Στην παράσταση 'Los Topografos' στο 'θέατρο Τ'

Ελλάδα, κρίση και όλοι περιμένουν κάτι να αλλάξει. Ξεχνούν όμως να αλλάξουν τους εαυτούς τους. Θα περίμενε κανείς η περίοδος αυτή που πλέον μετρά δέκα χρόνια να μορφώσει τον λαό. Να τον κάνει πιο αποφασισμένο και αποφασιστικό. Δυστυχώς, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει και όχι προς το καλύτερο. Οι επαγγελματίες δυσκολεύονται, οι κομπίνες πολλαπλασιάζονται και το μάθημα αργεί ακόμη να έρθει. Τέσσερεις πρώην συμφοιτητές τοπογράφοι βρίσκονται ξανά στα χρόνια της κρίσης. Όλων η ζωή έχει πάρει τον δρόμο της κι όλοι θα βρεθούν σε ένα σταυροδρόμι χωρίς επιστροφή.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
Los Topografos
Los Topografos

“Ο Ισπανός Cruz Rosta έζησε στη Θεσσαλονίκη και συνδέθηκε με τους κατοίκους της. Επιστρέφει στην πόλη 16 χρόνια μετά, με ένα έργο αφιερωμένο σε αυτούς.“ Το όνομα του έργου : “Los topografos” και τα μηνύματα που περνάει, πολλά. Στο “θέατρο Τ” παρουσιάζεται μια ιστορία με πολλές μικρές υποιστορίες. Το έργο καταπιάνεται με την Ελληνική πραγματικότητα της παιδείας, της πολιτικής, της οικονομίας και με την γενικότερη νοοτροπία του μέσου Έλληνα. Πρόκειται για μια ιστορία, η οποία μέσω του χιούμορ και των συνεχών ανατροπών καταδεικνύει άσχημα κομμάτια της ζωής στην χώρα μας και δημιουργεί προβληματισμούς σχετικά με την δράση και την στάση που θα πρέπει να αναλαμβάνει ο λαός σε δυσχερείς καιρούς.

Ένα διαδραστικό video wall, δημιουργία του Κώστα Κουρή, ενισχύει την δράση και δίνει μια κινηματογραφική υπόσταση στην παράσταση . Οι τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής δρουν παράλληλα με το video wall και τους ηθοποιούς που εμφανίζονται σε αυτό, πραγματοποιώντας μια σκηνοθετική καινοτομία: Μια παράσταση- ταινία με εκτενή δράση που ξεπερνά τα όρια του περιορισμένου χώρου της σκηνής. Το “Los topografos” με αυτόν τρόπο “απλώνεται” σε όλη την Θεσσαλονίκη, από το κέντρο μέχρι το Παλατάκι και τα περίχωρα και ταξιδεύει το κοινό, το οποίο μεταφέρεται σε όλα τα σημεία της πλοκής.

Los Topografos
Los Topografos

Οι ηθοποιοί Γιώργος Δημητριάδης, Ματίνα Κουλουριώτη, Αλέξανδρος Κωχ και Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου υποδύονται τους ρόλους τους σε πολλά επίπεδα. Ξεκινώντας από το πανεπιστήμιο και την αρχή της γνωριμίας τους, μέχρι τους τωρινούς τους εαυτούς, με συνεχή flashback ενώ παράλληλα προσαρμόζονται, στην εναλλαγή των video και της μουσικής. Έτσι, το κινηματογραφικό έργο του Cruz με την σκηνοθεσία του Σταύρου Ευκολίδη και την δράση των ηθοποιών, απογειώνεται φέροντας σαν αποτέλεσμα μια παράσταση που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη στην θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης.

Οι “Los Topografos” έπαθαν γιατί έπρεπε να μάθουν και μας καλούν να παραδειγματιστούμε και να αλλάξουμε τώρα που δεν είναι ακόμη πολύ αργά. Μας καλούν ξεχωρίσουμε την δράση από την αντίδραση και το λάθος από το σωστό ενώ παράλληλα προσφέρουν μια παράσταση που κάνει την διαφορά.κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου