playback theater playback theater

Όταν το Playback Theater συνάντησε το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη

Μια performance των ‘coo-action’ που τελικά ήταν πολλά περισσότερα

Με το Playback Theater ήμουν εξοικειωμένος. 5 ηθοποιοί, ένας συντονιστής και ένας μουσικός.Μια αίθουσα γεμάτη με ανθρώπους που είναι εκεί για να δουν τις δικές τους ιστορίες δραματοποιημένες. Συνδετικός κρίκος η συντονίστρια της παράστασης η οποία ακούει τις αφηγήσεις του κοινού και τις μεταφέρει, μάλλον κωδικοποιημένες -αλλά χωρίς να σου κρύβει τίποτα- στους ηθοποιούς. Αυτοί να γίνονται ένα με την ιστορία, να αυτοσχεδιάζουν μπροστά σου σε χρόνο ρεκόρ και να σου μεταφέρουν όλη τη δυναμική της ιστορίας που άκουσες, όλες τις πτυχές και τις εικόνες. Και η μουσική εκεί, να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας, να συνοδεύει ή να προπορεύεται της ιστορίας που ξετυλίγεται και να προσθέτει επίπεδα στη συναισθηματική ένταση που προκαλεί η αναπαράσταση.


playback theater

Σύντομα συνειδητοποιείς πως αυτό που βλέπεις μπροστά σου είναι κάτι πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον. Προσωπικές μνήμες, καθημερινές καταστάσεις, όνειρα και θέλω των θεατών αποκτούν σάρκα και οστά σε πραγματικό χρόνο και χωρίς προετοιμασία. Αλλά μάλλον δεν είναι ο αυτοσχεδιασμός που σε κερδίζει. Κυρίως πρέπει να είναι αυτή η μεταφορά μιας άυλης κατάστασης σε κάτι που το βλέπεις και το ζεις σε άμεσο χρόνο. Αυτά γενικά. Στη συγκεκριμένη όμως συνάντηση τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δυνατά και συναισθηματικά φορτισμένα. Η ομάδα «coo-action» και τα μέλη του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη δημιούργησαν ένα μαγικό, αυθόρμητο και τελικά αλληλο-ψυχοθεραπευτικό δέσιμο.


playback theater

Από τη μια οι ίδιες οι ιστορίες που είναι μια σωστή γροθιά στο στομάχι. Οι συνθήκες που τους οδήγησαν στη χρήση, οι σχέσεις με φίλους και συντρόφους, τα όνειρα για τη ζωή τους αφού «καθαρίσουν». Φαινομενικά, δεν είναι οι ιστορίες οι δικές μου και οι δικές σου ή του φίλου σου. Έρχονται σαν κύματα ωμού ρεαλισμού –βγαλμένου από σενάριο- στα αυτιά σου, σαν σκαμπίλια μεταμέλειας, οργής, ελπίδας και ρομαντισμού. Το κεφάλι σου με δυσκολία σταματά να κοιτά το έδαφος, τα μάτια σου με το ζόρι μένουν ανοιχτά καθώς τις ακούς. Για να καταλάβεις, ενώ βλέπεις την αναπαράσταση, πως τελικά θα μπορούσαν να ήταν και οι δικές μας ιστορίες. Με άλλου είδους εξαρτήσεις, αλλά με παρόμοιες συνέπειες.


playback theater

Από την άλλη –και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο- είναι ένα είδος λύτρωσης. Ένας πολύ καλός τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τα λάθη του, να πάρει μια απτή γεύση από τα όνειρά του, να συνειδητοποιήσει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ή τα γιατί που τον έφεραν ως εδώ. Και σε ένα περιβάλλον απεξάρτησης, όλα τα παραπάνω αποκτούν μεγαλύτερο νόημα, περισσότερο ειδικό βάρος και σίγουρα αγγίζουν τις παρυφές της ψυχοθεραπείας.


playback theater

Ίσως αυτό όλο να ανοίγει μεγάλο διάλογο, αλλά να σας πω και κάτι; Το υποστηρίζει η αντίδραση των μελών της Ιθάκης μετά το τέλος της performance. Η αντίληψη της πραγματικότητας, το συναίσθημα που δεν ψάχνει λόγο ή λόγια να κρυφτεί, τα επαναλαμβανόμενο ευχαριστώ, η επανάληψη της πρόσκλησης είναι τα ατού της συγκεκριμένης δράσης. Μακάρι να επαναληφθεί και μακάρι το Playback Theater να βρει και άλλους παρόμοιους δρόμους να απλώσει τις θεραπευτικές του ρίζες.


playback theater

Οι Coo-action είναι:

Ελιζα Σιδερίδου,
Αρζόγλου Εύση,
Σολωμονίδης Φώτης,
Κική Ταραλά,
Γρηγοριάδου Ρένα,
Αλέξια Κουκουνασούλη,
Μπέκα Χρύσα και
Μέγγιανη Μαίρη.
Συντονίζουν - Εκπαιδεύουν: Η Αθηνά Τσώλη και η Κιατικίδου Ευφροσύνη (εκπαιδευόμενη στην Gestalt ψυχοθεραπεία), απόφοιτοι πλήρους τριετούς PSP προγράμματος "Train the Trainers”- Προχωρημένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση συντονιστών και εκπαιδευτών στο Playback, ιδρυτικά μέλη και συντονίστριες της ομάδας Aqu Na This.
H ομάδαPlayback θεάτρου Aqu Na This δημιουργήθηκε το 2008 και εκπαιδεύτηκε με 3ετη σεμιναριακη πράξη από μέλη της ομάδας TING και τον Πέτρο Θεοδώρου (www.petrostheodorou.gr, ιδρυτικό μέλος και συντονιστης των Ting, ψυχοθεραπευτης Gestalt) με την δική του προσεγγιση στο playback PSP (process stage praxis). Ο Πέτρος Θεοδώρου συνόδευε μουσικά την ομάδα στην συγκεκριμένη performance στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ


playback theater

συντελεστές άρθρου

κείμενο_φωτογραφίες | τάσος θώμογλου

επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδηςΈνας πολύ καλός τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τα λάθη του, να πάρει μια απτή γεύση από τα όνειρά του, να συνειδητοποιήσει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ή τα γιατί που τον έφεραν ως εδώ.