κατευθύνσεις και τα επίπεδα γνώσης της φωτογραφίας. Αυτό όμως δεν λειτούργησε σαν εμπόδιο αλλά σαν παράγοντας που πλούτισε τη δημιουργική διαδικασία, μέσω της ανταλλαγής απόψεων, γνώσεων και εμπειριών.

Πρώτη απόπειρα, λοιπόν, για την ομάδα να συγκεντρώσει ένα σύνολο εικόνων που δημιούργησαν τα μέλη της και να εκθέσει την καλλιτεχνική τους ματιά στο κοινό της πόλης. Στο καφέ Νίκης τριάντα πέντε, ένα χώρο μικρό αλλά φιλόξενο, συναντιούνται οι ματιές 17 ανθρώπων. Ματιές στη Θεσσαλονίκη, σε αθέατες και «αξιοθέατες» πλευρές της, στις λεπτομέρειές της και τη μεγάλη της κλίμακα, στην αλήθεια της ζωής της που κρύβεται στο βλέμμα των ανθρώπων αλλά ακόμα και των ζώων, στις σκιές των περαστικών.

Η επιλογή του θέματος της έκθεσης ήταν αναμενόμενη αλλά και πετυχημένη. Ο τόπος που ζούμε μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο πεδίο παρατήρησης και να μας παρέχει τις αφορμές και το υλικό για να ξεκινήσουμε και να εξελίξουμε τη σχέση μας με τη φωτογραφία. Από την άλλη, η φωτογραφία μπορεί να αποτελέσει αφορμή και μέσο να δούμε διαφορετικά τον τόπο που ζούμε, τα πράγματα που μας περιβάλλουν, τις καταστάσεις που προσπερνάμε, τις λεπτομέρειες που δεν πέφτουν στην αντίληψή μας.

Όπως μας ανέφερε ο Γιώργος Κατσάγγελος, ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας και καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, δημιουργήθηκε αρχικά μία ομάδα φοιτητών και μία διδασκόντων, η οποία και προχώρησε περισσότερο. Η έκθεση αυτή είναι ένα πρώτο δείγμα της δουλειάς τους αλλά έχουμε να δούμε πολλά στο μέλλον. Στόχος της ομάδας θα είναι να πλουτίσει τις δραστηριότητές της, με μαθήματα, σεμινάρια, φωτογραφικές εξορμήσεις και εκθέσεις και να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Να ευχηθούμε να υπάρχουν κι άλλες πρωτοβουλίες σαν αυτήν, στον τομέα της φωτογραφίας και όχι μόνο, και να βρίσκουν ανταπόκριση και στήριξη, ώστε να μπορούν να αγκαλιάζουν όσους από το κοινό της πόλης αναζητούν τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο καφέ Νίκης 35 από τις 16 Μαρτίου ως τις 5 Απριλίου 2015.
Συμμετέχουν οι: Αϊβαζίδης Κωνσταντίνος, Αλωπούδη Φωτεινή, Ζωγραφίδου Ζώζη, Καραμανλής Ξάνθιππος, Κατής Νίκος, Κατσάγγελος Γιώργος, Λάππα Νατάσα, Λευκιμμιάτη Θεοδώρα, Πανέρα Άλτα, Παντερής Μανώλης, Παπακώστας Ντίνος, Ραφτοπούλου Έλενα, Ροδοπαίος Νίκος, Σαμολαδά Μαρία, Σπινθηρόπουλος Πάνος, Τσιλιγκιρίδης Γιώργος, Φιλίππου Αγγελική