image_alt_text image_alt_text

'ΞεΣΟΥΡΗΣματα': Στιγμές από την πρόβα

Τρεις 'γυναίκες' με πάθος... σε όλες τις γλώσσες!

Νοσταλγία. Διαχρονικότητα. Έντονος ρυθμός. Έρωτας και γέλιο.Είναι ακόμα σαν να τους βλέπω μπροστά μου. Να τρέχουν πέρα-δώθε, στο πατάρι, στο διάδρομο, ακόμα και έξω (!) από το «θεατρικό» μπαράκι. Να ανεβαίνουν στους καναπέδες, στα ράφια, στα τραπέζια και στο bar, αδιαφορώντας -ευτυχώς- για τις συνέπειες. Οι Άρης Βέβης, Γιάννης Δρόσος και Μιχαήλ Νικολάου μετατρέπονται σε πολύχρωμες πλαστελίνες στα χέρια του ασταμάτητου Νίκου Ορτετζάτου και μας χαρίζουν ένα απολαυστικό show, βασισμένο σε τρία έργα του Γεωργίου Σουρή (Ο Αναπαραδιάδης, Ο Αποχαιρετισμός και η επάνοδος, Ο πατατράκας).


image01

Βασικό συστατικό οι γυναίκες και ο έρωτας μέσα από τα μάτια τους. Και εδώ έρχεται μια δύσκολη πρόκληση, που αποτελεί και την κύρια συνθήκη του έργου: και οι τρεις ηθοποιοί θα υποδυθούν από μια διαφορετική γυναίκα, που θα χαρακτηρίζεται από και θα σατιρίζει τα διαχρονικά στοιχεία της Ελληνίδας. Ο έρωτάς (;) τους για τον άντρα τους αποτελεί το κέντρο κάθε ιστορίας, η οποία όμως συνυφαίνεται και από κοινωνικοπολιτικά συστατικά για να δημιουργηθεί στο τέλος μια «θεατρική σεκάνς» που έχει να πει πολλά.


image01

Το πόσο διαχρονικός είναι ο Σουρής, είναι λίγο-πολύ γνωστό. «Ο Αναπαραδιάδης» δε, είναι συγκλονιστικά σύγχρονος και κάνει το 1884 (οπότε και γράφτηκε) να μοιάζει με το χαμένο soulmate του 2014. Διπλώματα που δόθηκαν για να πληρώνονται φόροι, τέλη επιτηδεύματος, γάμοι από ανάγκη, συγκατοικήσεις με το ζόρι, οπορτουνισμός από τη μια και άγχος για τα βασικά από την άλλη. Ψευτόμαγκες, Marie-Claire, πατριώτες, επαναστάτες, υπηρέτες, «άρχοντες» και αρχοντοκυρές θα παρελάσουν από μπροστά μας σε ένα δίωρο έντονου ρυθμού, ανατροπών, αναγκαίων υπερβολών και αυθόρμητου γέλιου.


image01

Οι ηθοποιοί κάνουν άνω-κάτω το μαγαζί, δε διστάζουν -και καλά κάνουν- να βάλουν στο παιχνίδι και τους θεατές ή το προσωπικό, εναλλάσσουν όλες τις γκριμάτσες που μπορεί να πάρει ένα ανθρώπινο πρόσωπο και χύνουν τόνους ιδρώτα, βλέποντας εμάς τους άκαρδους να ρουφάμε τα ποτάκια μας. Οπότε, αν σας αρπάξουν και κάνα ποτήρι νερό, αφήστε τους ή μάλλον καλύτερα βάλτε τους και ένα ακόμη. Θα το χρειαστούν.

Η μουσική που επιλέχθηκε μας μεταφέρει όλη τη νοσταλγία της εποχής και συνοδεύει άριστα τον ξέφρενο ρυθμό που διατρέχει την παράσταση. Ακόμα και στα δύο διαλείμματα μεταξύ των τριών έργων, ακούγοντας και μόνο τους στίχους των τραγουδιών, αισθάνεσαι πως αποτελούν αναπόσπαστο και καλά μελετημένο κομμάτι του συνόλου.


image01

Και κάπου εκεί σε μια γωνιά, θα κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και με ένα διαρκές χαμόγελο στα χείλη ο σκηνοθέτης Ορτετζάτος. Μετά το εξαιρετικό "Ο Ψαράς και το Τρελώνιο" και το one-man-show "Gremandos" της φετινής χρονιάς, συνεχίζει να ανασκαλίζει τις ρίζες της θεατρικής και λαογραφικής παιδείας για να φέρει στην επιφάνεια το γέλιο, παρέα με το κοινωνικοπολιτικό σχόλιο. Εμείς ελπίζουμε να πηγαίνουν χέρι-χέρι για αρκετές Δευτέρες ακόμα!


«Θέλοντας και μη θέλοντας θα τον δεχθώ το γάμο.
Ας είναι πλέον… δέχομαι… αλλ’ υπό έναν όρον…
σεις του επιτηδεύματος να δώσετε τον φόρον […]
Θα μένω και στο σπίτι σας, γιατί χρωστώ το νοίκι,
ως ότου παρουσιασθή καμμιά σπουδαία δίκη».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
κάθε Δευτέρα | ΩΡΑ: 21.15 | ΧΩΡΟΣ: The Barrister: lounge cafe+bookshop, Φράγκων 3
ΕΙΣΟΔΟΣ: ελεύθερη
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 698 30 30 542

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νίκος Ορτετζάτος
ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ: Άρης Βέβης Γιάννης Δρόσος Μιχαήλ Νικολάου
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Eclipses Group Theater
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Μαρία Τότσκα

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για την παράσταση από το Δελτίο Τύπου, εδώ....συνεχίζει να ανασκαλίζει τις ρίζες της θεατρικής και λαογραφικής παιδείας για να φέρει στην επιφάνεια το γέλιο παρέα με το κοινωνικοπολιτικό σχόλιο.