_θέατρο

Πλέοντας στη θάλασσα των σωμάτων.

Στην παράσταση «Δε με χωρά ο τόπος / Μήδεια» από την ομάδα Πλεύσις στο blackbox. (+Rejected Photostory)

Έχεις αισθανθεί ποτέ πως «Δε σε χωρά ο τόπος;».

Πως από την οργή που σε κατακλύζει, θα ήσουν ικανός για τα πάντα.

Τότε τα λόγια δεν είναι αρκετά να εκφράσουν αυτό που κρύβεις μέσα σου. Μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει αυτή η παραφροσύνη; Ίσως και μέχρι τον φόνο.

Όταν η τραγωδία της «Μήδειας», συναντά το σωματικό θέατρο, η φράση «Δε με χωρά ο τόπος» παίρνει σάρκα και οστά. Η ομάδα Πλεύσις επέλεξε να παρουσιάσει μια διαφορετική προσέγγιση της αρχαίας τραγωδίας, αφήνοντας τα σώματα να «μιλήσουν».
Η σύλληψη και σκηνοθεσία του Αντώνη Κουτρουμπή, δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Αντίθετα, η παραμικρή κίνηση των ηθοποιών ήταν σχεδιασμένη και προκαθορισμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να περάσει ένα διαφορετικό μήνυμα ή συναίσθημα το οποίο συντελούσε στην τελείωση της πλοκής με αρχή, μέση και τέλος.

Τα σώματα των ηθοποιών ορισμένες φορές κυριολεκτικά ακροβατούσαν πάνω στο κινούμενο σκηνικό, σχεδιασμένο από τον ίδιο τον σκηνοθέτη σε κατασκευή του Δημήτρη Μαρούλη. Η τρισκελής, λευκή, κινούμενη πλατφόρμα θύμιζε λευκό καμβά στην επιφάνεια του οποίου "ζωγραφίζονταν" τα σώματα των ηθοποιών, αλλά και τα Graphic animations της Ακριβής Αναγνωστάκη.

Καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης, τη δράση και την πλοκή συνόδευε μουσική σε σύνθεση του Μηνά Εμμανουήλ, η οποία έδινε περισσότερη ένταση τις εικόνες, έδενε σαν ένα με αυτές και σου έδινε την αίσθηση πως μπροστά σου εκτυλλίσεται live ένα video-clip του μέλλοντος.

Η ομάδα Πλεύσις παρουσίασε το θέατρο από μια διαφορετική οπτική γωνία. Παρουσίασε το θέατρο των κινήσεων, των αντικειμένων και της μιμικής. Το θέατρο όπου τα συναισθήματα παρουσιάζονται χωρίς να χρειάζεται να ειπωθεί ούτε μια λέξη για να τα στολίσει. Απαιτητικό για ερμηνευτές και θεατές, "δύσκολο" για τα σώματα, τροφή για τα μάτια και το μυαλό και εντυπωσιακό ως ολοκληρωμένο σύνολο.

Σύλληψη – Σκηνοθεσία -Σκηνικά: Αντώνης Κουτρουμπής | Μουσική σύνθεση: Μηνάς Εμμανουήλ | Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα | Κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη | Graphic animation: Ακριβή Αναγνωστάκη | Κατασκευή σκηνικού: Δημήτρης Μαρούλης | Επιμέλεια κειμένων: Μιράντα Βατικιώτη | Ερμηνεία – Χορογραφία: Όλγα Γερογιαννάκη, Αντώνης Κουτρουμπής, Νατάσσα Ζαφειροπούλου

Η παράσταση παίζεται και σήμερα, 27.09 στις 21:00. Περισσότερα εδώ.