R

e

j

e

c

t

e

d

t

h

e

a

t

e

r

image

Το πολυσυζητημένο μιούζικαλ στο Θέατρο Δάσους

‘Η Μελωδία της ευτυχίας’ ήρθε Θεσσαλονίκη (+Rejected Photostory)

Το Θέατρο Δάσους είναι γεμάτο θεατές και μικρούς θαυμαστές της Ντέμυ, που με μεγάλη έκπληξη είδαμε φέτος στον κλασικό θεατρικό ρόλο της Μαρίας Φον Τραπ. Η «Μελωδία της ευτυχίας» είναι ένα μιούζικαλ που έκανε τη μεγάλη εμφάνιση του στο κινηματογραφικό πανί το 1965, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουάιζ. H ταινία τότε έσπασε ρεκόρ εισιτηρίων, κέρδισε 5 Όσκαρ και, φυσικά, η Julie Andrews διατήρησε τη μεγάλη φήμη που ήδη είχε κερδίσει με την ερμηνεία της ως Mary Poppins.

Αρχικά, τo έργο είχε αποδοθεί αμέτρητες φορές από μουσικοθεατρικές σκηνές του Broadway, κάνοντας το ρόλο της Μαρίας έναν από τους πιο πολυπόθητους ρόλους για όλες τις εκκολαπτόμενες γυναίκες ηθοποιούς - singing actresses. Πολλές από αυτές έγιναν θρύλοι του Broadway και κέρδισαν αμέτρητα Tony Awards.

«H Mελωδία της ευτυχίας» βασίζεται στο βιβλίο με τα απομνημονεύματα της Μαρίας Φον Τραπ. Οι θεατές παρακολουθούν τη ζωή μιας νεαρής καλόγριας που παραμένει παιδί, τραγουδάει, θέλει να περνάει καλά και –κυρίως- λατρεύει τη φύση και την περιπλάνηση στα Αυστριακά όρη. Φαίνεται ότι η ζωή στη μονή δεν της ταιριάζει και πολλές μοναχές ανησυχούν για την παραμονή της σε αυτό. Χρονικά η παράσταση τοποθετείται λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η νεαρή Μαρία, ακολουθώντας τη συμβουλή της ηγουμένης του μοναστηριού να φύγει για λίγο από το μοναστήρι και με αφορμή την επιστολή του Πλοιάρχου Φον Τραπ που ψάχνει γκουβερνάντα για τα επτά άτακτα παιδιά του, επισκέπτεται την έπαυλη του πλοιάρχου με σκοπό να μείνει εκεί ως η νέα νταντά.

Το θέαμα που αντικρίζει είναι τρομακτικό. Όλα στην έπαυλη λειτουργούν με στρατιωτική πειθαρχεία και τα παιδιά θυμίζουν πιο πολύ εκπαιδευόμενους ναύτες του πλοιάρχου παρά ευτυχισμένα, φυσιολογικά παιδιά. Αργότερα, με τη βοήθεια της Μαρίας, που δε χάνει ποτέ ευκαιρία να διδάξει μουσική στα παιδιά που πλέον την αγαπούν όσο τίποτα άλλο, ο πλοίαρχος Φον Τραπ ξεδιπλώνει την ευαίσθητη πλευρά του, μαθαίνουμε για το πληγωμένο του παρελθόν μετά το θάνατο της γυναίκας του, και σιγά σιγά αρχίζει να ερωτεύεται τη Μαρία.

Το κλίμα στο σπίτι αλλάζει και η Μαρία πλέον προσπαθεί να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στα παιδιά. Ακολουθούν πολλές ανατροπές με την είσοδο μιας επίδοξης μελλοντικής συζύγου του πλοιάρχου, την ανατροπή του καθεστώτος και την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία, το ερωτικό σχήμα μεταξύ ενός γερμανόφιλου ταχυδρόμου και της κόρης του πλοιάρχου, τη διαφυγή της οικογένειας στην Ελβετία μετά το μήνα του μέλιτος της Μαρίας και του πλοιάρχου, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί μια μεγάλη θέση στο γερμανικό ναυτικό.

Το τέλος της παράστασης είναι ιδιοφυές και ενσωματώνεται στην ειδολογική μορφή της, το μιούζικαλ. Παλαιότερα, η παράσταση έχει αποδοθεί ξανά στα ελληνικά. Φέτος, λοιπόν, είδαμε την Ντέμυ σε έναν ρόλο έκπληξη για τους θαυμαστές της και τον Άκη Σακελλαρίου ως Πλοίαρχο Φον Τραπ. Το καστ συμπληρώνουν επτά μικροί ηθοποιοί που το μέλλον τους μοιάζει να είναι γεμάτο υποσχέσεις…

κείμενο | εύη μίνου
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης + λευτέρης τσότσος
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου