image_alt_text image_alt_text

Εξόριστοι στο χρόνο και στη λήθη | Στην πρόβα της «Εξορίας» από τους «Ουκ Νουκ»

Πέντε ηθοποιοί είναι αρκετοί για να πλάσουν μία ολόκληρη κοινωνία

Την «Εξορία» θα δούμε από τη θεατρική ομάδα «Ουκ Νουκ», 6-7 Απριλίου στο «Δημοτικό Θέατρο Άνετον».Μία σκηνή, πέντε νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, αρκετή φαντασία και ευρηματικότητα θα είναι αρκετά για να σας χαρίσουν μια εξαιρετική θεατρική εμπειρία.
Όλα σε αυτήν την παράσταση μοιάζουν απλά. Οι χαρακτήρες, οι χώροι, οι διάλογοι και η καθημερινότητα. Όλα όμως μεταβάλλονται μπροστά στα μάτια του θεατή με απίστευτη ευλυγισία, δίνοντάς του ταυτόχρονα την αίσθηση ότι ταξιδεύει στο χωροχρόνο με τους κανόνες ενός διαχρονικού παιχνιδιού.


image01

Το έργο είναι μία σύγχρονη τραγωδία, με επίκεντρό της ένα ανδρόγυνο που ζει με τις αναμνήσεις του ηττημένου τους αγώνα κατά τον Εμφύλιο. Μέσα στην καθημερινότητα και με το χρόνο κακό σύμβουλο, η οργή και τα τραύματα γίνονται όλο και πιο ισχυρά και επίπονα. Η επιβίωση, η φιλία, ο θάνατος, η εκδίκηση, η υπομονή και ο αγώνας είναι μόνο μερικά από τα θέματα του έργου, με κοινό και σταθερό τους γνώμονα την «εξορία». Η έλευση ενός νεαρού θέτει ξανά το χρόνο σε κίνηση, οδηγώντας τον στο τραγικό του τέλος.


image01

Η παρασταση ξεκινάει με ένα μικρό τραγούδι που ερμηνεύεται από τους ηθοποιούς για να καταλαβαίνει κανείς αργότερα πως στην πραγματικότητα πρόκειται για το προφίλ της παράστασης μέσα λίγα δευτερόλεπτα. Όσο περνάει η ώρα η παράσταση γίνεται όλο και πιο σκοτεινή. Ανατριχιαστικές αφηγήσεις για τα σκληρά χρόνια του πολέμου, ένα αναπάντεχο προξενιό και τέλος η ανακάλυψη παλιών κρυμμένων μυστικών που φέρνουν στο φως οι συμπτώσεις. Η εξέλιξη της ιστορίας αλλάζει δραστικά σε ένα «θρίλερ-σπαζοκεφαλιά» για τον θεατή, που δεν ξέρει ποιος πρέπει να επιβιώσει στο παιχνίδι των αναμνήσεων και της ζωής.


image01

Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο θάνατος στο έργο είναι κυνικός ή και αστείος, βλέποντας έτσι και την εξοικείωση των ηρώων, αλλά και μίας ολόκληρης κοινωνίας, με αυτό το αναπόφευκτο γεγονός. Τα συναισθήματα του θεατή μπαίνουν σε ασανσέρ. Γέλιο και σάτιρα σε κοινωνικά στερεότυπα της εποχής και αμέσως μετά μελαγχολία, αγωνία και οργή στη θέα του θανάτου, της τύχης και της τιμωρίας.

Από την άλλη το θέμα της φιλίας είναι το περίγραμμα της ιστορίας. Οι δύο παιδικοί φίλοι μεγαλώνουν, αλλάζουν και επιβάλλουν στον εαυτό τους μια καταπιεστική ενηλικίωση στα πλαίσια μίας κοινωνίας που τους έχει «βγάλει το όνομα». Οι συμβάσεις θα οδηγήσουν τον έναν από αυτούς στα δόντια του γάμου με μια αντιπαθέστατη μικροαστή που δεν έχει καμία πολιτική άποψη και είναι συμβιβασμένη σε μια "μικρή" ζωή. Το προξενιό θα έρθει αντιμέτωπο με τον φίλο που μετάνιωσε για αυτή του την συμβουλή, ακολουθώντας μία "ηρωική" και αναπάντεχη διάσωση του γαμπρού.


image01

Οι ηθοποιοί αλλάζουν ρόλο, χώρο και χρόνο πάνω στη σκηνή και μπροστά στα μάτια σας. Χωρίζονται στα 2 ή και στα 3. Έρχονται κοντά στο θεατή και τον κοιτούν με «θράσος» στα μάτια. Γίνεσαι και εσύ μέλος της παρέας και του παιχνιδιού τους. Καλείσαι κι εσύ να ταυτιστείς και να έχεις μια ξεκάθαρη άποψη για την ιστορία.

Αναμφίβολα μία πολύ καλή σύγχρονη τραγωδία, πλασμένη με ρεαλισμό, ωμότητα, ειλικρίνεια μα και χιούμορ, φαντασία και τρυφερότητα. Οι «Ουκ Νουκ» σε κάνουν να πιστέψεις ότι ΟΧΙ δεν στερέψαμε από ταλέντα και ότι το καλό θέατρο συνεχίζει να υπάρχει και να καινοτομεί ακόμα και σε μια εποχή που μας τα δίνουν όλα μασημένα.


image01

INFO:

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Μαριλένα Κατρανίδου
Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Λιάτσου
Σκηνικά – κοστούμια: Ανθή Μπουρνά, Δημήτρης Γρηγορόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Μαυράκης
Φωτισμοί: Ελένη Χούμου
Ηθοποιοί: Αλίκη Ατσαλάκη, Έλενα Βισέρη, Ειρήνη Κυριακού, Πέτρος Παπαζήσης, Γιώργος Σοφικίτης

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για την παράσταση από το Δελτίο Τύπου, εδώ.Η εξέλιξη της ιστορίας αλλάζει δραστικά σε ένα «θρίλερ-σπαζοκεφαλιά» για τον θεατή, που δεν ξέρει ποιος πρέπει να επιβιώσει στο παιχνίδι των αναμνήσεων και της ζωής.