Στην παράσταση 'Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας_dreamers', στο θέατρο 'Αυλαία'

Τέλη Δεκέμβρη. Καταχείμωνο. Όλοι ντύνονται με τα κασκόλ και τα σκουφάκια τους κι ελπίζουν να φτάσουν σύντομα στη ζέστη του σπιτιού τους. Μέσα στην στολισμένη παγωνιά, όμως υπάρχει μια καλοκαιρινή γωνιά. Στο θέατρο «Αυλαία» το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρουσιάζει το κλασσικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» αλλιώς. Οι σαιξπιρικοί έρωτες και οι θυελλώδης ανατροπές προσαρμόζονται στο σήμερα στο θεατρικό «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας_dreamers».

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρτης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης
'Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας_dreamers', στο θέατρο 'Αυλαία'
'Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας_dreamers', στο θέατρο 'Αυλαία'

Τι σημαίνει αληθινή αγάπη και πραγματικός έρωτας; Κι αν ο έρωτας είναι μια πλάνη, πώς μπορείς να τον δεις καθαρά; Στην παράσταση, όλα τα μυστικά αποκαλύπτονται. Οκτώ ηθοποιοί επί σκηνής, πολύ τραγούδι και χορός σε ένα έργο χωρίς μονοδιάστατη ταυτότητα. Ούτε μιούζικαλ ούτε στατικό, ούτε κωμωδία ούτε δράμα, απλά μια ισορροπημένη παράσταση που συνδυάζει όλες τις τέχνες μαζί. Υπάρχει έντονο το κωμικό στοιχείο συνυφασμένο με στιγμές στις οποίες το κοινό αναρωτάται τους περίτεχνους παραλληλισμούς του συγγραφέα, οδηγούμενο σε συμπεράσματα για την ζωή και τον έρωτα. Σημαντικό στοιχείο της παράστασης επίσης, είναι ο ποιητικός λόγος μπλεγμένος με την καθημερινή γλώσσα ώστε να μην κουράζει αλλά να δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα προσδίδοντας λυρισμό στα δρώμενα.

'Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας_dreamers', στο θέατρο 'Αυλαία'
'Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας_dreamers', στο θέατρο 'Αυλαία'

Τα ευφάνταστα σκηνικά της Ευαγγελίας Κικρνινέ βοηθούν στην εξέλιξη της πλοκής και εντάσσουν τους θεατές ακόμη περισσότερο στο κλίμα της παράστασης. Τρεις συρόμενες, ξύλινες πόρτες με καθρέπτες στο εσωτερικό τους ανοίγουν κι από μέσα τους αποκαλύπτονται οι ήρωες ή ψάχνουν να βρουν διαφυγή. Το σκηνικό συνεχίζει προς τα πάνω με τρία φιμέ παράθυρα, πίσω από τα οποία κρύβονται φώτα που δημιουργούν εφέ μυστηρίου.

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Χατζηαδαμίδης πήρε τις πρώτες ύλες που του προσφέρθηκαν και τις αξιοποίησε στο έπακρο. Ο Σαίξπηρ δεν ήταν ένας απλός συγγραφέας καθώς σε κάθε σελίδα του έργου του δημιουργούνται νέα ερωτηματικά, αξίες και ιδέες προς ανάλυση. Το έργο του μπορεί να εστιάζει στον έρωτα, όμως πρόκειται για κάτι πολύ βαθύτερο. Η παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας_dreamers», λοιπόν καταπιάνεται με όλα όσα το έργο έχει να προσφέρει και πλάθει ακόμη περισσότερα. Η σκηνοθεσία δεν αφήνει λεπτό να πάει χαμένο, “γεμίζει” μια παράσταση με εκτενή πλοκή και παρουσιάζει μια παραμυθική ιστορία γεμάτη χιούμορ και ανατροπές.

'Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας_dreamers', στο θέατρο 'Αυλαία'
'Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας_dreamers', στο θέατρο 'Αυλαία'

Το έργο είναι εξίσου απαιτητικό και για τους ηθοποιούς. Οι περισσότεροι έχουν διπλούς ρόλους -οι οποίοι είναι συναισθηματικά και υποκριτικά αντίθετοι-, καλούνται να κάνουν άμεσες αλλαγές και να είναι πλήρως συντονισμένοι ο ένας με τον άλλον. Ένα ακόμη στοίχημα που κερδίζει η παράσταση είναι το κινησιολογικό μέρος της με χορογραφίες του Τάσου Παπαδόπουλου. Οι ηθοποιοί μεταμορφώνονται σε χορευτές ή μουσικοί παρασύροντας το κοινό σε ένα μαγικό όνειρο καλοκαιρινής νυκτός.

Αν λοιπόν ο χειμώνας σας έπεσε βαρύς και αναζητάτε ένα διάλειμμα καλοκαιριού, ένα 'όνειρο' σας περιμένει!

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρτης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης