ράγκμπι στη Θεσσαλονίκη, Lions ράγκμπι στη Θεσσαλονίκη, Lions

Τι εννοείς, “ράγκμπι στη Θεσσαλονίκη;”

Οι Lions, μας μυούν στα μυστικά του αθλήματος (+Rejected photostory)

«Μα καλά, παίζουν ράγκμπι στην Ελλάδα;», ομολογώ πως ήταν η απορία μου, καθώς πήγαινα στο γήπεδο.Μέχρι χθες είχα στο μυαλό μου ως «ράγκμπι» το αμερικάνικο ποδόσφαιρο που έχω συναντήσει σε αμερικάνικες ταινίες και σειρές και δόθηκε μάχη για να μου εξηγήσουν πως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ τους. Αφού λοιπόν με «σύστησαν» άλλη μια φορά με το άθλημα, έμεινε να μου λυθεί η άλλη καίρια απορία: «πόσο ενδιαφέρον μπορεί να βρίσκει κανείς το να τρέχει και να πλακώνεται για μια μπάλα μ' ένα περίεργο ρομβικό σχήμα;» Κι όμως ήδη από την αρχή του αγώνα, ένιωσα ότι παρακολουθώ ένα συναρπαστικό άθλημα με έντονο θέαμα και αμείωτη αγωνία. Δυναμικά τάκλιν, εντυπωσιακά σπριντ, σκληρές μάχες σώμα με σώμα, πνεύμα ομαδικό. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που εντοπίζεις αμέσως στον ανεξερεύνητο για πολλούς από εμάς κόσμο του ράγκμπι. Το άθλημα βέβαια, μετράει ήδη έναν αιώνα από την εφεύρεσή του και κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές ακόμη και στη χώρα μας.


iράγκμπι στη Θεσσαλονίκη, Lions

Θα μπορούσα να πω ότι το διάσημο ρητό που λέει πως «το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα για ευγενείς που παίζεται από χούλιγκανς, ενώ το ράγκμπι είναι άθλημα για χούλιγκανς που παίζεται από ευγενείς» βρίσκει την πλήρη δικαίωσή του εάν ασχοληθείς ή έστω παρακολουθήσεις ένα αγώνα του αθλήματος. Εμείς βρεθήκαμε στη φιλική αναμέτρηση μεταξύ της ομάδας "Lions" Θεσσαλονίκης και του Ηρακλή. Μετά το τέλος του αγώνα που για ένα try βρήκε νικήτρια την ομάδα του Ηρακλή, μιλήσαμε με τους παίχτες της ομάδας "Lions" προκειμένου να μας λύσουν τις όποιες απορίες μας για το άθλημα. Όσο λοιπόν κι αν μας φαίνεται απίστευτο, το ράγκμπι παίζεται και στην πόλη μας και μάλιστα από αθλητές πραγματικά «ευγενείς», οι οποίοι και αποτελούν την ομάδα των "Lions".


iράγκμπι στη Θεσσαλονίκη, Lions

Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2008, από ανθρώπους με μεράκι για το σχετικά άγνωστο στο ευρύ ελληνικό κοινό αυτό άθλημα και έκτοτε συνεχίζει παρά τις όποιες δυσκολίες να αγωνίζεται και να προσπαθεί. Τα παιδιά μας εξήγησαν αρχικά, τους λόγους για τους οποίους μπορεί να ξεκινήσει κάποιος να παίζει ράγκμπι. Πρόκειται για ένα άθλημα καθαρά ομαδικό. Λειτουργείς σαν ομάδα και ποτέ σαν μονάδα. Στην ουσία μια ομάδα ράγκμπι είναι μια μεγάλη οικογένεια. Είναι άθλημα αντρικό. Δεν προσποιείσαι, μόνο μάχεσαι με όλες σου τις δυνάμεις. Αυτό ήταν κάτι που παρατηρούσες από την αρχή της αναμέτρησης και δεν μπορούσε να σε αφήσει αδιάφορο: μια αδιάκοπη μάχη μέχρι την τελική νίκη. Έπεσαν κάτω, λασπώθηκαν, μάτωσαν, πάλεψαν ως το τέλος για να υποστηρίξουν τον συμπαίκτη τους. Και το ίδιο έκανε κι εκείνος. Άλλωστε, όσο περισσότερο έρχεσαι σε επαφή με την μπάλα, τόσο πιο πολύ πωρώνεσαι. Στο ράγκμπι, μας εξήγησαν, θα πανηγυρίσεις στις νίκες, θα κλάψεις στις ήττες. Όλα όμως σαν ομάδα. Και όταν τελειώνει ο κάθε αγώνας, όσο σκληρός κι αν είναι και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, με σεβασμό πάντα στους αντιπάλους πίνεις μια μπύρα μαζί τους στην υγειά του αθλήματος! Γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα το ράγκμπι! Όσο σκληρό κι αν φαίνεται, στη βάση του είναι ένα άθλημα που στηρίζει την ομόνοια, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


iράγκμπι στη Θεσσαλονίκη, Lions

Είναι πραγματικά κρίμα, ένα τόσο ενδιαφέρον άθλημα να μένει ακόμη στην αφάνεια λόγω ελλείψεων και κακών χειρισμών από πλευράς ιθυνόντων. Δυστυχώς στην Ελλάδα ασχολούμαστε περισσότερο με το ποδόσφαιρο και τα υπόλοιπα αθλήματα έρχονται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Το σημαντικότερο είναι να αφήσουν αυτούς που μπορούν, ξέρουν και –κυρίως- αγαπούν το ράγκμπι να βγουν μπροστά προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό και να ανθίσει και στη χώρα μας. Αυτό φάνηκε ότι είναι το μέλημα και της ομάδας "Lions": να γνωρίσει ο κόσμος το ράγκμπι γιατί είναι ένα άθλημα που πέρα από την αγωνιστική ευχαρίστηση που σου προσφέρει, διδάσκει και τις αξίες της τιμιότητας, της ομαδικότητας και του σεβασμού σε όποιον ασχοληθεί μ' αυτό!


iράγκμπι στη Θεσσαλονίκη, Lions

Αν δε σας αρκούν όλα αυτά, τότε καλύτερα να επισκεφθείτε τους “Θεσσαλονίκη Lions”, γιατί είναι σίγουρο ότι θα ανακαλύψετε πολλούς επιπλέον λόγους για να αρχίσετε και να συνεχίσετε να είστε μέλη της τεράστιας οικογένειας που λέγεται ράγκμπι. Και όπως λένε και οι ίδιοι: "Πάντα Lions". Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους “Θεσσαλονίκη Lions” με τους παρακάτω τρόπους:
Ιστοσελίδα: www.thessaloniki-lions.com
Facebook: www.facebook.com/thessalonikilions
Twitter: www.twitter.com/pantalions
E-mail: lionsrugbyclub@hotmail.com


iράγκμπι στη Θεσσαλονίκη, Lions

Aν πάλι προτιμάτε να τους γνωρίσετε από κοντά, δεν έχετε παρά να πάτε σε μια προπόνησή τους στο γήπεδο του Παπάφειου (κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 20:00-22:00) ή στο γήπεδο της Μαλακοπής ( κάθε Πέμπτη 21:15-23:00) ή σε κάποιον αγώνα τους. Τέλος επειδή το ράγκμπι δεν παίζεται μόνο από μεγάλους, υπάρχουν και ακαδημίες για παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας από 11 ετών και πάνω. Μια δοκιμή αξίζει!

INFO άρθρου

κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκαςΤο σημαντικότερο είναι να αφήσουν αυτούς που μπορούν, ξέρουν και –κυρίως- αγαπούν το ράγκμπι να βγουν μπροστά προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό και να ανθίσει και στη χώρα μας.