«Ανοιχτή Σκηνή 2016 - Θεατρικές φωνές της πόλης» (+ 'κόντρα' φωτογράφιση)

Θα έχουμε πάντα την τέχνη.

Σε μια εποχή παγκόσμιου κοινωνικοπολιτικού αναβρασμού, η τέχνη έρχεται να δώσει ανάσες. Να διώξει την γκρίνια και τη στασιμότητα, να δείξει δρόμους και συναισθήματα που πάνε να αφομοιωθούν στη γενική μιζέρια.

Στα πλαίσια αυτά, υπάρχουν ευτυχώς ενέργειες που προσπαθούν να φέρουν τον κόσμο κοντά στην τέχνη, να προωθήσουν τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες της πόλης, να παρουσιάσουν μια λύση που μπορεί να φέρει μια -πρώτη έστω, μικρή έστω- ουσιαστική αλλαγή στην νοοτροπία του ανθρώπου.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου + λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
 «Ανοιχτή Σκηνή 2016 - Θεατρικές φωνές της πόλης»
 «Ανοιχτή Σκηνή 2016 - Θεατρικές φωνές της πόλης»

Σε αυτούς τους άξονες κινείται και «Η Ανοιχτή Σκηνή-Θεατρικές φωνές της πόλης», ένα θεατρικό φεστιβάλ, το οποίο, εδώ και πέντε χρόνια, «ρίχνει νερό» στην θεατρική σκηνή της πόλης μας, βοηθώντας την ν’ «ανθίσει». Το σημαντικότερο στοιχείο του Φεστιβάλ είναι πως πρόκειται για δημοτική πρωτοβουλία. Υλοποιείται και χρηματοδοτείται από το Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και λαμβάνει χώρα στο δημοτικό θέατρο «Άνετον» .

Μια επιτροπή έμπειρων επαγγελματιών του χώρου, παρακολουθεί τις παραστάσεις που έχουν δηλώσει συμμετοχή, επιλέγει αυτές που πληρούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις προϋποθέσεις ενός φεστιβάλ που βασίζεται στην «πολυφωνία» και την ισορροπία της σχέσης ποσότητας και ποιότητας, κι έπειτα οι επιλεχθείσες παραστάσεις παρουσιάζονται στο κοινό.

 «Ανοιχτή Σκηνή 2016 - Θεατρικές φωνές της πόλης»
 «Ανοιχτή Σκηνή 2016 - Θεατρικές φωνές της πόλης»

Επιλέχθηκαν για φέτος τα εξής έργα από έξι θεατρικές ομάδες: 
«Παιχνίδι με τις λέξεις» βασισμένο στο βιβλίο: Τζέννυ Έρπενμπεκ από την ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα»,
 το «Μόσχα – Πετουσκί»: βασισμένο στο μυθιστόρημα Μόσχα – Πετουσκί του Βενεντίκτ Γιεροφέγιεβ από το «Θέατρο Εταιρότητα», η « Τρικυμία» του Σαίξπηρ από την «Push your Art Company», η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο από το « Θέατρο ΔΕΝ», η «ΕΧΙΤ - Παρακαλώ, περιμένετε» της Πηνελόπης Χριστοπούλου από το «Eclipses Group Theater» και το «Mall» της Στέλλας Παπαδημητρίου από τη Θεατρική Ομάδα «Casuali»

 «Ανοιχτή Σκηνή 2016 - Θεατρικές φωνές της πόλης»
 «Ανοιχτή Σκηνή 2016 - Θεατρικές φωνές της πόλης»

Επιπλέον, υπάρχουν παράλληλες οργανώσεις, οι οποίες στοχεύουν στην εμβάθυνση και κατανόηση της τέχνης του θεάτρου από το κοινό. Διοργανώθηκε ήδη και για πρώτη φορά μια εκδήλωση αποκλειστικά για την μουσική στο θέατρο με τους Κωστή Βοζίκη (2L8), Κανάρη Κεραμάρη και Μάνο Μυλωνάκη (Your hand in mine) να παρουσιάζουν την δουλειά τους επί σκηνής με στόχο –όχι μόνο την ψυχαγωγία αλλά και- την κατανόηση της σημασίας της πρωτότυπης μουσικής στο θέατρο. Αργότερα θα ακολουθήσει η Νίνα Ράπη, διακεκριμένη συγγραφέας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η οποία θα μιλήσει για την τέχνη της δημιουργικής γραφής στο θέατρο παρουσιάζοντας παράλληλα την δουλειά της στο κοινό.

 «Ανοιχτή Σκηνή 2016 - Θεατρικές φωνές της πόλης»
 «Ανοιχτή Σκηνή 2016 - Θεατρικές φωνές της πόλης»

Και να που ερχόμαστε σιγά σιγά, εν μέσω παρέας και καλού κλίματος, να δούμε βήμα βήμα την ανάπτυξη μιας επαγγελματικής δημιουργίας. Χωρίς σοβαροφάνειες και αντιπαλότητες, μια παρεΐστικη γιορτή, σε κλίμα χαράς και συνεργασίας και όλα αυτά στα πλαίσια του πολιτισμού και της τέχνης. Τι καλύτερο;

Έως τις 24 Απριλίου, ο κόσμος της Θεσσαλονίκης καλείται να γνωρίσει την μαγεία του θεάτρου. 6 ομάδες παίρνουν το βήμα. Και ταυτόχρονα μας δίνουν την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε και να κουβεντιάσουμε μαζί τους. Σε ένα ωραίο Θέατρο που του αρμόζει να ζει έντονα και να αναπνέει "Άνετα".

 «Ανοιχτή Σκηνή 2016 - Θεατρικές φωνές της πόλης»
 «Ανοιχτή Σκηνή 2016 - Θεατρικές φωνές της πόλης»

Στο "Άνετον" λοιπόν. Και την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποιον να παραπονιέται για τα ατελείωτα προβλήματά του, καλέστε τον να έρθει μια βόλτα μαζί σας σε μια από τις παραστάσεις της Ανοιχτής Σκηνής. Ίσως τα πράγματα να φανούν λιγότερο μαύρα, ίσως να του ανοίξει την ανάσα η φρεσκάδα των νέων καλλιτεχνών. Γιατί, αυτό που θα έχουμε πάντα και σε οποιαδήποτε μορφή, είναι η τέχνη.

Η φωτογράφιση στο αφιέρωμα έγινε 'κόντρα' στην επίσημη φωτογράφιση της διοργάνωσης. Περισσότερα στοιχεία και τις κανονικές φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο Δελτίο Τύπου

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης + τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου