Στην παράσταση 'ΕΙΣΒΟΛΗ!' στο 'θέατρο Τ'

Σκεφτείτε μια λέξη χωρίς νόημα, χωρίς συναίσθημα και αξία, η οποία εμπεριέχει όλα τα νοήματα, συναισθήματα και αξίες του κόσμου. Το θεωρείτε αδύνατον; Θα σας βοηθήσω. Πάρτε την λέξη «Αμπουλκάζεμ». Διαβάστε την δυο- τρεις φορές ώστε να την αφομοιώσετε και ξεκινήστε να την χρησιμοποιείτε. Πάψτε να είστε κάποιος και γίνετε Αμπουλκάζεμ. Πάψτε να νιώθετε κάπως και νιώστε Αμπουλκάζεμ. Μπορεί να δυσκολευτείτε, όμως θα καταλάβετε την χρηστικότητά του. Όταν ο κόσμος πάψει να είναι ο κόσμος και οι άνθρωποι πάψουν να είναι οι άνθρωποι και όλα γίνουν Αμπουλκάζεμ, τότε θα μπορούμε να ζήσουμε όλοι χαρούμενοι στο Αμπουλκάζεμ μας.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης
Εισβολή, Θέατρο Τ, Θεσσαλονίκη
Εισβολή, Θέατρο Τ, Θεσσαλονίκη

Η πολιτιστική ομάδα «Mammals» παρουσιάζει την «ΕΙΣΒΟΛΗ!» στο «θέατρο Τ» και όλα είναι Αμπουλκάζεμ. Ο βραβευμένος Σουηδός συγγραφέας Jonas Hassen Khemiri , έγραψε το 2006 μια σειρά καθημερινών ιστοριών για την διαφορετικότητα, τον ρατσισμό και την παγκόσμια πραγματικότητα. Το έργο του μεταφράστηκε, παίχτηκε σε πολλές χώρες, βραβεύτηκε και φέτος κάνει το ταξίδι του και στην πόλη μας σε μετάφραση Ιωάννας Τζίκα-Αλέξανδρου Κωχ. Το όνομα του έργου: «ΕΙΣΒΟΛΗ!» και το νόημα του πολύπλευρο και πολυδιάστατο.

Εισβολή, Θέατρο Τ, Θεσσαλονίκη
Εισβολή, Θέατρο Τ, Θεσσαλονίκη

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Άλέξανδρος Κωχ, με απόλυτο σεβασμό στο έργο του συγγραφέα και με σκοπό την ουσιαστική μεταφορά των νοημάτων στο κοινό, δημιούργησε μια απόλυτα ισορροπημένη παράσταση. Πρόκειται για ένα άκρως απαιτητικό έργο καθώς οι ηθοποιοί καλούνται να αλλάξουν ρόλους, ταυτότητες και συναίσθημα σε δευτερόλεπτα και να παραμείνουν πλήρως συγκεντρωμένοι καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης μιας και το παραμικρό «χάσιμο» μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ροή. Στις απαιτήσεις αυτές οι ηθοποιοί, όχι απλώς ανταπεξήλθαν, αλλά έδειξαν πραγματικό επαγγελματισμό και οι ερμηνείες τους είναι γροθιά στο στομάχι των θεατών.

Με απλά, δημιουργικά σκηνικά, μεταφερόμαστε αμέσως από ένα μπαρ σε ένα τηλεοπτικό πάνελ ή σε ένα σχολείο. Με τον ίδιο τρόπο, απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, ο θεατής κλαίει από τα γέλια ή από την συνειδητοποίηση του πόσο άδικος στ’ αλήθεια είναι ο κόσμος που ζούμε και φτιάχνουμε.

Εισβολή, Θέατρο Τ, Θεσσαλονίκη
Εισβολή, Θέατρο Τ, Θεσσαλονίκη

Η «ΕΙΣΒΟΛΗ!» καλεί τον θεατή να αναρωτηθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες: Αυτοί που το δηλώνουν ή αυτοί που εμμέσως υποκινούν την κοινή γνώμη και την διχάζουν. Οι άνθρωποι επιλέγουν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό από τον εαυτό τους γιατί πιστεύουν πως δεν θα γίνουν αποδεχτοί, πως δεν πρέπει να δείξουν πως φοβούνται ώστε να μην γελοιοποιηθούν και καταφέρνουν ακριβώς αυτό. Μένουν στο περιθώριο και γίνονται περίγελος. Παρασέρνονται από την λογική που τους υποδηλώνουν και δεν στέκονται να ακούσουν τον εαυτό τους. Φέρονται άσχημα, κρίνουν και ψάχνουν παντού ενοχοποιητικά για τους άλλους. Ξεχνούν πως είμαστε όλοι Αμπουλκάζεμ. Η παράσταση δείχνει με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα καταστρέφουν τον εαυτό μας και τον κόσμο δίνοντας ένα διαφορετικό νόημα στην καθημερινότητα. Με χρώμα, Pop διάθεση και ενταγμένη στο σήμερα, δείχνει και τις δύο πλευρές του νομίσματος. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη παρανόηση του κόσμου: Η εγωιστική άποψη της μονόπλευρης λογικής.

Εισβολή, Θέατρο Τ, Θεσσαλονίκη
Εισβολή, Θέατρο Τ, Θεσσαλονίκη

Όλα τ’ άλλα στο «θέατρο Τ». Η «ΕΙΣΒΟΛΗ!» σας περιμένει να γίνετε κι εσείς Αμπουλκάζεμ κι ίσως αυτός ο κόσμος κάποτε να αρχίσει να αλλάζει.

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης