Στην παράσταση 'Ο Κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων' στο 'θέατρο Τ'

Ο κύριος Κιχ δεν είναι ένας συνηθισμένος κύριος. Είναι μάστορας και όλη μέρα βιδώνει και καρφώνει, όμως όλη αυτή η φασαρία καθόλου δεν του αρέσει. Έχει, λοιπόν, ένα χόμπι: Να μαζεύει ήχους στο μυστικό του κουτί και να τους ακούει όποτε υπάρχει πολλή φασαρία. Μια μέρα δεν άντεξε άλλο και έφυγε από την πόλη της φασαρίας με σκοπό να συλλέξει τους πιο ασυνήθιστους και όμορφους ήχους. Τότε η περιπέτειά του ξεκινά: Μέχρι πού θα φτάσει για να σώσει την πριγκίπισσα των ονείρων του από τον μουσικόδρακο και ποια εμπόδια θα συναντήσει στον δρόμο του;

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης
Κύριος ΚΙΧ
Κύριος ΚΙΧ

Η ομάδα “Κοπέρνικος” παρουσιάζει τον “Κύριο ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων“ στο “θέατρο Τ”. Σε ένα αφαιρετικό κόκκινο σκηνικό με μόλις δύο ξύλινες κατασκευές και μια σανίδα, ένα μαγικό παραμύθι ξεδιπλώνεται! Δεν χρειάζονται πολλά, μόνο ένας αφηγητής, ο κύριος Κιχ και πολλή φαντασία.

Το κείμενο είναι δημιουργία των ιδρυτικών μελών της ομάδας “Κοπέρνικος”, Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη και έχει κάνει ήδη μια επιτυχημένη πορεία στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αλλά και σε όλη την Ελλάδα πριν καταλήξει στο “Θέατρο Τ”. Η παράσταση με άξονες το σωματικό θέατρο και την διάδραση αποτελεί ένα μάθημα για τα παιδιά όσον αφορά την εκφραστικότητα και τον μαγικό κόσμο της φαντασίας και ένα υποκριτικό στοίχημα για τους ηθοποιούς.

Κύριος ΚΙΧ
Κύριος ΚΙΧ

Ο Δημήτρης Κρίκος στον ρόλο του κύριου Κιχ ανταποκρίνεται στο έπακρο σε έναν άκρως απαιτητικό ρόλο καθώς σε όλη την διάρκεια της παράστασης, δεν βγάζει ούτε Κιχ! Δεν σταματάει, όμως, στιγμή να κινείται και να αναπαριστά την πλοκή με το σώμα και τις εκφράσεις του. Ο ρόλος του, εμφανώς επηρεασμένος από τον βουβό κινηματογράφο και το σωματικό θέατρο, δίνει μία καινούρια πνοή στις τάσεις του παιδικού θεάτρου σήμερα, διδάσκοντας ένα πολύτιμο μάθημα: Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται τα λόγια για να εκφραστείς ούτε τα πολλά παιχνίδια για να παίξεις. Χρειάζεται απλά φαντασία και θάρρος και όλα είναι δυνατά. Η Μαργαρίτα Νασιούλα στον ρόλο της αφηγήτριας έχει έναν επίσης δύσκολο ρόλο καθώς εκτός από το κομμάτι της υποκριτικής και της αφήγησης, καλείται παράλληλα να εντάσσει το παιδικό κοινό στην δράση και να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του. Οι δύο ηθοποιοί, έτσι, λειτουργούν συνεργατικά και αλληλοσυμπληρωματικά καταφέρνοντας να κρατήσουν το παιδικό κοινό αφοσιωμένο στην πλοκή και να το κάνουν κομμάτι της δράσης.

Κύριος ΚΙΧ
Κύριος ΚΙΧ

Ένα ξεχωριστό παραμύθι που μπορεί να παρασύερει τους θεατές του και τους χαρίσει μια αξιομνημόνευτη εμπειρία. Μαζί του τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν, να επικοινωνούν και να παίζουν χρησιμοποιώντας το μυαλό τους και διασκεδάζοντας παράλληλα γιατί πολλές φορές για να πετύχεις τον σκοπό σου δεν χρειάζεται να βγάλεις ούτε Κιχ!

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης