image_alt_text image_alt_text

Πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει το παραμύθι σου;

Στην παράσταση ‘Freak stories’ από την Πειραματική Ομάδα Των ΝοVanΤheatreGroup στο θέατρο Σοφούλη (+Rejected photostory)

Ο Δόκτωρ Βανκοβίταλ ξέρει όλη την αλήθεια.Το μόνο που θέλει είναι λίγος χρυσός και μετά όλα σου τα μυστικά -κυρίως αυτά που δεν παραδέχεσαι ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό- θα βγουν στην φόρα. Είναι άσχημο τελικά, όταν μπαίνουν αμφιβολίες στο παραμύθι σου, ε; Ο φρικιαστικός Δόκτωρ Βανκοβίταλ πρέπει να πεθάνει μαζί με τις αλήθειες του.

Η Φανή που κανείς δεν βλέπει και όλοι φωνάζουν Διάφανη θέλει να αγαπηθεί. Η Διάφανη Φανή θέλει να γίνει Φανερή. Να γίνει όπως όλα τα κοριτσάκια που παίρνουν την αγάπη απλόχερα σ’ αυτόν τον κόσμο. Είναι άσχημο που μια Διάφανη προσπαθεί να διεκδικήσει πράγματα για Φανερούς. Η φρικιαστική διάφανη Φανή θα μείνει για πάντα κλεισμένη μαζί με όλα τα Διάφανα κορίτσια.


image01

Οτιδήποτε ασύμβατο πρέπει να εξαλειφθεί. Αν οργιστεί αρκετά μπορεί και να σκοτώσει ότι το σκοτώνει και μετά να αυτοεξοριστεί στη χώρα των φρικιών. Τι θα γίνει όμως, αν όλα αυτά τα φρικιά βγουν και πουν τις ιστορίες τους, αν το στόμα τους με λύσσα ανοίξει και ξεβράσει του κόσμου την αδικία;


image01

Ένα «ξεκούρδιστο μιούζικαλ», το “Freak stories”, γεννήθηκε στο θέατρο Σοφούλη για να τραγουδήσει, να απαγγείλει και να χορέψει τις ιστορίες όσων η ιστορία θάβει. Η πειραματική ομάδα των ΝοVan Τheatre Group προσφέρει για ακόμη μια φορά ψυχαγωγία. Μια αεικίνητη αλληλουχία ιστοριών χτυπά ρυθμικά τις συνειδήσεις μας. Μας υπενθυμίζει πως όλοι χρειαζόμαστε ένα πράγμα στη ζωή: την αγάπη. Και την αγάπη θα έπρεπε να αποζητάμε. Υπάρχουν τρία συστατικά που πυροδοτούν την ύπαρξη μας: η ελπίδα, η πίστη και η αγάπη. Χωρίς το τελευταίο όμως, η ζωή μοιάζει μια μάταιη προσπάθεια επιβίωσης.


image01

Σε μία σκηνή με μερικά άσπρα τελάρα για σκηνικά και οχτώ διαφορετικά, μαγικά καπέλα που σε κάθε ιστορία υποδεικνύουν κάποιο διαφορετικό φρικιό ως πρωταγωνιστή και πυροδοτούν την αρχή των φρικιαστικών ταξιδιών τους. Όλα τα υπόλοιπα τα λένε οχτώ νέοι ηθοποιοί γεμάτοι ενέργεια και πάθος, με τη συνοδεία πιάνου, ακορντεόν, βιολιού και cajon τα οποία παίζουν επί σκηνής δύο φρικιαστικά σπιρτόζοι μουσικοί.


image01

Η σκηνοθέτης, Λένα Πετροπούλου, αξιοποίησε τα σώματα των ηθοποιών, αλλά και το εύρος της σκηνής με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή ακινησίας κατά τη διάρκεια της παράστασης. Ακόμα και η μικρότερη κίνηση του χεριού συνέβαλε στην εξέλιξη της εκάστοτε ιστορίας, μέχρι και η παραμικρή λεπτομέρεια ήταν σημαντική. Ο τρόπος που μπλέκονται οι ιστορίες και οι συνεχείς συμβάσεις που δημιουργούνται, κρατούν το κοινό προσηλωμένο στα δρώμενα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Το στοιχείο το οποίο κάνει την παράσταση να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός πως κατορθώνει να μεταβάλει και να κορυφώσει τα συναισθήματα των θεατών μέσω παραμυθικών ιστοριών και συγχρόνως να περάσει μηνύματα που αφορούν την καθημερινή ζωή με τη χρήση σουρεαλιστικών συμβάσεων. Κεντρικό άξονα βέβαια, αποτελεί η απόρριψη της διαφορετικότητας από την κοινωνία και η προσπάθεια κατανόησης και αποδοχής της.


image01

Το “Freak stories” είναι εδώ για να μας διδάξει τι σημαίνει να θεωρείσαι φρικιό. Είναι εδώ για να φωνάξει πως τα λόγια πληγώνουν ανεπανόρθωτα και πως μόνο η αγάπη είναι απαραίτητη για να προχωρήσει αυτός ο κόσμος. Και είναι αναμφίβολα το πιο φρικιαστικά καλοκουρδισμένα, ξεκούρδιστο μιούζικαλ της Θεσσαλονίκης!


image01

INFO

Συντελεστές:
Επιλογή κειμένων-Διασκευές: Η ομάδα
Σκηνοθεσία: Λένα Πετροπούλου
Κινησιολογία-Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Πρωτότυπη μουσική-Στίχοι τραγουδιών: Ζωή Κατσιλέρου
Μουσική διδασκαλία-Ενορχήστρωση: Γιάννης Μαστρογιάννης, Χάρης Γκατζόφλιας
Διδασκαλία λόγου: Καρολίνα Ρήγα
Φωτισμοί : Ανέστης Ατακτίδης
Σκηνικά-Κοστούμια : Η ομάδα
Κατασκευές καπέλων : Άννα Γαλοπούλου, Μάντυ Λάσχου, Γιούλη Πέτκου, Κωνσταντίνα Βουβαλούδη Γραφιστική επιμέλεια-Φωτογραφίες-Mακιγιάζ: Γεώργιος Δερνίκας
Παίζουν: Μανώλης Δραμηλαράκης, Λένια Κοκκίνου, Ελισάβετ Τσολερίδου, Κατερίνα Κανδυλίδου, Δημήτρης Τσάλμας, Νικόλ Λεονταρίδου, Νατάσα Τσακιρίδου,
Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος Παίζουν ζωντανά μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας, Γιάννης Μαστρογιάννης

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο Δελτίο Τύπου εδώ.

INFO άρθρου

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκαςΜια αεικίνητη αλληλουχία ιστοριών χτυπά ρυθμικά τις συνειδήσεις μας. Μας υπενθυμίζει πως όλοι χρειαζόμαστε ένα πράγμα στη ζωή: την αγάπη.