Ηθοποιός σημαίνει φως!

Ο Όσκαρ Ουάιλντ θεωρούσε το θέατρο ως την καλύτερη μορφή τέχνης, τον πιο άμεσο τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος μπορεί να μοιραστεί με έναν άλλον την αίσθηση του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Αυτό συμβαίνει καθώς το θέατρο αντανακλά κομμάτια της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και κοσμοθεωρίας βοηθώντας στη συνειδητοποίηση και κατανόηση της φύσης μας. Τι γίνεται όμως με τους μεσάζοντες, τους ηθοποιούς; Τι συμβαίνει πίσω απ’ τις κουρτίνες όταν τα φώτα σβήνουν και η σκηνή αδειάζει;

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης
Μια ζωή θέατρο
Μια ζωή θέατρο

Το «Θέατρο Τ» παρουσιάζει την παράσταση «Μια ζωή Θέατρο» του Ντέιβιντ Μάμετ σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή. Δύο ηθοποιοί, ένας νέος κι ένας μεσήλικας, αλληλοεπιδρούν εντός κι εκτός σκηνής δείχνοντας στο κοινό τι σημαίνει «θέατρο»: Η σκηνή είναι το τελευταίο σκαλί μιας πελώριας σκάλας γεμάτης χαρές, απογοητεύσεις, έριδες, προβλήματα και σκληρή δουλειά. Το έργο βάζει τον θεατή «μέσα» στο θέατρο οδηγώντας τον να το κατανοήσει βαθύτερα και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι το χιούμορ. Το έργο είναι βαθιά κωμικό, γεμάτο ευτράπελα και αναποδιές και σκηνές διακωμώδησης του θεάτρου και των ηθοποιών. Δεν παύει όμως να κρατά τον ρεαλισμό του: Τα δρώμενα αφορούν καταστάσεις που συμβαίνουν συνεχώς στους ηθοποιούς και σχετίζονται με την ζωή τους εντός κι εκτός θεάτρου, καθώς το λειτούργημα του ηθοποιού επηρεάζει άρρηκτα την προσωπική ζωή και τις επιλογές του.

Μια ζωή θέατρο
Μια ζωή θέατρο

Η σκηνοθέτρια, Γλυκερία Καλαϊτζή, δημιούργησε μια πολύ ισορροπημένη παράσταση με ομαλή ροή και έξυπνες αλλαγές σκηνών. Το έργο αποτελείται από μικρές σκηνές οι οποίες θα μπορούσαν να κουράσουν, όμως η συγκεκριμένη παράσταση είναι τόσο απολαυστική που ο θεατής δεν αντιλαμβάνεται τον χρόνο και τις αλλαγές σκηνών που περνούν.

Μια ζωή θέατρο
Μια ζωή θέατρο

Το έργο γεννά μια πρόκληση καθώς οι ηθοποιοί καλούνται να παίξουν κομμάτια του εαυτού τους και των συναδέλφων τους. Το να υποδυθεί κάποιος τον εαυτό του μπορεί να ακούγεται εύκολο και απλό, όμως, στην πραγματικότητα, χρειάζεται να τον εξερευνήσει και τον παρακολουθήσει. Οι δύο ηθοποιοί -Στάθης Μαυρόπουλος και Πέτρος Μαλιάρας - πετυχαίνουν να μεταδώσουν στο κοινό τα συναισθήματα και τα χαρακτηριστικά του επαγγέλματός τους, χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους. Έτσι, η παράσταση παραμένει αυθεντική και ρεαλιστική, κρατώντας παράλληλα τον κωμικό της χαρακτήρα.

Μια ζωή θέατρο
Μια ζωή θέατρο

Ευέλικτα και λειτουργικά σκηνικά και video οποία δημιουργούν μια διαρκώς θεατρική ατμόσφαιρα στην σκηνή, αλλά και μπλέκουν το Backstage με το μπροστά χωρίς να χάνεται η ροή της πλοκής.

Η εν λόγω παράσταση αποτελεί ένα μάθημα για κοινό και ηθοποιούς. Δείχνει στους πρώτους πόσο όμορφος και ουσιαστικός -μέσα στις δυσκολίες του- είναι ο κόσμος του θεάτρου και γίνεται ένας καθρέφτης για τους δεύτερους, υποδεικνύοντας τις λάθος και σωστές συμπεριφορές, τον εαυτό και τις αξίες που πρέπει να διατηρήσουν ώστε να μην χαθούν μέσα στον κόσμο του θεάτρου.κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης