image_alt_text image_alt_text

Στην πρόβα του ‘DRACULA S’ στο θέατρο ‘Τ’

Μια παράσταση… Γκραν Γκινιόλ

Ιγκόρ, τι ωραίο που είναι το φεγγάρι…, δηλώνει ο Δράκουλας στον πιστό του ακόλουθο, καθώς παρατηρεί στη νυχτερινή γαλήνη των βουνών της Τρανσυλβανίας, τον ουράνιο θόλο.Το φεγγάρι σιγά –σιγά σβήνει και ο ήλιος ξεπροβάλει πίσω από τις βουνοκορφές για να φωτίσει τον κόσμο. Οι ακτίνες του καίνε τον Δράκουλα και τον αναγκάζουν να επιβιβαστεί στο μακάβριο και παράξενο μεταφορικό του μέσο που θα τον μεταφέρει στη μακρινή Κίνα. Ωστόσο, κάπου στη διαδρομή μπερδεύονται, χάνουν τον προσανατολισμό τους και αντί για την Κίνα ο Ιγκόρ μαζί με τον Δράκουλα καταλήγουν στην εξωτική…


image01

Κανονικά δεν πρέπει να σας πω πού φτάνουν, για να σας εξάρω την περιέργεια και να σας αναγκάσω να δείτε την παράσταση. Επειδή όμως δεν μπορώ να κρατήσω το στόμα μου κλειστό κι επειδή τίποτα δε συγκρίνεται με την απελπισία που προκαλεί ένα αποτελεσματικό σπόιλερ, συνεχίζω… λοιπόν, ο Ιγκόρ μαζί με το αφεντικό του φτάνουν σε ψηλά κακοτράχαλα βουνά και αναρωτιούνται πού στο καλό βρίσκονται. Τότε ακούγεται πιστολίδι και ξεπροβάλλει η επαναστάτρια Τζαβέλαινα με τον ανιψιό της το Μήτρο που συμμετέχουν στον κλεφτοπόλεμο.


image01

Ο Δράκουλας βλέπει την όμορφη βλάχα και δαγκώνει -εκτός από ανθρώπους- τη λαμαρίνα Προσπαθεί με κάθε τρόπο να την προσεγγίσει και να την εντυπωσιάσει, οπότε αποφασίζει να της γράψει ένα γράμμα. Έλα όμως που και ο Αλή Πασάς έχει κόλλημα με την Τζαβέλαινα και θέλει να την κάνει χανουμάκι του. Τα γράμματα αλλάζουν χέρια και δημιουργούν μια αστεία σύγχυση που οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες. Μη ρωτήσετε ποιες και κυρίως μην περιμένετε να σας πω τι γίνεται στο τέλος. Δεν θα σας τα δώσω και όλα στο πιάτο, ας καταλάβετε και τίποτα μόνοι σας! Αλλά για να καταλάβετε πρέπει πρώτα να δείτε την παράσταση την οποία σας προτείνω ανεπιφύλακτα για πολλούς λόγους.


image01

Αρχικά, η σκηνοθετική ιδέα που θέλει τους ηθοποιούς να παίζουν πίσω από ένα μεγάλο διάτρητο πανί είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ο φωτισμός λειτουργεί επικουρικά στην προσπάθεια των ηθοποιών και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που θυμίζει κινηματογραφικό έργο. Κάθε φορά που οι προβολείς ανάβουν, μεταφερόμαστε σε ένα καινούριο σκηνικό, με τον προσδιορισμό του χώρου να γίνεται σαφέστερος και μέσω της μουσικής που ντύνει την κάθε σκηνή. Προσωπικά γέλασα πάρα πολύ σε κάποια μουσικά κομμάτια που συνόδευαν την Τζαβέλαινα, αλλά και εδώ δε θα πω πολλά. Αυτό στο οποίο θα επιμείνω βέβαια είναι η χιουμοριστική αντίθεση ανάμεσα στους απλούς λαϊκούς Έλληνες της περιόδου της Τουρκοκρατίας και του δανδή κόμη Δράκουλα.


image01

Ξέχασα όμως να σας πω για τους ηθοποιούς. Όσοι το δείτε θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι πρόκειται για ανθρώπους ιδιαίτερα ταλαντούχους που απογείωσαν το σενάριο με την καλοδουλεμένη ερμηνεία τους. Εκφραστικοί και φυσικοί, πολλές φορές προκάλεσαν το μέχρι δακρύων γέλιο του κοινού.

Για όλους αυτούς τους λόγους επιβάλλεται να δείτε την παράσταση που φιλοξενείται στο ζεστό χώρο του θεάτρου ‘Τ’ . Εγώ πάντως δεν το μετάνιωσα ούτε λεπτό!

INFO

Από την ομάδα ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ στο θέατρο «T» | Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16 | Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 18 , Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου
Παρασκευή 25, Σάββατο 26, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου
Παρασκευή 2, Σάββατο 3, Κυριακή 4 Οκτωβρίου

Σκηνοθεσία: Στάθης Μαυρόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου, Μαρία Καραδελόγλου
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Μουσική επιμέλεια: Στάθης Μαυρόπουλος Δημήτρης Ναζίρης
Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Μαυρόπουλος
Παίζουν: Κώστας Βουρλιώτης, Νάντια Δαλκυριάδου, Ιωάννα Λαμνή, Πέτρος Μαλιάρας, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο Δελτίο Τύπου εδώ.Αυτό στο οποίο θα επιμείνω είναι η χιουμοριστική αντίθεση ανάμεσα στους απλούς λαϊκούς Έλληνες της περιόδου της Τουρκοκρατίας και του δανδή κόμη Δράκουλα.