Στην παράσταση “Club noir” των “Novan Theater Group”


Πως μπορεί να αυτοκτονήσει ένα πτώμα;
Πόσες φορές μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος;
Πόσοι μπορούν να κατηγορηθούν και να αθωωθούν την ίδια νύχτα για το ίδιο έγκλημα

“Όλα μπορούν να συμβούν σε ένα club. Κι αυτό δεν είναι ένα οποιοδήποτε club... 
είναι το ''Club Noir''...και Noir θα πεί μαύρο!”

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος
club-noir
club-noir

Στο πιο διάσημο Club της Νέας Υόρκης, κανείς δεν πάει τυχαία. Κι εκείνο το βράδυ της δολοφονίας του ιδιοκτήτη, Σάμιουελ Ντέξτερ, όλοι οι παρευρισκόμενοι πέτυχαν τον σκοπό τους. Τώρα είναι σειρά του επιθεωρητή Τζάκ Φολσον να διαλευκάνει το έγκλημα και να αποκαλύψει όλα τα καλά κρυμμένα μυστικά του Club!


Η πειραματική σκηνή των “Novan Theater Group” επιστρέφει, πιο μυστηριώδης από ποτέ με την παράσταση “Club noir” σε κείμενο και σκηνοθεσία της Λένας Πετροπούλου.
Πρόκειται για ένα κείμενο βασισμένο στις αστυνομικές ταινίες Noir, γεμάτο μυστικά και ανατροπές.
Δέκα ηθοποιοί βρίσκονται συνεχώς επι σκηνής και η δράση δεν σταματά λεπτό. Ο θεατής μπαίνει, έτσι , στην θέση του επιθεωρητή και προσπαθεί να “πιάσει” ένα βλέμμα ή μια κίνηση των ηθοποιών, ώστε να βρει την λύση στο έγκλημα και να κατανοήσει όσα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του.

club-noir
club-noir

Η σκηνοθεσία της Λένας Πετροπούλου, όπως πάντα στοχευμένη, δεν άφησε λεπτό της παράστασης ανεκμετάλλευτο. Θέλοντας να προκαλέσει ακόμη περισσότερο ο ενδιαφέρον του κοινού, άφησε την πλοκή να εξελιχθεί με Flashbacks, συνεχείς αναδρομές κινησιολογικές και λεκτικές, οι οποίες, μαρτυρούν στοιχεία της πλοκής ενώ παράλληλα βοηθούν τις μεταβάσεις του κειμένου.
Σ’ αυτό το αποτέλεσμα βέβαια, βοήθησε πολύ και η κινησιολογική διδασκαλία του Τάσου Παπαδόπουλου, η οποία “κούρδισε” τα σώματα των ηθοποιών με τέτοιο τρόπο ώστε δρουν με απόλυτη φυσικότητα το αποτέλεσμα να θυμίζει, κάποιες φορές, περισσότερο κινηματογραφική ταινία, παρά θεατρική παράσταση.
Πολύ καλή δουλειά φαίνεται να έκανε και η εμψυχώτρια της ομάδας, Μαρία Παπαγιαννάκη, καθώς υπήρχε απόλυτη χημεία μεταξύ των ηθοποιών, η αλληλεπίδρασή μεταξύ τους ήταν αρμονική κι έτσι, το αποτέλεσμα ήταν περισσότερο ρεαλιστικό.

Μέσα στο “Club Noir” υπάρχει το Μπαρ, η σκηνή, τα τραπέζια, τα καμαρίνια και το γραφείο. Υπάρχει, όμως και ένα πτώμα που περιμένει να βρει δικαίωση. Όση δικαίωση αναζητούν και οι δολοφόνοι του!

club-noir
club-noir

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος