image_alt_text image_alt_text

Living the "China Dream", από το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας

Ένα υπερθέαμα ακροβατικής τέχνης (…σε 159 κλικ)

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είχε τη χαρά να φιλοξενήσει την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Ακροβατών της Κίνας με τίτλο "China Dream"._Η Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1) γέμισε με κάθε λογής κόσμο. Οικογένειες με παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι, κυρίες με γούνινα παλτό δίπλα σε αυτές με πιο καθημερινό ντύσιμο, ντόπιοι κάτοικοι και ξένοι τουρίστες στην πόλη, κατέφθασαν να παρακολουθήσουν «ένα ονειρικό υπερθέαμα ακροβατικής τέχνης», επιβεβαιώνοντας πως η τέχνη αυτή ξεπερνάει τα γλωσσικά εμπόδια και καταργεί τα σύνορα της κουλτούρας.


image01

Η παράσταση αποτελείται από δεκατέσσερα ξεχωριστά νούμερα. Πενήντα καλλιτέχνες ζωντανεύουν το «Όνειρο», πάντα σε ουράνιο φόντο, με μουσική υπόκρουση κυρίως από την παράδοση της Κίνας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ζευγάρια που χορεύουν, συνδυάζοντας κλασικό χορό με ακροβατικά ή πετούν πάνω σε μεταξένια πανιά, κορίτσια-λάστιχο (contortionist), ισορροπιστές και σύνολα ακροβατών που περνούν μέσα από στεφάνια και σκαρφαλώνουν σε στύλους. Ακροβάτες που ισορροπούν αντικείμενα όπως ομπρέλες, παγόδες από ποτήρια και μπολ και χειρίζονται diabolo — ή αλλιώς κινέζικα γιο-γιο, ανσάμπλ κοριτσιών που περιστρέφουν πιάτα και σχηματίζουν ανθρώπινες πυραμίδες πάνω σε κινούμενα ποδήλατα, αλλά και κλόουν για την απαραίτητη κωμική εκτόνωση.


image01

Η ακροβατική τέχνη, που μετρά πάνω από δυόμισι χιλιάδες χρόνια παράδοσης στην Κίνα, γεννήθηκε στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας, έπειτα μπήκε στις αυτοκρατορικές αυλές και τέλος έφτασε στη Δύση ακολουθώντας το Δρόμο του Μεταξιού. Κατά την εξέλιξή της εμπλουτίστηκε με παραδοσιακά αλλά και πιο μοντέρνα στοιχεία όπως ο χορός, η μουσική, το θέατρο, η φάρσα και το κινέζικο kung fu. Στην παράσταση "China Dream" όμως, αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο —το δυτικό θεατή τουλάχιστον— είναι η αρμονική ομορφιά και οι ατέλειωτες δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος. Κορίτσια ελαφριά σαν πούπουλο κι εύκαμπτα σαν από πλαστελίνη, άντρες στιβαροί και δυνατοί σαν υπερήρωες, μέσα σε εντυπωσιακά κοστούμια που τονίζουν τα οπτικά εφέ της παράστασης, εκτελούν με άνεση ακροβατικά νούμερα τα οποία απαιτούν μεγάλη δύναμη, ευλυγισία, αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχία και άψογο συντονισμό. Όλα αυτά, βέβαια, δεν αποκτήθηκαν αυτόματα, αλλά με κόπο χρόνων.


image01

Λέγεται πως «κάθε επτά λεπτά παρουσίας στη σκηνή», όπου ο θεατής δεν ξεχωρίζει ούτε μία έκφραση πόνου, «αντιστοιχούν σε δέκα χρόνια σκληρής προπόνησης». Πράγματι, η εκπαίδευση των ακροβατών ξεκινάει στην ηλικία των έξι με εφτά και είναι μακρόχρονη, δύσκολη κι εντατική. Οι ακροβάτες προπονούνται έξι ημέρες τη βδομάδα, ώστε να φτάσουν να ελέγχουν με ακρίβεια την κάθε τους κίνηση ή και να αποκτήσουν απόλυτη εξοικείωση με τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν, τα οποία μοιάζουν να είναι προέκταση του σώματός τους. Ποιες είναι οι πιθανότητες να προσγειωθεί η λαβή μιας ομπρέλας πίσω στο πόδι της κοπέλας αφού πρώτα την πέταξε ψηλά; Η παράσταση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα στοίχημα με τις πιθανότητες, με νικητές πάντα τους ακροβάτες.

Το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών Κίνας (China National Acrobatic Troupe) έχει καταξιωθεί ως ένας από τους καλύτερους θιάσους ακροβατών στον κόσμο. Έχει διακριθεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, κερδίζοντας από την ίδρυσή του το 1950 μέχρι και σήμερα σαράντα πέντε χρυσά μετάλλια. Πολλά από τα μέλη του επίσης, ανήκουν στο παγκοσμίου φήμης «Τσίρκο του Ήλιου». Έχει περιοδεύσει σε πάνω από εκατόν είκοσι χώρες. Στη δική μας έγινε γνωστό από προηγούμενες επισκέψεις του ("Splendid" 2012, 2009 και 2007), καθώς και από τη συμμετοχή του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008. Με την καινούργια του παραγωγή, "China Dream", ο θίασος εκπληρώνει την υπόσχεση να μας δείξει ένα εντυπωσιακό και ευχάριστο όνειρο, στο οποίο ακόμη και «το ακατόρθωτο γίνεται εφικτό».O θίασος εκπληρώνει την υπόσχεση να μας δείξει ένα εντυπωσιακό και ευχάριστο όνειρο, στο οποίο ακόμη και "το ακατόρθωτο γίνεται εφικτό".