image_alt_text image_alt_text

Πατινάροντας στον κόσμο του skateboard

...στην έκθεση ‘Skateboard Art Crimes’

Μια από τις πιο ιδιαίτερες εκθέσεις είχαμε την τύχη να παραβρεθούμε πρόσφατα. __Ο λόγος για την "Skateboard Art Crimes", όπως είναι το όνομα της έκθεσης που -προς έκπληξη μας- ενημερωθήκαμε ότι κλείνει φέτος 10 χρόνια παρουσίας στο χώρο της τέχνης, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Πρόκειται για ένα μικρό ταξίδι στον άγνωστο και ανεξερεύνητο για πολλούς από εμάς χώρο του skate.Ο εκθεσιακός χώρος γέμισε από νέους λάτρεις του σπορ καθώς και βετεράνους του είδους, ενώ δεν ήταν και λίγοι αυτοί που επισκέφθηκαν την έκθεση προκειμένου να ενημερωθούν για ό,τι αφορά το σπορ. Υπεύθυνος για το στήσιμο και την επιμέλεια της εκδήλωσης είναι ένας από τους πρωτεργάτες riders της πόλης, ο Αλέξανδρος Φλωράκης, που είχε όλη τη διάθεση καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί να μας ξεναγήσει και να μας «μυήσει» έστω και για λίγα λεπτά στις άγνωστες πτυχές και την ιστορία του skateboard. Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους να «χαρίζονται» ολοκληρωτικά σ' αυτό που αγαπάνε! Από τη μικρή ευκαιρία που μου έδωσε η συνομιλία μαζί του, συνειδητοποίησα αμέσως πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που πέρα από την αγάπη και το μεράκι του ίδιου για το skate, έχει τη διάθεση να μεταδώσει αυτό του το πάθος και παραπέρα, χωρίς το παραμικρό προσωπικό όφελος.


image01

Η φετινή έκθεση αποτελείται από 4 μέρη: το εικαστικό, το ιστορικό, το μουσειακό και το κινηματογραφικό. Το εικαστικό μέρος περιλαμβάνει σανίδες του skateboard κατασκευασμένες από αξιόλογους καλλιτέχνες του skate, του τατουάζ και της ζωγραφικής. Παράλληλα, γίνεται παρουσίαση τριών σπουδαίων καλλιτεχνών που επιδεικνύουν τη δουλειά τους μέσα από γλυπτά και κοσμήματα φτιαγμένα από ξύλο σανίδας, καθώς και μιας συλλογής φωτογραφιών με αποκλειστικό θέμα το skate. To ιστορικό μέρος κάνει αναφορά με γραπτό και φωτογραφικό υλικό στην παγκόσμια ιστορία του skate με τις σημαντικότερες ημερομηνίες και τα γεγονότα που σημάδεψαν το άθλημα, υλικό που απορρέει από την πολύχρονη μελέτη του Αλέξανδρου Φλωράκη.


image01

Το μουσειακό μέρος περιλαμβάνει την παρουσίαση αυθεντικών αντικειμένων από το χώρο του skateboard όπως σανίδες, περιοδικά, αυτοκόλλητα, δίσκους, ρούχα, ακόμα και παπούτσια που χρονολογούνται από τη γέννηση του αθλήματος τη δεκαετία του 1930 μέχρι κα τη δεκαετία του 1990, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να περιπλανηθούμε στο χρόνο και να μάθουμε γι' αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον σπορ μέσα από το αυθεντικό οπτικό υλικό που περιλαμβάνει η έκθεση, από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα στα πεζοδρόμια της Αμερικής μέχρι και την τελική μορφή εξέλιξής του. Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται ανήκουν στην προσωπική συλλογή του Αλέξανδρου Φλωράκη, με τα περισσότερα μάλιστα να παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το κινηματογραφικό, τέλος, μέρος περιλαμβάνει την πρεμιέρα προβολής ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο "This ain't California" στο πλαίσιο της S.A.C.


image01

Η έκθεση άνοιξε τις πόρτες της στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 και θα διαρκέσει 25 ημέρες. Έχει μάλιστα προγραμματιστεί να λειτουργήσει και ως εκπαιδευτική εκδρομή για σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Πολιτισμού και λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Ιστορίας που στεγάζεται στο μέγαρο «Μπίλλη», στην Ιπποδρομίου. Μια εκπληκτική και άκρως ενδιαφέρουσα δουλειά από ανθρώπους που αγαπούν το άθλημα και φροντίζουν για την ανάδειξή του και -γιατί όχι- για την ενασχόληση ακόμα περισσότερων νέων με αυτό.Μια εκπληκτική και άκρως ενδιαφέρουσα δουλειά από ανθρώπους που αγαπούν το άθλημα και φροντίζουν για την ανάδειξή του