Στην παράσταση 'Frida', στο 'Θέατρο Τ'

«Μην μη ξεχνάς αγάπη μου» έγραφε το μαξιλάρι της Frida και το τραγούδι της το «La Llorona». Η Llorona είναι το φάντασμα μιας γυναίκας που έχασε τα παιδιά της και τώρα κλαίει ψάχνοντάς τα στο ποτάμι, προκαλώντας ατυχία σε όσους την πλησιάσουν ή την ακούσουν. Η Frida είναι η ζωγράφος Frida Kahlo, η οποία έχασε τα παιδιά της πριν γεννηθούν και την ζωή της πριν γεράσει.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρτης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
'Frida', στο 'Θέατρο Τ'
'Frida', στο 'Θέατρο Τ'

Στο «Θέατρο Τ» παρουσιάζεται η παράσταση «Frida», βασισμένη στην ζωή της ζωγράφου. Η προσωπικότητά της, οι ασθένειες, οι έρωτες, η ψυχή της ξεδιπλώνονται επι σκηνής σε έναν πολυδιάστατο μονόλογο. Η ηθοποιός Έλλη Χρονιάρη παρά το νεαρό της ηλικίας της, γίνεται η Frida και μεγαλώνει, αρρωσταίνει, γίνεται ξανά καλά, χαίρεται και πονάει, «φορώντας» τον ρόλο της. Καλείται επίσης να γίνει και γιαγιά, νοσοκόμα, μαμά, άντρας, τελωνιακός, αδελφή αλλάζοντας συνεχώς ύφος και ρόλους, οδηγώντας το κοινό να βιώσει μαζί της την ζωή της Frida Kahlo. Πρόκειται για μια πραγματικά απαιτητική παράσταση στην οποία η ηθοποιός ανταπεξέρχεται με πολύ επαγγελματισμό ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Κάθε κίνηση της αποτελεί μια καινούρια αρχή στην συνέχεια της ιστορίας, κάθε ρόλος δίνει το δικό του στίγμα ώστε να κατανοηθεί στο μέγιστο βαθμό η πολύπλοκη φύση της προσωπικότητας της ζωγράφου.

'Frida', στο 'Θέατρο Τ'
'Frida', στο 'Θέατρο Τ'

Οι σκηνοθέτες Πέτρος Παπαζήσης και Έλενα Βισέρη έδωσαν πολύ μεγάλη προσοχή στο έργο και αυτό φαίνεται από τα πρώτα λεπτά: Οταν η παράσταση ξεκινά και σηματοδοτείται η αρχή της ιστορίας η οποία ακροβατεί στα άκρα κωμωδίας και δράματος. Το κοινό δεν έχει παρά να ακολουθήσει, πότε γελώντας δυνατά, πότε δακρύζοντας, πάντα με αδημονία για την συνέχεια.

Στην σκηνή δεν υπάρχουν πίνακες. Κάποιοι πίνακες της Frida απλώς περιγράφονται από την ηθοποιό, δίνοντας βάρος στην ροή, χωρίς να προβάλλονται. Ομως ακόμη και να προβάλλονταν, θα ήταν περιττοί: Κάθε σκηνή αποτελεί πίνακα από μόνη της. Η σκηνοθεσία εστίασε στην δημιουργία εικόνων και έτσι η ηθοποιός αποτελεί ένα ζωντανό έργο τέχνης το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται.

'Frida', στο 'Θέατρο Τ'
'Frida', στο 'Θέατρο Τ'

«Οι πίνακές μου κοινοποιούν γεγονότα που συνδέονται με τον πόνο» είχε αναφέρει κάποτε η Frida.
Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αναρωτιέμαι, έχοντάς την γνωρίσει πλέον στο «Θέατρο Τ»;

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρτης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου