Ο Κύριος Βερούτσι άνοιξε την τηλεόραση…

Ο κύριος Βερούτσι είναι ένας συνηθισμένος κύριος. Πηγαίνει στην δουλειά, επιστρέφει σπίτι, φοράει τις παντόφλες του, ανάβει το τσιγαράκι του και βλέπει τηλεόραση. Τον ενοχλεί ο πολύς κόσμος και δεν αρέσκεται στις αλλαγές. Ζει με πρόγραμμα απαράβατο και φαίνεται χαρούμενος μέσα στην καθημερινότητά του. Τα προβλήματα του κόσμου, όσο κι αν δεν θέλει να τον απασχολούν, τα μαθαίνει μέσω της τηλεόρασης. Όπως όλοι, όμως, αρκεί να πατήσει ένα κουμπί και όλα να εξαφανιστούν. Τι γίνεται, παρ’ όλα αυτά, όταν τα προβλήματα μαγικά μεταφέρονται στο σπίτι του μαζί με τους ανθρώπους που τα κουβαλούν; Τότε δεν έχει παρά να τα αντιμετωπίσει.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρτης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
Περιπέτεια με την τηλεόραση
Περιπέτεια με την τηλεόραση

Στην «Μαύρη Τρύπα» η θεατρική ομάδα «εΦ» παρουσιάζει την παράσταση «Περιπέτεια με την τηλεόραση», εμπνευσμένη από το κείμενο του Gianni Rodani, «Gip nel televisore». Η παράσταση ξεκίνησε στα πλαίσια του μαθήματος «Σκηνοθεσία 3» του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με διδάσκοντα τον καθηγητή Βίκτωρα Αρδίττη και προχώρησε με την ομάδα «εΦ» σε σκηνοθεσία του Γιωργή Σφυρή και μουσική επιμέλεια της ομάδας.

Το γεγονός πως οι ηθοποιοί είναι ακόμη φοιτήτριες δεν θα έπρεπε καθόλου να ξεγελά, καθώς η παράσταση έχει ταλέντο και επαγγελματισμό. Μεγάλο βάρος δίνεται στην κίνηση και την χορογραφία και οι ηθοποιοί δεν σταματούν στιγμή την δράση. Συνεχείς μεταμφιέσεις, ρυθμός και ανατροπές γεμίζουν μια παράσταση με άκρατο χιούμορ και νόημα.

Περιπέτεια με την τηλεόραση
Περιπέτεια με την τηλεόραση

Ο θεατής καλείται να αναρωτηθεί κατά πόσο ή όχι επηρεάζεται από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ακόμη κι αν παραμείνει όλη μέρα σπίτι και απλώς βλέπει τηλεόραση. Όλα όσα φαντάζουν μακρινά αποκτούν την δική τους υπόσταση και ζωντανεύουν στο μυαλό του. Στο «περιπέτεια στην τηλεόραση» λοιπόν, τα προβλήματα και οι άνθρωποι δεν παραμένουν εικονικοί, αλλά εμφανίζονται μπροστά στα μάτια του πρωταγωνιστή. Η παρουσιάστρια εκφωνεί τις ειδήσεις και το σπίτι γεμίζει κόσμο: Ένας ληστής, ένας αρχιτραπεζίτης, ένας μηχανικός και ένας νεαρός οικολογικών οργανώσεων καταλήγουν να λογομαχούν για το σπίτι του Βερούτσι ο οποίος δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Έπειτα από έναν μεγάλο καβγά πολλά μπορούν να συμβούν. Κάποια από αυτά τα υποθετικά σενάρια παρουσιάζονται μέσω εξαιρετικά σκηνοθετημένων πλέιμπακ επί σκηνής και όλα καταλήγουν σε καταστροφή. Διότι, όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε τέτοιου είδους καταιγιστική πληροφόρηση δεν γίνεται παρά, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, να καεί. Μερικοί θα γίνουν μέρος του προβλήματος, κάποιοι άλλοι θα θελήσουν να το λύσουν και σε κάποιους απλώς θα «γυρίσει» το μυαλό. Όλοι, όμως, θα εμπλακούν χωρίς να το έχουν επιλέξει.

Περιπέτεια με την τηλεόραση
Περιπέτεια με την τηλεόραση

Γι' αυτό η λύση είναι μια: Η τηλεόραση, ειδικά την ώρα των ειδήσεων θα πρέπει να παραμένει κλειστή. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα μαθαίνουμε τι συμβαίνει στον κόσμο –υπάρχουν, άλλωστε χίλιοι άλλοι τρόποι ενημέρωσης. Πολύ απλά σημαίνει πως δεν θα γινόμαστε έρμαια της καταστροφικής, υπερμεγενθυμένης πληροφόρησης, όπως έγινε, με τον χειρότερο τρόπο στον κύριο Βερούτσι και σε τόσους άλλους κύριους και κυρίες.

Επίσης, σημαίνει πως ο κόσμος δεν θα καταστραφεί με πυρηνική βόμβα που θα αφήσει πίσω της το «ΤΙΠΟΤΑ». Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Θα το μάθετε στην «Μαύρη Τρύπα»!

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρτης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου