Ερωτικό Αλληλούια σε Τέσσερις Εικόνες Ερωτικό Αλληλούια σε Τέσσερις Εικόνες

Ο έρωτας, ο θάνατος κι η γη

Στην παράσταση ‘Ερωτικό Αλληλούια σε τέσσερις εικόνες’ στο studio Vis Motrix (+Rejected Photostory)

Τον κόσμο της ιστορίας που θα σας παρουσιάσω, δεν τον έφτιαξαν θεοί, ούτε άνθρωποι.Τον έφτιαξαν ψυχές περιπλανώμενες στον κόσμο. Τον έφτιαξαν τα δαιμόνια. Τα δαιμόνια δεν έχουν ηλικία, ούτε γενέθλια ημέρα. Δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά. Το μόνο που θέλουν είναι να φτιάξουν τον κόσμο τους και να μας διηγηθούν τα πάθη των ανθρώπων. Των ανθρώπων που γεννιούνται και πεθαίνουν για τον έρωτα.


image01

Ο Δον Περλιμπλίν, είναι ένα θλιβερό σονέτο της μοναξιάς. Η Μαγκόλφα, πιστή του υπηρέτρια, είναι το μοναδικό άτομο που έχει στη ζωή του. Ώσπου μια μέρα, ο γεράκος Δον Περιμπλίν, μαγεύεται από τη –σαν κάλεσμα σειρήνας- μελιστάλαχτη φωνή της Μπελίσα.
Τώρα είναι πια αργά γι’ αυτόν. Η καρδιά του τον σέρνει στο κατώφλι της να ζητάει το χέρι της από τη μητέρα της. Ο Δον Περλιμπλίν, μπορεί να είναι γέρος και μόνος, έχει όμως λεφτά.


image01

Η Μπελίσα γίνεται με χαρά νύφη του δόλιου Περλιμπλίν. Όλα όσα θα ακολουθήσουν, είναι δύσκολο να ξεστομίσω. Συνωμοσίες, δολιότητες, υποκρισία κι ένας έρωτας τόσο τραγικός όσο το τέλος του. Ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα κανείς δε θα το πει. Τα δαιμόνια απλώς έκαναν τη δουλειά τους.

Στη σκηνή του Vis Motrix Performance Studio, ο Πασχάλης Αραμπατζής, κάνει το παρθενικό του ταξίδι ως σκηνοθέτης, ανεβάζοντας το κλασικό έργο του Federico Garcia Lorca, «Ερωτικό Αλληλούια σε Τέσσερις Εικόνες». Ένα έργο το οποίο απαγορεύτηκε όταν ανέβηκε για πρώτη φορά, καθώς χαρακτηρίστηκε «Άσεμνο και πορνογραφικό», παρουσιάζεται με μεγάλη ειλικρίνεια από μια ομάδα νέων ηθοποιών της πόλης μας.


image01

Τo, γεμάτο εκπλήξεις, λευκό σκηνικό της ομάδας ΠανωΚατω7, υποδηλώνει τον ολοκληρωμένο τίτλο του έργου –όπως το ονόμασε ο δημιουργός του- ο οποίος είναι «Ο έρωτας του Δον Περλιμπίν και της Μπελίσα στον κήπο του». Βρισκόμαστε λοιπόν, σε έναν κήπο –ή μήπως στον κήπο της καρδιάς του Δον Περλιμπλίν;», ο οποίος είναι γεμάτος άσπρα λουλούδια και πουλάκια που πετάνε στον ουρανό. Ας μην ξεχνάμε όμως, πως τα «μέτρα» αυτού του κόσμου, τα πήραν τα δαιμόνια. Γι’ αυτό και τα σκηνικά, όπως και τα κουστούμια –κατασκευασμένα μαζί με τους φωτισμούς από την ίδια ομάδα- είναι γεμάτα σταθμά και μέτρα. Σα να κατασκευάστηκαν επί τόπου και αποκλειστικά για να μας παρουσιάσουν την ιστορία του «ερωτικού αλληλούια».


image01

Η μουσική και οι στίχοι του Διονύση Φραντζή σε συνδυασμό με την κινησιολογική επιμέλεια της Μίκας Στεφανάκη, «ζωντανεύουν» μια παράσταση, η οποία βασίζεται σε μεγάλα διαλογικά μέρη, δίνοντάς τους ρυθμό. Πολλά κρίσιμα σημεία της πλοκής, δεν παρουσιάζονται με το λόγο, αλλά με τραγούδια και χορογραφίες. Το στοιχείο αυτό εντείνει τις συναισθηματικές μεταβολές, οι οποίες προκαλούνται στο κοινό, ενώ συγχρόνως κάνει ομαλότερες τις μεταβάσεις των «εικόνων» του «ερωτικού αλληλούια».


image01

Πολλά συγχαρητήρια αξίζει να δοθούν στον σκηνοθέτη της παράστασης, Πασχάλη Αραμπατζή, ο οποίος ολοκλήρωσε την πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα με σεβασμό και ειλικρίνεια προς το θέατρο και το κοινό του. Χωρίς υπερβολές και φανφάρες, επέλεξε και σκηνοθέτησε ένα έργο, το οποίο έχει πολλά να πει καθώς ασχολείται με το πιο σημαντικό και διαχρονικό θέμα: τον έρωτα. Δίνοντας έμφαση στο λόγο και την αισθητική του κειμένου, ετοίμασε μια πλήρως αξιοπρεπή, ευχάριστη και «άμεσα προσβάσιμη» για το κοινό, παράσταση, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προοπτικές που έχει ως σκηνοθέτης.

Επειδή όμως «δεν είναι το ίδιο το λένε ότι… και το είδα ότι..» τα δαιμόνια περιμένουν να στήσουν ξανά την ιστορία τους μόνο για τα δικά σας μάτια στο studio Vis Motrix!

Αλληλούια*!

*«Αλληλούιες» ονόμαζαν τα μεγάλα εικονογραφημένα μονόφυλλα που κυκλοφορούσαν στις γιορτές και τα πανηγύρια και περιείχαν μια ιστορία μοιρασμένη σε καρέ. Η δε ονομασία τους οφείλεται στο γεγονός ότι τα απαγορευμένα αυτά φύλλα πωλούνταν έξω από τις εκκλησίες, κάτω από τη μύτη του παπά, μόλις αυτός απέλυε το πλήρωμα με τη λέξη... «αλληλούια».


image01

Πρεμιέρα: 7 Οκτωβρίου 2015 | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:30 | Περισσότερα, εδώ.

Συντελεστές Παράστασης:
Σκηνοθεσία: Πασχάλης Αραμπατζής
Μετάφραση: Αφροδίτη Τσακίρη, Δανάη Τάνη
Παραγωγή: Σάσα Νάτση
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ροδιά Βόμβολου
Σκηνικά – Κοστούμια – Φώτα: ΠάνωΚάτω7
Κίνηση – Χορογραφία: Μίκα Στεφανάκη
Μουσική - Στίχοι: Διονύσης Φραντζής
Επικοινωνία – Προώθηση: Λία Κεσοπούλου
Designs - Animation: Τατιάνα Εικοσιδυού

Ηθοποιοί:
Μπάμπης Κυρλίδης (Δον Περλιμπλίν)
Ντία Ζούρα (Μπελίσα)
Αμαλία Ζαγοριανού (Μαρκόλφα)
Κατερίνα Μάγια Ανδριανού (Δαιμόνιο)
Γιώργος Ιωσηφίδης (Δαιμόνιο)


image01

Συντελεστές αφιερώματος:
Κείμενο | Νίκη Ζερβού
Φωτογραφίες | Τάσος Θώμογλου
Μουσική | Διονύσης Φραντζής
Επιμέλεια | Ιάκωβος Καγκελίδης + Αλέξανδρος Κόγκας...ένας κόσμος που δεν τον έφτιαξαν θεοί, ούτε άνθρωποι.