Η Κωμωδία του αυτόχειρα, ΚΘΒΕ, Γιάννης Ρήγας Η Κωμωδία του αυτόχειρα, ΚΘΒΕ, Γιάννης Ρήγας

Ένα αντίδοτο στην κρίση

Στην παράσταση ‘Η κωμωδία του Αυτόχειρα’ του Κ.Θ.Β.Ε. (+Rejected Photostory)

Ξεκίνησε το ταξίδι της η νέα παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε. «Η κωμωδία του αυτόχειρα», το σπουδαίο έργο του Ρώσου συγγραφέα Νικολάϊ Έρντμαν, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα.Ένα έργο που είναι γραμμένο στα 1928 και που δεν μπορούμε να το δούμε αποκομμένο από το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες που το δημιούργησαν. Το έργο το συνέλαβε μέσα στο σκοτεινό, καταπιεστικό και βίαιο (διαγραφές, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις, δολοφονίες) κλίμα του σταλινικού καθεστώτος, πληρώνοντας ουσιαστικά με το ίδιο του το αίμα το τίμημα της επιλογής του, καθώς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εξόριστος στη Σιβηρία. Λίγο αργότερα, μετά το θάνατό του, το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Ρωσία.


Η Κωμωδία του αυτόχειρα, ΚΘΒΕ, Γιάννης Ρήγας

Πρόκειται για μια απενοχοποιημένη, εντυπωσιακή και παράλληλα λαϊκή, πικρή κωμωδία με πρωταγωνιστή έναν απλό, μέσο άνθρωπο που βρίσκεται σε απόγνωση εξαιτίας της μακροχρόνιας ανεργίας του, ενώ ο περίγυρός του πιστεύει ότι θέλει να αυτοκτονήσει λόγω μιας παρεξήγησης. Από εκεί και πέρα παρελαύνει από το σπίτι του ένας «στρατός» ανθρώπων που εκπροσωπούν τη διανόηση, την τέχνη, την εκκλησία και που θα προσπαθήσουν να τον πείσουν να αυτοκτονήσει, ο καθένας για τους λόγους του και με σκοπό να εκμεταλλευτεί το θάνατο του «αυτόχειρα». Θα μπορέσουν τελικά τα «θέλγητρά» τους να σταθούν αρκετά ώστε να τον οδηγήσουν στην αυτοκτονία ή μήπως ο φόβος του επικείμενου θανάτου και η ανάγκη του για ζωή και τρυφερότητα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά γι’ αυτόν;


Η Κωμωδία του αυτόχειρα, ΚΘΒΕ, Γιάννης Ρήγας

Μακριά από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες και ιδεολογίες, ο Έρντμαν δημιουργεί με γενναιότητα ένα έργο εντυπωσιακό, με πολλαπλά νοήματα, που αποτελεί μια πράξη πολιτική με κωμική διάσταση. Παρόλο που πραγματεύεται ένα θέμα εξ' ορισμού τραγικό, αυτό της αυτοχειρίας, καταφέρνει μέσα από την «ιδέα» της αυτοκτονίας και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζεται από τα πρόσωπα του έργου, να δημιουργήσει πλήθος κωμικών καταστάσεων. Έτσι ο Έρντμαν γίνεται δηκτικός και κατορθώνει μέσα από τη σάτιρα να στηλιτεύσει τις δυσκολίες που βιώνει το κοινωνικό σύνολο.

Είναι δεδομένου εξάλλου, ότι σε περιόδους κρίσιμες η σάτιρα και το γέλιο λειτουργούν πάντοτε καταπραϋντικά. Όπως εύστοχα τονίζει και ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιάννης Ρήγας: «είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να γελάμε με τα χάλια μας». Το μόνο που μένει λοιπόν, ως ελάχιστη ελπίδα και παρηγοριά είναι το γέλιο. Μόνο έτσι αισθανόμαστε ότι «σπρώχνουμε» το χρόνο ώσπου να έρθουν καλύτερες μέρες, γεγονός που αποτελεί και τη βασική επιδίωξη των συντελεστών της παράστασης. Και τα καταφέρνουν μια χαρά.


Η Κωμωδία του αυτόχειρα, ΚΘΒΕ, Γιάννης Ρήγας

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του «Αυτόχειρα» είναι ότι αποτελεί ένα έργο που ξεπερνά το φάσμα του χρόνου και επανέρχεται κάθε τόσο στην επικαιρότητα. Με άλλα λόγια, η ιστορία του είναι η ιστορία της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας μας. Η παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. καταφέρνει να σε φέρει από την αρχή αντιμέτωπο με τη θλιβερή πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, κάτι που ήταν άλλωστε κίνητρο και ζητούμενο για τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές. Σε μια εποχή όπου η ανεργία, η δυστυχία, η απόγνωση των ανθρώπων τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πράξεις και λύσεις απελπισίας, το έργο αυτό θα αποτελέσει πιο πολύ από ποτέ για τον καθένα από εμάς έναν καθρέφτη του εαυτού του ή του διπλανού του ή και ολόκληρης της κοινωνίας μας.


Η Κωμωδία του αυτόχειρα, ΚΘΒΕ, Γιάννης Ρήγας

Μπορεί να είναι σκληρή και επίπονη διαδικασία να «αγγίζεις» μέσα από την τέχνη θέματα που πονούν και συνθλίβουν μια κοινωνία, θέματα που μας ταλανίζουν και μας κρατούν ξάγρυπνους τα βράδια. Ωστόσο, γίνεται ευκολότερη όταν πραγματοποιείται μέσα από το γέλιο που δημιουργούν οι σπαρταριστές σκηνές και τα ευτράπελα. Αυτό συνιστά τη σπουδαιότητα, τη διαχρονικότητα και εν τέλει τη μεγαλύτερη επιτυχία του έργου. Όταν η κοινωνία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ευτυχία των μελών της, το ρόλο αυτό επωμίζεται το θέατρο.


Η Κωμωδία του αυτόχειρα, ΚΘΒΕ, Γιάννης Ρήγας

INFO

Συντελεστές:
Μετάφραση: Κωστής Σκαλιόρας
Σκηνοθεσία- Σκηνογραφική Επιμέλεια: Γιάννης Ρήγας
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Μουσική / Μουσική διδασκαλία – ηχογράφηση: Γιώργος Χριστιανάκης
Κίνηση: Ειρήνη Καλογηρά
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Καραμήτρη, Αθηνά Συκιώτη
Οδηγός σκηνής: Γιάννης Παλαμιώτης
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη


Η Κωμωδία του αυτόχειρα, ΚΘΒΕ, Γιάννης Ρήγας

Διανομή (με αλφαβητική σειρά) : Μαίρη Ανδρέου, Λίλα Βλαχοπούλου, Στάθης Βούτος, Μιχάλης Γούναρης, Στέλλα Καζάζη, Ειρήνη Καζάκου, Σοφία Καλεμκερίδου,
Έκτωρ Καλούδης, Μαρία Καραμήτρη, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Νίκος Νικολάου,
Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Αλεξία Σαπρανίδου, Σπύρος Σαραφιανός, Ταξιάρχης Χάνος.

Συμμετέχουν επίσης:
Ζηνοβία Ανανιάδου – Κόκκοτα, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Γιώργος Ευαγόρου, Νικόλαος Κουσούλης, Βιβή Μιτσίτσκα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αθανάσιος Ραφτόπουλος, Μιλτιάδης Τσιάντος- Κολέσης.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο Δελτίο Τύπου εδώ.


Η Κωμωδία του αυτόχειρα, ΚΘΒΕ, Γιάννης Ρήγας

Συντελεστές αφιερώματος:
κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
φωτογραφίες | χαρά κίκα + λευτέρης τσινάρης + χάιντι σεραφειμίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλουΌταν η κοινωνία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ευτυχία των μελών της, το ρόλο αυτό επωμίζεται το θέατρο.