Στην παράσταση «Αυτός που έκανε ό,τι ήθελε» από το 'Κύκλωμα Τέχνης'

Οι άνθρωποι είναι υποκειμενικά όντα και το γνωρίζουμε.

Ο ανθρώπινους νους αποτελεί στοιχείο ευμετάβλητο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει τα «λάθος» μονοπάτια. Οι εξωτερικές επιρροές, ο κόσμος στον οποίο ζούμε και οι αντιλήψεις μας αλλάζουν συνεχώς το πνευματικό μας τοπίο.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας

Slideshow με φωτογραφίες του rejected από την παράσταση, με μουσική του Διαμαντή Αδαμαντίδη

Η γνώση αποτελεί βαρύ φορτίο για τον ανθρώπινο νου, καθώς δεν έρχεται ποτέ μόνη της. Η αυτογνωσία, η ανακάλυψη του εαυτού που κρύβει ο εαυτός μας, έρχεται μαζί με τον θυμό, τον πόνο και την άμυνα καθώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την πλάνη του και αναγκάζεται να δει το πραγματικό του πρόσωπο στον καθρέπτη και να το αντιμετωπίσει.

Έρχεται τότε στο προσκήνιο και η έννοια της ελεύθερης βούλησης. Του «θέλω να είμαι αυτός που θέλω να είμαι και να κάνω αυτό που θέλω να κάνω». Η έννοια αυτή δεν έρχεται ούτε αυτούσια ούτε αγνή. Η ελεύθερη βούληση μπορεί να αποτελεί απλώς μια αυταπάτη, η οποία καθοδηγείται από βιώματα, εξωτερικές και εσωτερικές επιρροές. Μπορεί επίσης, στην προσπάθειά του ο άνθρωπος να αποκτήσει τον εαυτό που επιθυμεί, να γίνει ένα πλήρως απαθές και εγωκεντρικό ον, μοναχικό, πραγματικά θυμωμένο με τον κόσμο, χωρίς επίγνωση των πράξεών του.

Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε
Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε

Η Δήμητρα Τσάκου, συνέγραψε το έργο «Αυτός που έκανε ό,τι ήθελε» και του έδωσε «ζωή» με την θεατρική ομάδα «Κύκλωμα Τέχνης» μέσω της ομώνυμης παράστασης, την οποία σκηνοθέτησε στο θέατρο «Αυλαία». Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο πραγματεύεται την έννοια της γενικής βούλησης, την πηγή του θυμού και των φόβων, της ουσίας της αλληλοβοήθειας και της απελευθέρωσης μέσω του έρωτα.

Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε
Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε

«Εκείνος», είναι κάποιος, τον οποίο, αποκαλούν όλοι «Τέρας». Είναι αλήθεια, πως όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα ζώο το οποίο έχει ορισμένες ανάγκες: Επιβίωση (=στέγη, χρήματα), τροφή, σεξ. Ο άνθρωπος όμως, όντας κοινωνικό ον, αποκτά και άλλες ανάγκες, οι οποίες σχετίζονται με την αρμονική συνύπαρξή του με τους υπολοίπους. Η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και ο σεβασμός έρχονται να κατευνάσουν τα ζωώδη ένστικτα και να μας εντάξουν ομαλά στις διάφορες κοινωνικές ομάδες που υπάρχουμε από τη στιγμή της γέννησής μας.

Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε
Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε

«Εκείνος» δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά. Η κοινωνική συνεισφορά και αποδοχή αποτελούν γι αυτόν έννοιες απεχθείς. Γνωρίζοντάς τον, κάποιος βλέπει το πρόσωπο ενός άκαρδου και άσπλαχνου ανθρώπου που βρίσκει ευχαρίστηση στον πόνο και την εξαπάτηση των συνανθρώπων του. Αυτό συνέβη καθώς –μέσω του μέντορά του- απέκτησε γνώση και επίγνωση της αλήθειας, την οποία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί και - λόγω της χειραγώγησης που του ασκήθηκε- παρερμήνευσε.

Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε
Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε

Στην πραγματικότητα αυτός ο άνθρωπος, είναι σαν όλους τους άλλους. Έχει συναισθήματα, αγαπά, πονάει, μετανιώνει. Έχει επιλέξει όμως, να χτίσει γύρω του ένα πελώριο τείχος, το οποίο κρατά μακριά του οποιονδήποτε τον πλησιάζει πείθοντας τον εαυτό του πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της ζωής κι έτσι να μην αισθανθεί τον πόνο της απόρριψης ή την ανάγκη της επιβεβαίωσης από κανέναν. Πρόκειται για έναν άνθρωπο πραγματικά φοβισμένο με τον κόσμο και εγκλωβισμένο στον εαυτό που έχει επιλέξει.

Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε
Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε

Τα περισσότερα σημεία του χαρακτήρα «εκείνου», δίνονται στο έργο μέσω της κινησιολογίας, σε διδασκαλία της Δήμητρας Μαυρογένη. Ο πρωταγωνιστής δίνει μάχη με τον εαυτό του και τις επιρροές που δέχεται. Δίνει μάχη με την αλλαγή που επιφέρει στη ζωή του η εμφάνιση του έρωτα, μιας έννοιας μπροστά στην οποία όλες οι θεωρίες χωλαίνουν. Ο μέντοράς του τον χειρίζεται απόλυτα. Τα σώματα κινούνται σε απόλυτη αρμονία. Τα συναισθήματα των χαρακτήρων αντηχούν στο κοινό τόσο έντονα με την κίνηση όσο δε θα μπορούσαν με τις λέξεις.

Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε
Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε
Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε

Το τέλος και το ποιος εαυτός θα υπερισχύσει είναι άνευ σημασίας. Πρώτον επειδή ποτέ δεν υπάρχει τέλος στην αναζήτηση του εαυτού μας και δεύτερον επειδή εκείνος, στην πραγματικότητα είναι ένας, και –αν και απόλυτα μεταβλητός- απλώς επιλέγουμε ποια στοιχεία του θα αναδείξουμε ή θα ορίσουμε ως γνώμονα στη ζωή μας, και ποια όχι.

Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε
Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε
Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε

INFO παράστασης

«Αυτός που έκανε ό,τι ήθελε»

15 Φεβρουαρίου - 15 Μαρτίου 2016 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Αυλαία

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Δήμητρα Τσάκου
Σκηνικά - Κοστούμια: Θάνος Καρώνης
Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης
Χορογραφίες - Κίνηση: Δήμητρα Μαυρογένη
Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Οργάνωση Παραγωγής: Απόστολος Λιάπης
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Βίντεο Τρέιλερ: Δημήτρης Βαβάτσης, Δημήτρης Μουγκός

Παίζουν: Γιάννης Δρόσος, Διονύσης Καραθανάσης, Πέτρος Μαλιάρας, Βάλια Μωραϊτοπούλου, Δήμητρα Σταματίου

Δείτε περισσότερα για την παράσταση στο Δελτίο Τύπου

Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε
Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε
Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε
Αυτός Που Έκανε Ό,Τι Ήθελε

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας