image_alt_text image_alt_text

‘Έπεσα… αλλά εγώ τουλάχιστον είχα από κάπου να πέσω. Εσείς;’

Στιγμές από την πρεμιέρα του 'Βασιλιά Ληρ' με τον Γ. Κιμούλη στο Μέγαρο (+photostory)

Ο Βασιλιάς Ληρ, το κλασικό αριστούργημα του Σαίξπηρ, ξεγυμνώνει την ανθρώπινη φύση, αποκαλύπτοντας τα πραγματικά αισθήματα.Ποιος είσαι τελικά; Πόσο φτωχός ή πόσο τρελός μπορεί να είναι ακόμη και ένας βασιλιάς; Πόσο καλά γνωρίζεις τα παιδιά σου; Πόσο εύκολο είναι να δεις την αλήθεια; «Μία τραγωδία που οδηγείται σε αγωνιώδες, οδυνηρό ταξίδι του πνεύματος και του μυαλού», αναφέρει στο έργο του ο Σαίξπηρ.


image01

Επίκεντρο του διασκευασμένου έργου, σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ, ο τραγικός ήρωας, ο Βασιλιάς Ληρ, το ρόλο του οποίου ενσαρκώνει ο Γιώργος Κιμούλης, αλλά και το άμεσα κοντινό περιβάλλον του. Το έργο διαδραματίζεται γύρω από δύο οικογένειες, του Ληρ και του Γκλόστερ, και οκτώ χαρακτήρες. Δύο οι πατέρες, με τρεις κόρες ο ένας και δυο γιους ο άλλος. Δυο ιστορίες με τραγική κατάληξη. Δυο πατέρες που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την αλήθεια, με τον Ληρ να μην ξεχωρίζει την πραγματική αγάπη ανάμεσα στις κόρες του και τον Γκλόστερ να παγιδεύεται στα δίχτυα δολοπλοκίας του νόθου γιου του.


image01

Τα πάντα θα ξεκινήσουν από το μοίρασμα του βασιλείου. Είναι η αφορμή της πτώσης του, είναι η αφορμή της εμφάνισης των πραγματικών κινήτρων, της αληθινής αγάπης και του καλοκρυμμένου μίσους. «Σ’ αγαπώ όσο δεν αντέχουν οι λέξεις», «είσαι η μεγαλύτερη χαρά μου», «Τίποτα…, είσαι πατέρας μου, οφείλω να σε αγαπάω, είναι χρέος μου και σε τιμώ». Τι θα διαλέξει ένας βασιλιάς; Τι θα διαλέξει ένας πατέρας; Τι θα διάλεγες εσύ; Πού είναι η ειλικρίνεια και πού η αλαζονεία;


image01

Η αλήθεια και η άγνοια θα προκαλέσουν ρήξεις. Οι γονείς θα στραφούν ενάντια στα παιδιά τους, τα παιδιά θα δαιμονοποιήσουν και θα αποδομήσουν τους γονείς και ανάμεσα στα αδέρφια θα (ανα)γεννηθεί ισχυρό μίσος. Κατάρες, φωνές, κραυγές οδηγούν σε πληγές που είναι αδύνατον να κλείσουν. «Όποιος χαμηλόφωνα μιλά ξέρει και να αγαπά», συμβουλεύει ο πιστός φίλος του βασιλιά, αλλά ποιος τον ακούει; Μόνο ο χρόνος θα ξετυλίξει όσα είναι καλά κρυμμένα…


image01

Έντονος ρυθμός, γκόθικ σκηνικό που φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στο κλίμα που δημιουργείται και το συναίσθημα που επικρατεί και μια μουσική που μοιάζει να σε καθηλώνει στη θέση σου από την πρώτη στιγμή, με εξάρσεις που δένουν με το φωτισμό και δραματοποιούν μπροστά σου σε πραγματικό χρόνο ένα κινηματογραφικό ψυχολογικό θρίλερ. Τα μαύρα κουστούμια θα ρουφήξουν όλο το χρώμα, καθώς και ο αρχικά εμβληματικός βασιλιάς θα μεταμορφωθεί στην πορεία σε έναν κοινό θνητό, γυμνό πατέρα.


image01

Νερό, αίμα, ξίφη, θάλασσα και η «γυμνή» αλήθεια. Ο βασιλιάς καλεί τα στοιχεία της φύσης να επαναστατήσουν μπροστά στην αδικία και να «σπάσουν τις μήτρες της φύσης» που γέννησαν τέτοια τέρατα όπως οι κόρες του. Ένας βασιλιάς κακόμοιρος, απαρηγόρητος και ανήμπορος περιφέρεται μέσα στην αγριάδα με μόνη συντροφιά τον αγαπημένο του Τρελό. Γυμνός από αγάπη θα αναρωτηθεί και για τη λογική. Μέσα από μια απόλυτα δομημένη σε ενότητες παράσταση περνάμε, μεταξύ άλλων, από την παραίτηση, την έκλειψη, την κρίση… στην απληστία και την πτώση. Ο βασιλιάς πέρα από γυμνός είναι τρελός, παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις του «Τρελέ, μην με αφήσεις να τρελαθώ…».

Η σαιξπηρική αυτή τραγωδία πραγματεύεται την κρίση σε όλες τις διαστάσεις, προβάλλοντας την αδυναμία μας να συνυπάρξουμε ενωτικά με άλλους ανθρώπους. Και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς τη σημερινή αποσύνθεση της κοινωνίας και της ανθρώπινης φύσης. Και όλο αυτό σε μια –δίχως άλλο- εντυπωσιακή παραγωγή, σε μια συνολική εικόνα δοσμένη με πολύ δυναμικό τρόπο, με εικόνες που θα σου μείνουν για καιρό χαραγμένες στο μυαλό και ταυτόχρονα με ένα πολύ νορμάλ εισιτήριο. Και με τα λόγια του Βασιλιά να είναι λες και ηχούν ακόμα στους τοίχους του Μεγάρου: «Έπεσα… αλλά εγώ τουλάχιστον είχα από κάπου να πέσω. Εσείς;»


image01

INFO

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Tomaž Pandur
Διασκευή: Livija Pandur
Μετάφραση: Γιώργος Κιμούλης
Δραματουργική επεξεργασία: Livija Pandur
Σκηνικά: Sven Jonke
Κοστούμια: Felype de Lima
Μουσική: Silence
Video: Dorijan Kolundžija
Φωτισμοί: Juan Gomez Cornejo
Σχεδιασμός ήχου: Mariano Garcia
Φωτογραφίες: Aljoša Rebolj
Υπεύθυνος casting & βοηθός σκηνοθέτη: Άκης Γουρζουλίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Τζάθας, Χάρης Χιώτης
Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης (Βασιλιάς Ληρ),
Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος,
Πηνελόπη Τσιλίκα, Αργύρης Πανταζάρας, Χάρης Τζωρτζάκης.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο Δελτίο Τύπου εδώ.

INFO άρθρου

κείμενο | ιάκωβος καγκελίδης
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | πωλίνα ταϊγανίδου + αλέξανδρος κόγκας
μουσική | 'Dream Theater- Space-Dye Vest' piano cover by alexatetris«Έπεσα… αλλά εγώ τουλάχιστον είχα από κάπου να πέσω. Εσείς;»