Στην παράσταση «Φαίδρας Έρως» της Sarah Kane στο Blackbox

Οι περισσότερο καθολικές και αντιφατικές έννοιες της ζωής χωρίζονται από μια στιγμή, τόσο λεπτή και εύθραυστη όσο ένα βασιλικό κρυστάλλινο ποτήρι.

Ο έρωτας με τον θάνατο, η αγάπη με το μίσος, ο Θεός με τον Διάβολο, η άφεση με την αμαρτία.

Η Σάρα Κέιν, με ένα τρομερά μικρό – χρονικά- πέρασμα στον «χώρο» κατάφερε να δώσει ένα ανεξίτηλο στίγμα με το έργο της. Βασική της αρχή ήταν η αναζήτηση της ουσίας των απόλυτων εννοιών μέσω της εκμηδένισής τους.

Share:

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας
Φαίδρας Έρως
Φαίδρας Έρως

Αυτήν την αναζήτηση καλούμαστε κι εμείς να κάνουμε ως θεατές στο έργο της Σάρας Κέιν, «Φαίδρας έρως», αυτόν τον χειμώνα, στο Blackbox σε μετάφραση της Αθηνάς Παραπονιάρη.

Ο πρίγκιπας Ιππόλυτος έχει κατάθλιψη. Ζει στο παλάτι του, μέσα σ’ ένα βρωμερό περιβάλλον, εγκλωβισμένος σε μια βρωμερή αντιμετώπιση της ζωής. Δεν αντλεί ικανοποίηση από τίποτα. Το μόνο που κάνει είναι να βλέπει τηλεόραση, να τρώει και να φυσάει τη μύτη του στις κάλτσες του, περιμένοντας τη μέρα που θα συμβεί κάτι το οποίο θα φέρει την ανατροπή.

Φαίδρας Έρως
Φαίδρας Έρως

Η Φαίδρα είναι η μητριά του Ιππόλυτου. Είναι πάρα πολύ ερωτευμένη μαζί του, τον αγαπά βαθιά και θέλει να τον βοηθήσει. Η Φαίδρα είναι μια γυναίκα, η οποία μισεί τον εαυτό της.

Η Στρόφη, είναι η κόρη της Φαίδρας. Έχει αμαρτήσει περισσότερο απ' όλους και ξετυλίγει αργά το νήμα της, παρατηρώντας τους υπόλοιπους να πέφτουν ολοένα και περισσότερο στην αμαρτία αναζητώντας τη λύτρωση.

Το νήμα είναι κόκκινο. Όπως το αίμα που χύνεται ή ρέει λίγο γρηγορότερα στις φλέβες κάθε φορά που καρδιοχτυπούμε ή όπως το ακράτητο πάθος. Κόκκινες είναι και οι κάλτσες του Ιππόλυτου οι οποίες βρίσκονται παντού λερωμένες με βλέννα και σπέρμα. Οι κάλτσες παίρνουν τη θέση οποιουδήποτε προσωπικού του αντικειμένου και γίνονται σκεύος ηδονής αλλά και αμαρτίας. Κόκκινα είναι και τα χείλη τα οποία αποτελούν το βασικό μέρος του σκηνικού με μια μεγάλη εξέδρα στο κέντρο της σκηνής –σαν γλώσσα- να καταλήγει σε ένα μεγάλο ανοιχτό στόμα. Ένα στόμα, το οποίο μπορεί να μιλήσει, να φιλήσει ή να καταβροχθίσει ανάλογα με την περίσταση.

Φαίδρας Έρως
Φαίδρας Έρως

Η σκηνοθεσία του Θάνου Νίκα έχει δημιουργήσει μια όμορφη κινησιολογική και ερμηνευτική ισορροπία. Οι εντονότερες στιγμές της παράστασης δεν γίνονται με ξεσπάσματα των ηθοποιών αλλά με την αφήγηση ή την κίνηση. Οι έντονοι παραλληλισμοί και η στακάτη έκφραση λόγου και σωμάτων δημιουργούν μια έντονη ατμόσφαιρα η οποία κρατά τεταμένο το ενδιαφέρον του κοινού καθ’ όλη τη διάρκεια.

Οι ηθοποιοί, με την έντονη εκφραστικότητά τους και την ιδιαίτερη κίνηση τους πάνω στη σκηνή μεταδίδουν με το βλέμμα τους και μόνο τα συναισθήματα και την ψυχική κατάσταση των προσώπων που αναπαριστούν.

Φαίδρας Έρως
Φαίδρας Έρως

Το «Φαίδρας Έρως» είναι ένα πολυδιάστατο ταξίδι στην αναζήτηση των μεγαλύτερων αξιών της ζωής βασισμένο στην καταστροφή τους.

Σε κάθε στιγμή της παράστασης εμφανίζεται ένα νέο θέμα προς εξερεύνηση και προβληματισμό. Τι σημαίνει πραγματική αγάπη; Ποιος είναι πραγματικά αμαρτωλός; Πόσο δίκαιη είναι η Θεία Δίκη; Ποια είναι η πραγματική αξία της οικογένειας;

Όσα προβλημάτιζαν τη Σάρα Κέιν και γινόντουσαν κάποτε σκανδαλώδη θεάματα, τώρα έρχονται πάλι να μας δώσουν μια διαφορετική διάσταση των πραγμάτων.

Φαίδρας Έρως
Φαίδρας Έρως

Ίσως τότε καταλάβουμε πόσο κενοί είμαστε ανάμεσα στις αξίες και τις πεποιθήσεις που διαφεντεύουν τον κόσμο μας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

“Oh we are pretty..oh pretty vacant…”

Φαίδρας Έρως

INFO παράστασης

Χώρος:
BlackBox
Από 21 Ιανουαρίου 2016
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 15:00

Συντελεστές
Κείμενο: Σάρα Κέιν
Μετάφραση: Αθηνά Παραπονιάρη
Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας
Σκηνική εγκατάσταση: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου
Φωτισμοί: Θάνος Νίκας
Παραγωγή: BlackBox
Παίζουν: Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ρέα Σαμαροπούλου, Δημήτρης Φραγκούλης, Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου

Δείτε περισσότερα για την παράσταση στο Δελτίο Τύπου

Φαίδρας Έρως


Share:

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας