Στην performance 'Medea Lust' στο 'Fix in art'

Το rejected.gr, βρέθηκε στο “Fix in art” και γνώρισε τους “Alma Kalma” λίγο πριν την performance “Medea Lust”. Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιάννης Μήτρου, μας μίλησε για την ομάδα, την παράσταση και όλα όσα ακόμη “χρειάζονται” προκειμένου να κατανοήσουμε σε βάθος μια performance, εντελώς διαφορετική από τις υπόλοιπες, “χτισμένη” από μια ομάδα που σίγουρα έχει πολλά να πει και να δείξει:

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος
Αυτοσχεδιασμός
Αυτοσχεδιασμός
Αυτοσχεδιασμός

“Η ομάδα “Αlma Κalma” γεννήθηκε σαν ομάδα τέχνης που είχε σαν στόχο να “δει” τις παραστατικές τέχνες μέσα από διάφορα αισθητικά και επιστημονικά ρεύματα. Βασική αρχή είναι η μελέτη πάνω στη σχέση μεταξύ “Χάους” και “Τέχνης”.

Οι “Alma Kalma” αναζητούν τις εσωτερικές σχέσεις μεταξύ της ακραίας τεχνικής του σώματος, του λόγου και μιας τέχνης η οποία θα οδηγεί κάπου. Το θέαμα από μόνο του δεν είναι εικαστικά. Δεν οδηγεί κάπου, δεν έχει ένα αποτέλεσμα. Υπάρχει μια κατανάλωση στο θέαμα -όπως είναι και το θέατρο- το οποίο το κάνει πάντα λιγότερο των περιστάσεων.

Αυτοσχεδιασμός
Αυτοσχεδιασμός
Αυτοσχεδιασμός

Το σύστημα, το οποίο διδάσκεται είναι αυτό της βιοδυναμικής το οποίο, συνδυάζει ανατολικές και δυτικές πρακτικές. Ο κόσμος μας λειτουργεί με πιέσεις και περιστροφές. Ακόμη και για να πιάσουμε ένα ποτήρι οι ελάχιστες κινήσεις που κάνουμε είναι να ασκούμε πιέσεις στα ακροδάχτυλα ενώ ταυτόχρονα υπάρχει περιστροφή καθώς δουλεύει μια μυική ομάδα για να δώσει στο στερεό σώμα τη δυνατότητα ροπής. Η βιοδυναμική μας έδωσε την δυνατότητα να λειτουργήσουμε σαν τα γλυπτά, των οποίων οι μορφές αποκαλύπτονται αφού σκάψουμε το υλικό. Προχωράει, όμως και πέρα από την τέχνη καθώς χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς -ψυχικά αλλά και σωματικά- λόγους.

Στην παράσταση “Medea Lust”, όλα δημιουργούνται σε ενεστώτα χρόνο. Υπάρχει μια πολύ αυστηρή δομή, η οποία αποκαλύπτεται μπροστά στον θεατή-μάρτυρα και παράγεται την κάθε στιγμή, όπως την πρώτη που παράχθηκε στο εργαστήριο. Το ζητούμενο είναι η σύζευξη του σώματος και του λόγου στο “εδώ” και “τώρα” και όχι οι συναισθηματικές εξάρσεις. Κάποιοι πιστεύουν πως ο αυτοσχεδιασμός επαφίεται στο τυχαίο, όμως η αλήθεια είναι πως πίσω του κρύβεται μια πολύ ισχυρή δομή.

Αυτοσχεδιασμός
Αυτοσχεδιασμός
Αυτοσχεδιασμός

Η Μήδεια, Μάρω Θεοδοσίου, δεν είναι ούτε άντρας ούτε γυναίκα. Αυτό αναφέρεται με την έννοια πως πάντα προσπαθούμε να δώσουμε μια ταυτότητα στους ανθρώπους ενώ αυτή δεν υπάρχει. Τα φύλα είναι συμβολικά. Η θέση της γυναίκας έχει ένα μυστικιστικό στοιχείο, μια άλλη απόλαυση, η οποία ποτέ δεν θα μπορέσει να λεκτικοποιηθεί. Η Μήδεια, παρασυρμένη από την σκληρότητα του συμβάντος του έρωτα και την πτώση του, την οποία, βίωσε ως θάνατο μέσα της, καταλήγει στην σφαγή των παιδιών της. Ο Ευριπίδης όμως, δεν την τιμωρεί, όπως συμβαίνει συνήθως στους ήρωες της αρχαίας τραγωδίας ώστε να έρθει η κάθαρση, αλλά την ανεβάζει στο άρμα του Ήλιου. Την γεμίζει φως, καθώς εκείνη πρόκειται για μια ερωτική εμπειρία, η οποία δεν μπορεί ειπωθεί ποτέ και δεν καταλήγει σε κανένα σημαίνον. Απλά “είναι” κι επειδή “είναι“ υπάρχει αιώνια, οπότε η Μήδεια μένει στην αιωνιότητα.

Σε αυτήν παράσταση “χρησιμοποιείται” πέρα από την πρωταγωνίστρια και ένα νέο μέλος της “Alma Kalma”, ο Αμπντουλ, ο οποίος κατάγεται από το Κουβέιτ και τραγουδάει ένα αραβικό ερωτικό κομμάτι. Έχουμε μάθει, λόγω κακής διάδοσης νέων, πως ο Αραβικός κόσμος έγκειται στην βιαιότητα και την τρομοκρατία, όμως αυτή είναι μία πλευρά του μόνο. Έτσι, στην παράσταση “Μedea Lust”, φορέας του έρωτα και της ειρήνευσης της Μήδειας γίνεται ένας Άραβας. Η Μήδεια συμβολίζει την Ευρώπη και την πτώση που αφορά την ίδια την ζωή και ζωή ίσον έρωτας. Το αραβικό τραγούδι, έπειτα, συμβολίζει την ελπίδα για να αναγεννηθεί κάτι. Έτσι, ο Αμπντουλ παραμένει καθ΄ όλη τη διάρκεια να παρατηρεί την performance και την πτώση της Μήδειας μέχρι να έρθει να την πάρει ο Ήλιος, πίσω από κάποια κάγκελα -σαν φυλακισμένος- , σχεδόν ηδονοβλεπτικά. Μέσα από το τραγούδι του λέει ουσιαστικά πως ο κόσμος μπορεί να φτιαχτεί μόνο από τέχνη και έρωτα.

Αυτοσχεδιασμός
Αυτοσχεδιασμός
Αυτοσχεδιασμός

Έπειτα, όλος ο χώρος του “Fix in art” αποτελεί μια εγκατάσταση της Performace, στην οποία προβάλλονται δύο video art, τα οποία αποτελούν μέρος της, όμως μπορούν να υπάρχουν και ανεξάρτητα από αυτήν καθώς αποτελούν έργα τέχνης από μόνα τους.”

Τα λόγια του κύριου Μήτρου, αποτελούν μόνο μια πρόγευση του “Medea Lust” καθώς, τα περισσότερα κομμάτια της είναι πολύ δύσκολο να τα εκφέρει ο λόγος. Στο “Fix in art”, όμως, η Μήδεια, θα πάρει ζωή, όπως ποτέ ξανά και θα μας καλέσει να γίνουμε μάρτυρες όσων εκείνη τη στιγμή βιώνει.
Η Μήδεια: “Μια μορφή που αναζητά την ταυτότητά της. Μια μορφή που, μέσα στην έκσταση του Έρωτα, αναζητά την απόλαυση.”

Αυτοσχεδιασμός
Αυτοσχεδιασμός
Αυτοσχεδιασμός

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος