R

e

j

e

c

t

e

d

t

h

e

a

t

e

r

Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας

Η φιλαργυρία μόνο δεινά "δωρίζει"

Στην παράσταση 'Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας'

Όταν επιστρέφεις κοίτα να θυμάσαι, πώς ξεκίνησες. Τα τραύματα, τις πληγές, τα λάθη, τη λαιμαργία, την απληστία. Τίποτα μη λησμονείς. Η ζωή έχει ρόλους. "Καπαρώνεις" έναν και επιβιώνεις. Θύτης ή θύμα; Ό,τι βολεύει. Ό,τι εξυπηρετεί την παρούσα στιγμή.

Μια "Γηραιά Κυρία" στον τόπο του εγκλήματος κάνει "επίσκεψη". Επιστρέφει να στρίψει το μαχαίρι στην πληγή όλων. Να τραβήξει το χαλί σε ό,τι φαινομενικά καλοστημένο ευημερεί στο χωριό Γκύλλεν. H ίδια πονά. Και σωματικά και ψυχικά. Πιο πολύ -όμως- σκιρτά η καρδιά, σαν αρπακτικό να δει τη συντριβή των άλλων.

κείμενο |
γιώργος παπανικολάου

φωτογραφίες |
τάσος θώμογλου

επιμέλεια |
ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας
Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας

Να εκδικηθεί θανατηφόρα, στο βωμό του χρήματος. Ψυχή και νόμισμα της μοιάζουν ίδια. Την "Κλαιρ Ζαχανασσιάν" την ενδιαφέρει μοναχά ένα πράγμα. Να καταστρέψει τους πάντες. Αφού η ίδια είναι μια πεθαμένη ζωντανή. Αφού ήδη τους διέλυσε και εκείνοι χαμογελούν στην άγνοιά τους.

Σκοτάδι καπηλείας ψυχών, βουτηγμένο στη ζοφερή μαύρη κωμωδία. Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου επιλέγει το διφορούμενο δρόμο. Εκεί που η κωμωδία με το δράμα ανακατεύονται και κλωθογυρίζουν μια άρτια ερμηνεία.

Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας

Με τον Δημήτρη Πιατά στο ρόλο του "υπαίτιου" να παρέχει μια μεστή απόδοση. Την Αιμιλία Υψηλάντη, σε μια στιβαρή υποκριτικά "δήμαρχο" και την Υβόννη Μαλτέζου, γκροτέσκα φιγούρα να εκπροσωπεί αισθητά το χωριό του Γκύλλεν.

Νέοι ηθοποιοί, υποστηρίζουν, με όλο το σθένος που διαθέτουν, την εύρυθμη παράσταση του ταλαντούχου Αλέξανδρου Κοέν. Η Τζούλη Σούμα, ανάμεσά τους, χρόνια στο θεατρικό σανίδι, αποπνέει φινέτσα. Ο Δημήτρης Μαραμής συνέθεσε μουσική-απόλυτα εναρμονισμένη με την ατμόσφαιρα του έργου-σε στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας
Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας

Ένα σκηνικό "κολάζ" της Χριστίνας Κωστέα-χάρμα οφθαλμών, με τα υπέροχα κοστούμια από Celebrity Skin,, δίνουν συν στη παράσταση, που διακατέχεται από το "μαύρο" της ψυχής και την ειρωνεία των "κίτρινων παπουτσιών" που σταδιακά αποκτά η πόλη.

Οι "επισκέψεις" ολοκληρώνονται την Κυριακή 3 Γενάρη, στο θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ της Θεσσαλονίκης. Παρακαλώ, κοπιάστε να δείτε, πόσο σημερινό είναι ένα έργο του Φρήντριχ Ντύρρενματ που γράφτηκε πριν 60 χρόνια. Θα ανατριχιάσετε από την επικαιρότητα που φέρει και σαρκαστικά θα απολαύσετε μπροστά σας, να περνά το τίμημα. Το τίμημα της μικρότητας. Η ξιπασιά του κυνικού. Αμπαλαρισμένα τεχνηέντως με μαύρη κωμωδία.

Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας
Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας

Είναι σαν αυτό που έλεγε και ο συγγραφέας. "Δυο άνθρωποι πίνουν καφέ. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Όμως, αν γνωρίζαμε πως τα φλιτζάνια τους περιέχουν δηλητήριο, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι θέατρο".

INFO παράστασης:
μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
κοστούμια: Celebrity Skin
μουσική: Δημήτρης Μαραμής
στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
κινησιολογία: Φρόσω Κορρού
video: Άλκης Σδούγκος
δραματολόγος: Κατερίνα Διακουμοπούλου
βοηθός σκηνοθέτη: Αλίκη Μπομποτά
διεύθυνση παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Μίρκα Παπακωνσταντίνου - Δημήτρης Πιατάς
Υβόννη Μαλτέζου
και η Αιμιλία Υψηλάντη
Τζούλη Σούμα, Άλεξ Κάβδας, Ιωάννα Αγγελίδη, Πέτρος Γούτης, Κυριάκος Μαρκάτος, Ρωμανός Μαρούδης, Εύη Νταλούκα, Δημήτρης Καστανιάς, Χαρά Αδαμίδου, Νίκος Ψημίτης, Μάριος Σακκάς.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την παράσταση στο Δελτίο Τύπου

κείμενο | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας