Ο Επαγγελματίας, Ομάδα θεάτρου Enigma Ο Επαγγελματίας, Ομάδα θεάτρου Enigma

Πόσες ζωές χωρούν σε μια βαλίτσα;

Στο έργο 'Ο Επαγγελματίας' του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς από τη θεατρική ομάδα Enigma (+Rejected Photostory)

«…και τώρα που θα πάω στο νοσοκομείο, εάν πάθω κάτι ειδοποίησε τον γιο μου. Θα χαρεί να σ’ ακούσει. Πες του… πες του πως χωρίσαμε σαν άνθρωποι.»Το θέατρο μικρό, με χωρητικότητα μόλις 50 ατόμων. Το σκηνικό λιτό: ένα γραφείο, 3 καρέκλες, πεταμένα πράγματα στο δάπεδο, μια βαλίτσα, και ένας τύπος με έναν άσπρο σκούφο ξαπλωμένος στο πάτωμα. Στην αρχή νόμισα ότι ήταν κούκλα, αλλά όταν συγκεντρώθηκα στο χώρο κατάλαβα ότι ήταν άνθρωπος. Τα φώτα έκλεισαν, οι κλασικές παρατηρήσεις για το χαμήλωμα των κινητών τηλεφώνων ακούστηκαν και στο χώρο επικράτησε σιγή, που όμως κράτησε λίγα δευτερόλεπτα μόνο μιας και μια κραυγή τάραξε την ηρεμία και ο τύπος, που μας συστήθηκε αργότερα ως Τέγια Κράιγ ξύπνησε τρομαγμένος.


Ο Επαγγελματίας, Ομάδα θεάτρου Enigma

Έτσι ξεκινάει μια παράσταση που σε μεταφέρει στο Βελιγράδι, λίγο μετά το θάνατο του Στρατάρχη Τίτο, αλλά δε διαφέρει και πολύ από τη δική μας εποχή… τουλάχιστον στα νοήματα που αφήνει να περάσουν στον κόσμο. Μπλέχτηκαν πολλά πράγματα μέσα στο μυαλό μου. Συναισθήματα, προβληματισμοί, απορίες…


Ο Επαγγελματίας, Ομάδα θεάτρου Enigma

Ο Τέγια, διευθυντής σε μια εκδοτική εταιρεία, προσπαθεί να σώσει την κατάσταση διαχειριζόμενος τα απορριφθέντα βιβλία άλλων συγγραφέων. Ο ίδιος δηλώνει συγγραφέας, αλλά έχει καταφέρει να εκδώσει μόνο δυο βιβλία. Είχε κι άλλα στο μυαλό του, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να τα εκδώσει.

Ξαφνικά από το πουθενά, εμφανίζεται ο αστυνομικός Λούκας Λάμπαν) και του παραδίδει τέσσερα βιβλία, λέγοντας ότι είναι δικά του. Ο ίδιος ο Τέγια δεν τον αναγνωρίζει και φυσικά ούτε τον πιστεύει. Ο Λούκας όμως, είχε γίνει η σκιά του. Ήξερε τα πάντα γι’ αυτόν. Επί δεκαοκτώ χρόνια παρακολουθούσε στενά την αντικαθεστωτική δράση του. Ακόμα και πράγματα που ούτε ο ίδιος δε θυμόταν πια ή δεν ήξερε πως είχε κάνει. Ένα παρελθόν που έρχεται σαν δυνατός άνεμος να ξεσκαρτάρει το παρόν και να ανατρέψει το μέλλον. Τα υπόλοιπα της δυνατής ιστορίας επί της... σκηνής!


Ο Επαγγελματίας, Ομάδα θεάτρου Enigma

Ο Αριστοτέλης πάντως, ο οποίος αναφέρεται συχνά στην παράσταση, στα «Πολιτικά» θέτει ένα ερώτημα: «ποιος πρέπει, άραγε να κυβερνά; Ο λαός; Οι πλούσιοι; Οι γενικής αποδοχής; Ο ικανότερος; Ένας φωτισμένος δικτάτορας; Καθεμιά από αυτές τις λύσεις εμφανίζει την ίδια αδυναμία με τις υπόλοιπες. Οπότε τι θα πρέπει να επιλέξουμε;» Για να καταλήξει τελικά πως: «οι νόμοι στα σωστά πολιτεύματα πρέπει αναγκαστικά να είναι δίκαιοι, όπως και τα φαύλα πολιτεύματα είναι φαύλα, επειδή οι νόμοι τους δεν είναι δίκαιοι».


Ο Επαγγελματίας, Ομάδα θεάτρου Enigma

Με λίγα λόγια, δεν είναι τα πολιτεύματα αυτά που μας κυβερνούν. Όροι όπως σοσιαλισμός, κομμουνισμός, δημοκρατία, λαός, είναι απλώς για τα λεξικά. Ο άνθρωπος είναι ο μοχλός οποιουδήποτε πολιτεύματος και η κινητήριος δύναμη της ζωής. Τα πολιτεύματα από την εποχή του Αριστοτέλη έως και σήμερα λειτουργούν με τον ίδιο ωφελιμιστικό τρόπο.

Από την άλλη τίθεται ξεκάθαρα και το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων. Ποιοι τελικά είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί; Και πόσο δυνατό είναι το συναίσθημα όταν κανείς καταλαβαίνει πως ο εχθρός είναι φίλος και ο φίλος εχθρός; Πώς μια -έως θανάτου- αντιπαλότητα είναι ή γίνεται στην πράξη μια δυνατή και ανιδιοτελής σχέση και πώς μια συντροφικότητα καταλήγει να είναι μια προδοσία;


Ο Επαγγελματίας, Ομάδα θεάτρου Enigma

Μήπως τελικά πρέπει να προβληματιστούμε; Να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και ζωής και να μη βασίζουμε τις ελπίδες μας σε πολιτικούς ορισμούς ή ιδεολογίες και σε όσα φέρνουν αυτές στις δικές τους βαλίτσες; Μήπως να δώσουμε τελικά έμφαση στα συναισθήματά μας; Άλλωστε, το πιο αληθινό, το πιο ανθρώπινο είναι αυτό που αισθανόμαστε και όχι το "καθήκον".

INFO

Μετάφραση: Γκάγκα Ρόσιτς
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιηλίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Χαρίτων Παπαδόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Κυριάκος Δανιηλίδης, Νάσια Καλημέρη
Φωτισμοί: Νατάσσα Αραμπατζή
Γραφιστική επιμέλεια: Σπύρος Καμποσούλης (ArtWorks Graphs)
Ηχογράφηση-μίξη ήχου: Βασίλης Σακκάς (NewWork), Γιάννης Κουκοράβας
Προβολή-επικοινωνία: Art Minds (Δάφνη Μουστακλίδου, Γιάννης Γκουντάρας)
Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Κύδας

Παίζουν: Κυριάκος Δανιηλίδης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Αστερόπη Χαριτίδου.
Ακούγεται η φωνή της Κωνσταντίνας Τσιάπου.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ.


Ο Επαγγελματίας, Ομάδα θεάτρου Enigma

Συντελεστές αφιερώματος:
κείμενο | ευτυχία πλαζουμίτη
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης


Ο Επαγγελματίας, Ομάδα θεάτρου Enigma


...το πιο αληθινό, το πιο ανθρώπινο είναι αυτό που αισθανόμαστε και όχι το "καθήκον".