R

e

j

e

c

t

e

d

t

h

e

a

t

e

r

Πέτρες στις τσέπες του

Φώτα, Κάμερα, Πάμε!

Στο θεατρικό "Πέτρες στις Τσέπες του" από τους Eclipses Group Theater στο Studio Vis Motrix

Δύο κομπάρσοι, γίνονται πρωταγωνιστές στην ταινία της ζωής τους και μας μυούν στον πλασματικό κόσμο του Χόλυγουντ. Παρατηρούν τους σταρ του σινεμά να πνίγονται στη ματαιοδοξία του αμερικανικού ονείρου. Αναπαριστούν τον πλούτο και τη φτώχεια. Την αντίθεση ανάμεσα στο «φαίνεσθαι» και το «είναι» των χολιγουντιανών ταινιών. Την αντίθεση, όταν ο κομπάρσος πρέπει να μένει ακίνητος στο κρύο και να παγώνει, ενώ η ταινία δείχνει τη ζέστη που επικρατεί.

κείμενο |
ερωδίτη παπαποστόλου

φωτογραφίες |
τάσος θώμογλου

επιμέλεια |
ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας

Slideshow με φωτογραφίες του rejected από την παράσταση, με μουσική υπόκρουση απόσμασμα από τους Dropkick Murphys και το κομμάτι
' I'm Shipping Up To Boston'

Διάλογοι διασκεδαστικοί, που αναπαριστούν με γέλιο την πικρία των ηρώων. Την πικρία όταν στην ερώτηση: «Ποιος είσαι εσύ πού μιλάς;» πρέπει να απαντήσουν: «Κανένας, ένας απλός κομπάρσος.» Ένας απλός κομπάρσος που δεν έπαιξε ποτέ στην ίδια σκηνή με τον πρωταγωνιστή. Ακολουθούσε με το βλέμμα του χέρια που συμβόλιζαν τις αόρατες φιγούρες τους που δεν καταδέχονταν να παίξουν μαζί τους. Ένας απλός κομπάρσος που πρέπει να σκύβει το κεφάλι. Γιατί μόνο έτσι θα επιβιώσει. Μόνο έτσι δεν θα αντικατασταθεί. Αν δεν μιλάει καθόλου. Κι αν κάνει απλά ότι του λένε. Δεν έχει καν το δικαίωμα να νιώσει θλίψη. Δεν έχει καν το δικαίωμα να θρηνήσει το χαμό αν δεν τελειώσει πρώτα η σκηνή. Αν δεν ακούσει το «Στοπ!».

Παιδικές εκθέσεις γεμάτες αφέλεια κι αθωότητα. Εκθέσεις γι αγελάδες… Παιδικά όνειρα που γκρεμίστηκαν. Όνειρα απλά. Ένα παιδί που ονειρευόταν να εκτρέφει αγελάδες. ‘Ένα παιδί που πίστευε ότι μπορούσε να γίνει ό,τι ήθελε. Και πολλές φορές πίστευε ότι όντως ήταν κάποιος. Ένα παιδί, που ονειρευόταν αγελάδες και τελικά το έφαγε το τέρας της απόρριψης.

Πέτρες στις τσέπες του
Πέτρες στις τσέπες του

Παρακολουθούν τους φίλους τους να καταστρέφονται και να σκοντάφτουν πάνω στα πεσμένα τους όνειρα. Να βυθίζονται στον κόσμο των παραισθήσεων και να παραδίνουν την ψυχή τους στη λήθη γιατί δεν κατάφεραν να αγγίξουν λίγη από τη λάμψη των σταρ. Και μετά, γίνονται παιχνίδια στα χέρια τους και πνίγονται από τον καπνό των τσιγάρων τους. Μέχρι να πουν «Αρκετά!» Μέχρι να πάψουν να είναι μαριονέτες, και να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές της ζωής τους. Μέχρι να πάψουν να αποφεύγουν την πραγματικότητα και να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά. Να δείξουν πως η λάσπη που πατάνε ίσως είναι ο πραγματικός χρυσός. Πως οι σταρ μπορεί να λάμπουν, αλλά η λάμψη αυτή σε τυφλώνει και σε χρησιμοποιεί για να λάμψει περισσότερο. Και μετά φεύγουν και δεν νοιάζονται γι αυτούς που αφήνουν πίσω τους.

Πέτρες στις τσέπες του
Πέτρες στις τσέπες του

Αν όμως η ζωή γινόταν ταινία, τότε οι κομπάρσοι θα γίνονταν πρωταγωνιστές, κι οι πρωταγωνιστές κομπάρσοι. Και όλα θα μπορούσαν να συμβούν. Άλλωστε όπως λέει κι ένα ρητό: «Σε μια ιστορία δεν έχει σημασία πώς συμβαίνουν τα γεγονότα, αλλά πώς τα αφηγείσαι. Όλα μπορούν να συμβούν σε μια ιστορία. Αρκεί να την πεις με τον δικό σου τρόπο. Κι αυτή να αρέσει.»

Πέτρες στις τσέπες του
Πέτρες στις τσέπες του

Οι δυο πρωταγωνιστές αποκτούν πολλαπλές προσωπικότητες για χάρη του έργου κι αλλάζουν γρήγορα ρόλους απλά χαμηλώνοντας τα φώτα ή βάζοντας ένα καπέλο ή μετακινώντας ολόκληρο το σκηνικό! Μέσα από απολαυστικούς διαλόγους ενσαρκώνουν τους 15 ρόλους της μαύρης κωμωδίας της Μαρί Τζόουνς και μας δείχνουν τις πικρές αλήθειες του κόσμου του Χόλιγουντ μέσα από άφθονο γέλιο. Μας προσκαλούν να βάλουμε τον ενήλικο εαυτό μας για ύπνο, να πετάξουμε από τις τσέπες μας τις πέτρες που μας βαραίνουν και μας οδηγούν στον πάτο της ζωής και να θυμηθούμε τα παιδικά μας όνειρα, ταξιδεύοντας πάνω σε ένα κομήτη.

Πέτρες στις τσέπες του
Πέτρες στις τσέπες του
Πέτρες στις τσέπες του

INFO παράστασης

Χώρος:
Vis Motrix Performance Studio – Έδισσον 4 (απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης)

Παραστάσεις:
Από 13 Ιανουαρίου 2016, για λίγες παραστάσεις
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:30

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ευανθία Σωφρονίδου
Σκηνικό – Κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα
Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Γεράσης
Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης
Μετάφραση: Θώμη Γκαμάγκαρη
Video: Σάββας Κατιρτζίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη – Οργάνωση Παραγωγής: Βάνα Σλέιμαν
Σχεδιασμός Αφίσας: Μαρία Γκίνη
Γραφιστική Επιμέλεια: Optimal Design
Μουσική Επιμέλεια – Επεξεργασία Ηχητικού Περιβάλλοντος: Ευανθία Σωφρονίδου, Βάνα Σλέιμαν, Optimal Design
Προώθηση: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: Eclipses Group Theater – Σάσα Νάτση
Παίζουν: Νίκος Ορτετζάτος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Φιλική συμμετοχή: Γεράσιμος Φαρακάσης

Δείτε περισσότερα για την παράσταση στο Δελτίο Τύπου

κείμενο | ερωδίτη παπαποστόλου
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας