Ένα πείραμα “χειρουργικής ακρίβειας”

“Lebensraum: Ζωτικός χώρος. Οικονομική και πολιτική θεωρία που εμφανίσθηκε περί το 1901, έλαβε μεγάλη έκταση κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου στη Γερμανία και αποτέλεσε τη δογματική βάση του Εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος του Χίτλερ. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, ένας λαός δικαιούται να επεκταθεί σε εδάφη που είναι αναγκαία σ΄ αυτόν, προκειμένου να ικανοποιηθούν δημογραφικές και οι εξ αυτών παραγόμενες οικονομικές ανάγκες του.”

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας
Lebensraum
Lebensraum

Μετά από την επιτυχημένη έκβασή του στο Βερολίνο, την Φρανκφούρτη και την Αθήνα, το “πείραμα”, σας καλεί να γίνετε υποκείμενά του, στο θέατρο “Blackbox” στην Θεσσαλονίκη. Το εξεταζόμενο υποκείμενο, επιλέγεται κάθε φορά με κλήρωση και αμείβεται αδρά για την συμμετοχή του: 2 ευρώ το λεπτό. Απαγορεύεται η έξοδος από την αίθουσα κατά την διάρκεια του πειράματος, η είσοδος σε ανηλίκους, ανθρώπους άνω των 88 χρόνων και καρδιοπαθείς. Η είσοδος στο πείραμα γίνεται με δική σας ευθύνη.

Το πείραμα θα ξεκινήσει όπως τα πάντα σ’ αυτήν την ζωή: Ως ένα αστείο. Θα γελάσετε, θα διασκεδάσετε, θα χορέψετε και θα τραγουδήσετε. Δεν πρέπει, όμως να ξεχνάτε πως σκοπός είναι η εξέταση των αντιδράσεων του υποκειμένου και όχι η ψυχαγωγία του.

Lebensraum
Lebensraum

Μην αυταπατάστε. Το υποκείμενο δεν είναι ποτέ αυτό που φαίνεται και τίποτα δεν αποτελεί ένα απλό αστείο, ή ένα απλό θέαμα με το οποίο θα περάσετε ευχάριστα τον ελεύθερό σας χρόνο. Καλείστε ανά πάσα στιγμή να διαφυλάξετε τον ζωτικό σας χώρο και κάνετε ό,τι σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλείς.

Ό,τι κι αν κάνετε, όποια κι αν είναι η τελική σας απόφαση, στο μυαλό σας θα πρέπει να αντηχεί η Doris Day που τραγουδάει με απίστευτη ελαφρότητα το “Que sera sera”, που πάει να πει “Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει” γιατί πολύ απλά είναι προκαθορισμένο από τη φύση σας. Το μόνο που θα σας πρότεινα ώστε να αισθανθείτε έστω και λίγο πως ελέγχετε την μοίρα σας, είναι να κάνετε μια επανάληψη στην γεωγραφία. Ένα λάθος πάτημα μπορεί να φέρει το τέλος.

Lebensraum
Lebensraum

Υπεύθυνος για την δημιουργία του πειράματος και ο άνθρωπος στον οποίο μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή, σύμφωνα με τις οδηγίες, να κάνετε καταγγελία, είναι ο Θανάσης Τριαρίδης, ο οποίος χωρίς να αναλογιστεί τις συνέπειες, συνέγραψε στο “Lebensraum”. Όπως φαίνεται τα κατάφερε πολύ καλά μιας και όπως προαναφέρθηκε το πείραμα δεν απέτυχε ποτέ.

Υπεύθυνη για το στήσιμο του πειράματος, είναι η Έλενα Σωκράτους, η οποία πιστεύει πως οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί μέχρι να απειληθεί ο ζωτικός τους χώρος, να βρεθεί κάποιος “ειδικός” για να εμπιστευτούν κι έπειτα να γίνουν κακοί. Οργάνωσε, λοιπόν, το πείραμα και εκπαίδευσε τον υπεύθυνο της διεξαγωγής του πειράματος ώστε κανείς να μην μπορεί να φανταστεί την έκβασή του.

Lebensraum
Lebensraum

Υπεύθυνη για την τοποθέτηση των αντικειμένων και το στήσιμο του χώρου του πειράματος, είναι η Βασιλική Χριστοπούλου. Η φωτεινή υδρόγειος είναι η αρχή του τέλους. Οι πλαστικές κουρτίνες, θυμίζουν χειρουργείο, ή καλύτερα χασάπικο. Σου υπενθυμίζουν πως δεν υπάρχει διαφυγή. Όλοι οι υπεύθυνοι έκαναν τη δουλειά τους με “χειρουργική ακρίβεια”, ώστε κάθε πείραμα να επιτυγχάνει κάθε φορά τον σκοπό του. Ποιος είναι ο σκοπός του; Αυτό θα το πει το κάθε υποκείμενο μετά το πέρας του πειράματος. Αν δηλαδή, τα καταφέρει.

Υπεύθυνος για την διεξαγωγή του πειράματος είναι ο Κωστής Καλλιβρετάκης. Δεν φέρει όμως καμία ευθύνη για την έκβασή του. Η δουλειά του είναι απλώς να θέτει ερωτήματα και να "τικάρει". Αποδέκτης των ερωτημάτων και τυχερός της κλήρωσης, ο Κωνσταντίνος Γεράκης. Ή οποιοσδήποτε άλλος απο το κοινό.

Εσύ τι θα έκανες προκειμένου να διαφυλάξεις τον ζωτικό σου χώρο. Θα το έσκαγες; Θα πατούσες το κουμπί ή κάποιο ορισμένο σημείο του χάρτη;

Το “Lebensraum” σε περιμένει να γίνεις το επόμενο υποκείμενό του. Ίσως να είσαι εσύ υπεύθυνος για την επιτυχία η αποτυχία του. Ίσως μετά από αυτό, να μην υπάρχει επιστροφή.

Lebensraum

Black Box
Για 4 μόνο παραστάσεις 14, 15, 16 & 17 Απριλίου 2016

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους
Σκηνικά: Βασιλική Χριστοπούλου
Δραματουργική Ανάλυση: Γεράσιμος Μπέκας
Μουσική: Πάνος Βούλγαρης
Sound design: Daisy Chain
Βίντεο / Φωτογραφίες: Παναγιώτης Πασχαλίδης
Graphic design: Πέτρος Ζάβρακας
Μετάφραση στα γερμανικά: Mirja Lahidjanian und Maria Thomas
Επιστημονικός Συνεργάτης: Ευτυχία Παπαγιάννη
Συντονισμός: Χριστίνα Καμπέρη
Παίζουν: Κωστής Καλλιβρετάκης, Κωνσταντίνος Γεράκης

Δείτε το Δελτίο Τύπου της παράστασης

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας