Στην παράσταση 'Οι Δούλες' στο θέατρο 'Αυλαία'

2 Φεβρουαρίου 1933, Γαλλία. Οι αδελφές Κριστίν και Λέα Παπάν εδώ και εφτά χρόνια δουλεύουν ως βοηθητικό προσωπικό για την οικογένεια Λανσελάν. Εκείνο το βράδυ, αφού βγάλουν τα μάτια της κυρίας τους και της κόρης της, θα τις ξυλοκοπήσουν μέχρι θανάτου και έπειτα θα κοιμηθούν αγκαλιασμένες στο κρεβάτι της Κριστίν. Οι αιτίες πολλές. Από την παιδική ηλικία των αδελφών μέχρι την ζωή τους μέσα στο σπίτι. Το ερώτημα παραμένει: Αθώες η ένοχες;

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης
Δούλες
Δούλες

Ο Ζαν Ζενέ ονόμασε την πράξη τους «παράδειγμα του ταξικού πολέμου» και συνέγραψε το έργο «Δούλες» με αφορμή το περιστατικό. Αυτόν τον χειμώνα, οι «Oberon Art Group» παρουσιάζουν το έργο του Ζενέ στο θέατρο «Αυλαία».

Η παράσταση «Δούλες», λοιπόν, σε σκηνοθεσία του Διονύση Καραθανάση, πραγματεύεται την σχέση των δύο γυναικών, τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τους λόγους που τις οδήγησαν να σκοτώσουν τους εργοδότες τους. Στόχο της πλοκής δεν αποτελεί η απλή αναφορά στα γεγονότα ούτε η ενοχοποίηση ή αθώωση των αδελφών αλλά η εμβάθυνση στις προσωπικότητές τους και η κατανόηση της σχέσης τους.

Δούλες
Δούλες

Σ’ ένα σκηνικό-νεκροταφείο γεμάτο άσπρες γλάστρες με άσπρα πλαστικά λουλούδια και μια επιφάνεια με κλίση, ξεδιπλώνεται μια ιστορία κυριαρχίας και υποταγής με καταστροφική –για όλους- κατάληξη.

Οι «Oberon Art Group» μετέφρασαν το κείμενο με σεβασμό προς τον συγγραφέα και τον λόγο του και παράλληλα έθεσαν στόχο να δείξουν μέσω της κινησιολογίας και των εκφράσεων όσα εξιστορούνται με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση. Δεν πρόκειται για μια «ήσυχη» παράσταση, αντίθετα η ροή είναι συνεχής με συχνές κορυφώσεις και οι ηθοποιοί καλούνται να φέρουν εις πέρας ένα άκρως απαιτητικό έργο καθώς δεν είναι αυτό που φαίνεται: Κάθε πράξη κρύβει μέσα της μια άλλη βαθύτερη και κάθε πρόσωπο κυριαρχεί και υποτάσσεται. Όλοι είναι θύτες κι όλοι θύματα, προπαντός του ίδιου τους του εαυτού. Οι αδελφές στην πραγματικότητα ήθελαν να σκοτώσουν ένα κομμάτι του εαυτού τους που τις κρατούσε καθηλωμένες. Το ουσιαστικό πρόβλημα δεν υπήρχε στην σχέση τους με την «κυρία» τους.

Δούλες
Δούλες

Κάπως έτσι συνέβη και το 1933. Οι αδελφές είχαν «υιοθετηθεί» από την «κυρία» τους και ήταν βαθύτατα καταπιεσμένες από την βιολογική τους μητέρα. Η δολοφονία στην πραγματικότητα αποτελούσε συμβολική πράξη: Δεν σκότωσαν την «κυρία» τους αλλά την μητέρα τους, η οποία δεν τις φερόταν όμορφα.

Τα μυστικά οι αλήθειες του έργου δεν σταματούν εδώ. Σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε στο θέατρο «Αυλαία». Οι «Δούλες» φτιάχνουν τίλιο και ακονίζουν τα μαχαίρια τους αναμένοντας.

Δούλες
Δούλες


κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης