image_alt_text image_alt_text

(Σ)το αρχοντικό της Μινόρε

Στιγμές από την πρόβα της θεατρικής παντομίμας στο ‘Άνετον’

Τα φώτα χαμηλώνουν. Οι χορευτές παίρνουν την θέση τους πάνω στη σκηνή.Μουσικές που ξεπήδησαν από παρτιτούρες μεγάλων κλασικών δημιουργών πλημμυρίζουν το χώρο και μας μεταφέρουν μυσταγωγικά σε μια άλλη εποχή. Οι νότες γίνονται προέκταση των χεριών, ενώ το σώμα στροβιλίζεται μελαγχολικά στη δίνη της μελωδίας. Τέσσερεις ερμηνευτές καλούνται να μας μυήσουν στην εποχή του ρομαντισμού και μας προτρέπουν να επιβιβαστούμε σε αυτήν την παράξενη χορευτική χρονομηχανή, της οποίας κινητήρια δύναμη είναι η αγάπη και η μουσική.


image01

Η ιστορία αν και αναφέρεται σε άλλη εποχή μοιάζει τόσο διαχρονική. Ένα αγόρι μικρής ηλικίας γνωρίζει μια συνομήλικη του και ερωτεύονται. Παρακολουθούμε την πορεία της ενηλικίωσης τους μέσα από μια χορογραφία, που καταλήγει στο γάμο των δύο νέων. Κάπου εδώ εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα. Υπερπροστατευτικοί γονείς που επεμβαίνουν στη ζωή του ζευγαριού και την καταπιέζουν, αδιαφορία του άνδρα για την εκπλήρωση των συζυγικών του καθηκόντων, αλκοολισμός, θάνατος αγαπημένων προσώπων.


image01

Το πιο διαχρονικό όμως πρόβλημα που θίγεται και στη συγκεκριμένη παράσταση είναι η εργασιομανία. Ο σύζυγος, καταξιωμένος δικηγόρος, προσκολλάται στη δουλειά του και απαξιώνει τη γυναίκα του, αρνούμενος να τις χαρίσει όμορφες στιγμές. Οι πρώτες ρωγμές στη σχέση δεν αργούν να γίνουν ορατές. Οι διάβολοι της φιλαυτίας ξυπνούν για να αμαυρώσουν ανθρώπινες υπάρξεις. Και έτσι φτάνουμε στην κορύφωση του έργου, όταν ο πρωταγωνιστής πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη συζυγική ζωή και τη δουλειά του. Σε τι θα καταλήξει; Την απάντηση θα μας δώσουν οι ηθοποιοί χορευτές πάνω στη σκηνή του θεάτρου Άνετον, τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Μαρτίου.


image01

Το παράδοξο είναι ότι στη διάρκεια του έργου δεν ακούμε ούτε μια ατάκα από τους ηθοποιούς. Όλες οι λογομαχίες και οι διάλογοι αποδίδονται με κινήσεις των χεριών, στροφές, επιτηδευμένα βήματα που βάζουν το θεατή στη διαδικασία να σκεφτεί, να συνδυάσει βιώματα και καταστάσεις ώστε να αντιληφθεί τα δρώμενα. Η χορογραφία επομένως, εξάρει τη φαντασία δημιουργώντας μια φανταστική ατμόσφαιρα. Αφηνόμαστε στο ρυθμό των νευρωτικών κινήσεων και συγχρονίζουμε το τέμπο με τους χτύπους της καρδιάς, λαχταρώντας να ατενίσουμε έναν άλλον κόσμο μιας άλλης εποχής. Δημιουργούνται φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές που ακροβατούν στα όρια του παράλογου, του αστείου και του τραγικού. Μια λέξη που θα λέγαμε στον προφορικό μας λόγο μπορεί να αποδίδεται με μεγαλειώδεις περίπλοκες χορευτικές κινήσεις έχοντας το ίδιο ή και ανώτερο αντίκτυπο στον αποδέκτη. Οι χορευτές αποφορτίζονται από την πραγματικότητα και βυθίζονται στα συναισθήματα που πρέπει να αποδώσουν χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασης το σώμα. Αυτό όμως που παρατήρησα ήταν ότι μια κίνηση μπορεί να ήταν αδύναμη ή και περιττή αν δεν συνοδευόταν από την ένταση στα μάτια ή τις κατάλληλες συναισθηματικές διακυμάνσεις του προσώπου. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η λάμψη και ή εκφραστικότητα δεν έλειπε.


image01

Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούμε στα υπέροχα κοστούμια που συμπληρώνουν τις χορογραφίες και μας τοποθετούν χρονικά. Τα παρατηρούμε να συνυφαίνονται μαγικά με τις υπέροχες συνθέσεις κλασικής μουσικής, χτίζοντας στα μάτια μας ένα αριστοκρατικό σκηνικό. Οι φωτισμοί λειτουργούν συμπληρωματικά στην ανάδειξη του έργου.

Προσωπική αγαπημένη σκηνή ήταν η προετοιμασία του δείπνου. Η έντονη εκφραστικότητα των ηθοποιών πλαισιώνεται από ένα αστείο παιχνίδι με μαγειρικά σκεύη για να καταλήξει σε μια ανορθόδοξη πάλη. Γέλασα μέχρι δακρύων. Όσοι τη δείτε θα καταλάβετε.


image01

Γενικά, πρόκειται για μια αξιόλογη παράσταση, στην οποία τραγικές καταστάσεις δοσμένες με χιούμορ έρχονται να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές της προσωπικής ζωής. Πρόκειται για μια θεατρική παντομίμα όπου όλα αποδίδονται χορευτικά χωρίς να απουσιάζει η θεατρική έκφραση και δημιουργία. Σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

INFO

Το Αρχοντικό της Μινόρε @ Δημοτικό Θέατρο 'Άνετον | [Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Μαρτίου]

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Ράπτης Δημήτρης
Χορεύουν – Ερμηνεύουν οι: Δέσποινα Κιουμουρτζίδη, Πέτρος Μαλιάρας, Μαρία Πίσιου, Δημήτρης Ράπτης
Μουσική επιμέλεια : Ξένια Κωνσταντινίδου Κατασκευές: Νίκος Στασινός Γραφιστική επιμέλεια: Γεώργιος Δερνίκας

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο Δελτίο Τύπου εδώ.Η ιστορία αν και αναφέρεται σε άλλη εποχή μοιάζει τόσο διαχρονική