Στην παράσταση «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» του Leonard Gershe, σε σκηνοθεσία Άννας Παναγιωτοπούλου

1970 Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ Θεσσαλονίκης. "Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες" του Leonard Gershe και πρωτοπαρουσιάζονται καλοκαίρι από το θίασο Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου-Σμαρώς Στεφανίδου και Γιώργου Διαλεγμένου. 36 χρόνια μετά, στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ ξανά, "Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες". Τούτη τη φορά, χάρη στην Άννα Παναγιωτοπούλου που επέλεξε ένα αγαπημένο της έργο για να επανέλθει φέτος το χειμώνα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη.

κείμενο | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας
Οι Πεταλούδες Είναι Ελεύθερες
Οι Πεταλούδες Είναι Ελεύθερες

Ο "Ντον Μπέηκερ" είναι ιδανικά υπέροχος. Με μια αχίλλειο πτέρνα που εκείνος έκανε προτέρημα. Μόνος μένει πλέον κι απέναντι η "Τζιλ", μια ανερχόμενη ηθοποιός που δεν επιθυμεί δεσμεύσεις. Ο Σταύρος Καραγιάννης και η Άννα Μονογιού σε εξαιρετικές ερμηνείες. Καλοδουλεμένες, μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, φέρνουν "φως μέσα στο σκοτάδι". Μάτια που δεν βλέπονται, άραγε λησμονιούνται; Γλύκα και συγκίνηση σε ένα έργο που απαλά "θρέφει με νότες" ο Διονύσης Τσακνής. Μουσική και τραγούδια που στάζουν μέλι στο νεροπότηρό σου. Και το πίνεις αβίαστα-σαν βάλσαμο-με τις μελωδίες του.

Κι ύστερα μπαίνει η υπερπροστατευτική μάνα. Εκείνη που ήταν άκρως απαραίτητη για το γιο της. Και δεν μπορεί να δει με καλό μάτι, το "πεταλούδισμα της καρδιάς" που μπήκε από το ανοιχτό παράθυρο. Απολαυστική Άννα Παναγιωτοπούλου, στο ρόλο. Γεμάτη γλυκόπικρο χιούμορ, ενέργεια, μακριά από μανιέρες, η Άννα Παναγιωτοπούλου μπαίνει στο σπίτι του Ντον και είναι σαν να μπουκάρει ταυτόχρονα στις καρδιές μας. Ανοίγει τα "κλειδαμπαρωμένα μας σκοτάδια" και με χαμόγελο στα χείλη, γλυκόπικρα μας υπενθυμίζει τη "γυάλα" της αλήθειας μας. Την κομεντί της ζωής μας.

Οι Πεταλούδες Είναι Ελεύθερες
Οι Πεταλούδες Είναι Ελεύθερες

"Φυτρώνει άνοιξη" σκηνοθετικά από μεριάς της, στο "περίεργα έξυπνο" σκηνικό της Παναγιώτας Κοκόρου. Ναι. Η Άννα Παναγιωτοπούλου το αγαπά αυτό το έργο και φαίνεται σε κάθε στιγμή της παράστασης, ό,τι λέω. Σου μνημονεύει την δύναμή του μαζί. Σε ξανασυστήνει στο χαμένο σου ρομαντισμό. Σου καθαρίζει το λεκέ της ψυχής και για δυο ώρες, σε βολτάρει στον αυτοπροσδιορισμό σου. Το θάρρος και την αλληλοκατανόηση. Σπουδαίες λέξεις οι τελευταίες-που γίνονται θέατρο... "θεατρένιο".

Οι Πεταλούδες Είναι Ελεύθερες
Οι Πεταλούδες Είναι Ελεύθερες

Ο Γιώργος Τσουρμάς, νέος πολλά υποσχόμενος ηθοποιός, μετά τον "τσολιά" στο "Μπουφάν της Χάρλει" του Κατσικονούρη, εδώ ξανά με την Παναγιωτοπούλου βοηθά στη σκηνοθεσία και σου προσεγγίζει την αλήθεια, καθώς αξιέπαινα συμμετέχει στο σανίδι. Υποδειγματική μετάφραση από τον Αλέξη Καλλίτση. Δίχως φιοριτούρες. Χωρίς να εκβιάζει συγκίνηση, δεν μιλά για πρόβλημα-μιλά για αγάπη. Και ύπουλα καταφέρνει, σαν ανάψουν τα φώτα της πλατείας, να σε έχει φέρει αντιμέτωπο με την ανθρωπιά σου. Όχι επιδεικτικά και πιεστικά. Αλλά αβίαστα και ουσιαστικά. Η θεατρική παραγωγή του Θωμά Χαρέλα, μόλις ξεκίνησε στην πόλη.

Οι Πεταλούδες Είναι Ελεύθερες
Οι Πεταλούδες Είναι Ελεύθερες

Κι αν δεν σε βλέπω, σε κοιτάζω. Κι αυτό είναι μοναχά μια φυσική δυσκολία, που όταν αγαπώ προσπερνώ. Εγώ ξέρω πως είμαι εδώ κι από σένα θα νιώσω το άρωμά σου, "για να σε δω", σαν έρθεις. Αν έρθεις. Θα σε περιμένω. Άραγε, θα ΄ρθεις να ζήσουμε-"να ονειρευτούμε" το δικό μας πικ-νικ; Μαμά, "Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες". Ο Ντίκενς το είπε; Ή το βλέπει όλη η Θεσσαλονίκη;

Οι Πεταλούδες Είναι Ελεύθερες
Οι Πεταλούδες Είναι Ελεύθερες
Οι Πεταλούδες Είναι Ελεύθερες

INFO παράστασης

«Οι Πεταλούδες Είναι Ελεύθερες»

Πέμπτη-Σάββατο στις 21:00, Τετάρτη, Κυριακή στις 20:00 στο Θέατρο Αυλαία

Συντελεστές
Κείμενο: Leonard Gershe
Μετάφραση: Αλέξης Καλλίτσης
Σκηνοθεσία: Άννα Παναγιωτοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκορού
Φωτισμοί: Αντώνης Διρχαλίδης
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφιδάς, Νώντας Στυλιανίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Τσούρμας

Παίζουν
Άννα Παναγιωτοπούλου, Σταύρος Καραγιάννης, Άννα Μονογιού, Γιώργος Τσούρμας

Δείτε περισσότερα για την παράσταση στο Δελτίο Τύπου

κείμενο | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας