R

e

j

e

c

t

e

d

t

h

e

a

t

e

r

Ο Φόβος

Η τιμωρία στο συναίσθημα

Στην παράσταση "Ο Φόβος" του Στέφαν Τσβάιχ

Η γυναίκα που απατά το σύζυγο, όχι γιατί ο άνδρας της υστερεί σε κάτι. Μαγνητίζεται από το κολασμένο αλλιώτικο. Εγκλωβίζεται στα πάθη και τα λάθη. Γίνεται δούλα του φόβου, ανάμεσα σε δύο άνδρες. Η "Ιρένε". Η κάθε "Ιρένε" που κάποια στιγμή είδε στην απέναντι όχθη, το αλλιώτικο και "κολύμπησε" για να το αγγίξει.
Προδίδει τους πάντες, μα πάνω από όλα τον εαυτό της. Υποχείριο της παγίδας που αναδεικνύει η εκβιάστρια της.
Η ιδιοκτησία και η ασφάλεια δεν συγκινούν αυτό το θηλυκό. Και από την άλλη, μια ολόκληρη κοινωνία πώς να αγκαλιάσει τη διχασμένη ζωή της;

κείμενο |
γιώργος παπανικολάου

φωτογραφίες |
τάσος θώμογλου

επιμέλεια |
ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας
Ο Φόβος
Ο Φόβος

Η νουβέλα του Τσβάιχ, στα χέρια της Έλενας Πέγκα, δίνει θεατρική διάσταση στο "πάγο" που γίνεται η καρδιά, σα βρεθεί αγκιστρωμένη στην αμαρτία. Στο "μη" που κολασμένα τριβελίζει το νου και τη καρδιά της "Ιρένε". Μια παράσταση για τα προσωπικά μας αδιέξοδα. Με την Κατερίνα Μισιχρόνη, το Διαμαντή Καραναστάση, το Παναγιώτη Σούλη και τη Κατερίνα Μαούτσου, στους τέσσερεις ρόλους του έργου, να στήνουν το κουαρτέτο του αβέβαιου. Του τρεμάμενου φόβου.

Ο Φόβος
Ο Φόβος

Μόνο αν τον κοντράρεις στα ίσα, μετωπικά με σθένος, τον καταπολεμάς. Τον προσπερνάς αγέρωχα και βγαίνεις- σα λίγο- νικητής.
Δύσκολος αντίπαλος ο "Φόβος". Φθονερός, σου πίνει το αίμα σα φίδι, σου ξεροσταλιάζει τη νηνεμία στα παγωμένα χιόνια. Σε στέλνει στου Αδάμ την εξορία και σε διαβρώνει.

Ο Φόβος

"Παντού γύρω μου είχε απλωθεί αυτή η μαλθακότητα, η πρόνοια, η τρυφερότητα, η χλιαρή αγάπη και η οικογενειακή υπόληψη. Όλη αυτή η άνεση που αισθανόμουν πως μου στερούσε τη πραγματική ζωή. Μήπως χορτάτος πεινά κανείς περισσότερο; Μήπως μια ζωή χωρίς κινδύνους, είναι αυτό ακριβώς που προκαλεί την περιέργεια για περιπέτεια;"

Ο Φόβος
Ο Φόβος
Ο Φόβος

Οι απαντήσεις έως και τη Κυριακή 10 Γενάρη, κάθε βράδυ, για μία ώρα και είκοσι λεπτά, στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ Θεσσαλονίκης.
'Έπειτα, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, 12 και 13 Γενάρη, ενώ η Αθήνα θα δεχθεί την απειλή του "Φόβου" από 21 Γενάρη στο θέατρο ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ.
Έχεις διάθεση να γευτείς το απαγορευμένο;

Ο Φόβος

κείμενο | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας