Ποιος ανακάλυψε την Αμερική, Θέατρο Σοφούλη Ποιος ανακάλυψε την Αμερική, Θέατρο Σοφούλη

Μπορεί να χαθεί μια ζωή από ανεμελιά;

Rejected Photostory από την παράσταση 'Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;' στο Θέατρο Σοφούλη

«Είναι δύσκολο πράγμα η ζωή. Ένα κακό ανέκδοτο.»_Λένε πως αν πάρεις τη ζωή σου στα σοβαρά, έτσι θα σε πάρει κι αυτή. Μπορείς λοιπόν να παίξεις μαζί της, να γελάσεις, να την απολαύσεις. Όμως θα πρέπει να προσέχεις. Γιατί σ’ ένα παιχνίδι ποτέ δεν μπορείς μόνο να κερδίζεις και αν τα ποντάρεις όλα με την πρώτη, θα καείς.

Είναι δύσκολο πράγμα και ο έρωτας όμως. Και εδώ το σύνηθες είναι να καίγεσαι. Να παραβλέπεις κάθε εμπόδιο ή καταστροφική συνέπεια. Να παραβλέπεις ακόμη και δεσμούς αίματος. Και τι μπορεί να γίνει αν ο έρωτάς σου είναι και έρωτας ενός αγαπημένου σου προσώπου; Το αίμα γίνεται μετά νερό; Θα υποκύψεις στο πειρασμό παρακάμπτοντας κάθε ηθικό ενδοιασμό ή θα βάλεις πάνω απ’ όλα το αίμα σου;


Ποιος ανακάλυψε την Αμερική, Θέατρο Σοφούλη

Δύο γυναίκες. Δύο ξαδέλφες. Δύο παιδικές φίλες που κάνουν ένα φλας μπακ στη ζωής τους. Από τότε που ήταν παιδιά και ήθελαν να ζήσουν τα πάντα. Από τότε που ερωτεύτηκαν. Που δεν ήταν καμία ευτυχισμένη. Που κάποια έκανε καριέρα, κάποια οικογένεια και συνέχιζαν να μην είναι ευτυχισμένες. Που χώρισαν, πρόδωσαν και προδόθηκαν. Έκαναν μία σωστή κίνηση τη στιγμή που ήταν πια αργά και όλες τις λάθος όταν ήταν ακόμη πολύ νωρίς.


Ποιος ανακάλυψε την Αμερική, Θέατρο Σοφούλη

Η ζωή των παροιμιών όμως δεν τελειώνει. Γιατί στην περίπτωσή μας, όπως και σε κάθε περίπτωση, ισχύει και το «εκεί που ήσουν ήμουνα κι εκεί που είμαι θα’ ρθεις.». Όπως και να την πάρουμε αυτή τη ζωή, το μόνο σίγουρο είναι πως θα τα έχουμε όλα. Την ακμή, την πτώση, την ακμή που νομίζαμε για πτώση και την παρακμή που δεχτήκαμε ελαφρά τη καρδία.

Κάπως έτσι βλέπουμε σε μια, από κάθε άποψη, άρτια παράσταση και υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Παύλου Δανελάτου, δύο ηθοποιούς, την Παυλίνα Χαρέλα και τη Χριστίνα Γυφτάκη, δύο γυναίκες, να ξαναγίνονται παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και μεσήλικες. Να ξαναζούν τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας το παρόν και βιώνοντας το πιθανό μέλλον.


Ποιος ανακάλυψε την Αμερική, Θέατρο Σοφούλη

Δύο χαρακτήρες πολύ διαφορετικοί έρχονται και σμίγουν αρμονικά σε ένα σκηνικό από νάιλον και κούτες μετακόμισης και μια οθόνη που παρουσιάζει τα επεισόδια της ζωής τους. Μια παράσταση με ασταμάτητο ρυθμό που αντιμετωπίζει ακόμη και τις δραματικές καταστάσεις της με γέλιο. Όλη η γυναικεία ψυχοσύνθεση και πολλά πράγματα που αρνούμαστε να παραδεχτούμε ακόμη και στον ίδιο μας τον εαυτό παίρνουν σάρκα και οστά στη σκηνή του θεάτρου Σοφούλη.

Και εκεί που φαίνεται όλα να έχουν χαθεί, το μόνο που μένει είναι η σχέση των δύο γυναικών. Δύο ζωές σε μία. Χιλιάδες αναμνήσεις σε fast forward. Με το γέλιο να μένει εκεί, το χαμόγελο να μη σβήνει, το παιχνίδι να μη σταματά. Το αίμα τελικά νερό δε γίνεται όσες φορές και αν πας πάσο στη ζωή.


Ποιος ανακάλυψε την Αμερική, Θέατρο Σοφούλη

Η ερώτηση όμως που συνεχίζει να αιωρείται είναι: «Μπορεί να χαθεί μια ζωή από ανεμελιά;»

Μπορεί. Όμως επειδή η ζωή είναι ένα παιχνίδι, μπορεί στην επόμενη παρτίδα να έρθει η ρεβάνς… Με ένα φλος ρουαγιαλ κρατημένο για την κατάλληλη στιγμή.

INFO:

Συντελεστές
Σκηνοθεσία- Μουσική επιμέλεια: Παύλος Δανελάτος
Σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Καλαϊτζίδης
Φωτισμός: Ανέστης Ατακτίδης
Animation: Μπάμπης Αλεξιάδης
Γραφιστικά-φωτογραφίες: Γιώργος Δερνίκας
Παίζουν: Παυλίνα Χαρέλα, Χριστίνα Γυφτάκη
Παραγωγή: Θέατρο Σοφούλη

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για την παράσταση από το Δελτίο Τύπου, εδώ.

INFO αφιερώματος:

Συντελεστές
κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας...πολλά πράγματα που αρνούμαστε να παραδεχτούμε ακόμη και στον ίδιο μας τον εαυτό παίρνουν σάρκα και οστά στη σκηνή ...