_εκθέσεις

Φωτογραφίζοντας τη ζωή

Οι χιλιάδες εικόνες στο μυαλό του Δημήτρη Τσακίρη

«Είμαι φωτογράφος του δρόμου, μου αρέσει να παίρνω τη φωτογραφική μου, να βγαίνω στο δρόμο και να προσπαθώ να αποτυπώσω στιγμές. Κυνηγάω τη ζωή στο δρόμο»_

_μας εξηγεί ο κ. Δημήτρης Τσακίρης. Τον συναντήσαμε στον εκθεσιακό χώρο του Κούνιο και μας γνώρισε στα έργα του, φωτογραφίες γεμάτες ζωή… «μια διαδρομή που κράτησε και καλλιέργησε τη ματιά μου, πώς να βλέπει τη φύση και τους ανθρώπους στην παρέα και στη μοναξιά, στο καθημερινό και στην έκπληξη, που πάντα θα μας περιμένει σε κάποια στροφή του δρόμου».

Αυτή είναι η πρώτη του έκθεση μετά από 60.000 φωτογραφίες, μετά από 40 και κάτι χρόνια, μετά από πάρα πολλά ταξίδια λόγω της εργασίας του ως γιατρός.

Η φωτογραφία ξεκίνησε για τον κ. Τσακίρη ως χόμπι, χάρη σ’ ένα δώρο από έναν θείο του από τη Γερμανία κι από τότε άρχισε να φωτογραφίζει… «στην αρχή την οικογένεια και τους φίλους κι αργότερα έξω, στη φύση, στα ταξίδια, στα πράγματα, στο δρόμο με τους ανθρώπους… στη ζωή. Γιατί αυτό είναι η ζωή μας, στιγμές και πρόσωπα και χιλιάδες εικόνες στο μυαλό». Η αγάπη του για τη φωτογραφία ήταν τόσο μεγάλη που δεν αποχωριζόταν τη φωτογραφική του μηχανή σε κανένα από τα ταξίδια του.

Όταν έβρισκε λίγο ελεύθερο χρόνο τον «σπαταλούσε», ψάχνοντας κάτι να φωτογραφίσει. «Πολλές φορές αναγκαζόμουν να φωτογραφίσω κρυφά άλλους ανθρώπους για να πετύχω τις στιγμές που ήθελα… η φωτογραφία δεν είναι σημαντική τόσο γι’ αυτό που αποτυπώνεται μπροστά από το φακό, όσο για τη ματιά και το μυαλό που βρίσκεται πίσω από το φακό».

Η φωτογραφική αυτή έκθεση έγινε με τη βοήθεια και την επιμέλεια του Τάσου Σχίζα, που βοήθησε στην επιλογή των έργων του. Ο κ. Τσακίρης πιστεύει, εξάλλου, «ότι η επιτομή της φωτογραφίας, και γενικότερα της τέχνης, είναι όταν απελευθερώνεται από τον όποιο δημιουργό και εκτίθεται στην δεκτικότητα και την κριτική δημοσίως...»

Η έκθεση υπό τον τίτλο «Με χιλιάδες εικόνες στο μυαλό...», θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου στον «Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο» και ο κ. Δημήτρης Τσακίρης θα σας περιμένει να τον γνωρίσετε από κοντά.